Златото премина нивата от 2 000 долара за тройунция за

...
Златото премина нивата от 2 000 долара за тройунция за
Коментари Харесай

Прогноза: Златото поскъпва рекордно до 2030 година

Златото мина равнищата от 2 000 $ за тройунция за първи път от 8 години насам и резервира равнището си към този момент близо седмица. В съпоставяне с 2005 година покачването е над 250 %. Прогнозата на международни и наши икономисти и финансисти е повишаването да продължи идващите години и да доближи 7 000 $ до 2030 година, написа 24 часа.
Среброто също нараства и доста прогнози сочат, че то може да доближи пиковата си стойност от над 50 $ за тройунция. И еврото гони най-високото си равнище от януари 2019 година Курсът на общата европейска валута се увеличи до 1,1516 $ за евро на борсата в Ню Йорк. Вече не липсват прогнози, че то може да нарастне до 1,30 $ за евро за първи път от шест години насам.
Ако цената на златото приближи 10 000 $ за тройунция, може да се наложи връщането на златния стандарт и това да означи цялостния срив на $. Това се е случвало за финален път през 1977 година, повтаря се на всеки 30 години и се прави, когато никой не желае да купува долари поради обезценката им.
Много икономисти – и български, и международни, дефинират рекордно скъпото злато като сигурен предвестител на висока инфлация и дълга рецесия. “Златото просто вижда инфлацията за 2021 година ”, считат те. Пандемията, довела до икономическа рецесия, се сочи като съществена причина за повишаването на златото и среброто. В същата посока работят отслабването на $ и евтината ликвидност на централните банки.
Златното предписание при вложението е 1/3 в злато, 1/3 на депозит и 1/3 в акции или парцели, се отнася за хора, които имат повече свободни пари, с цел да може всяко от частите в портфейла да носи задоволителен приход. За разлика от множеството останали други възможности златото не носи настоящ приход както парцела, който, до момента в който не бъде продаден, носи наем и депозита, който, до момента в който не бъде закрит, носи лихви и така нататък Единственото изключение е придобиването на акции в златодобивни компании, които носят дивиденти. Златото е по-бавна и трудноликвидна инвестиция от депозита и даже от парцела, защото пазарът му има свои правила, има стеснен кръг купувачи и продавачи със свои условия, които затрудняват покупко-продажбите.
Влагането на пари в злато изисква с изключение на забележителна сума и убеденост, че тя няма да потрябва на притежателя си за един относително дълъг интервал от време – 7-11 години най-малко, колкото трае придвижването на цената му нагоре. Вложението в капиталово злато изисква разноски по неговото предпазване, които би трябвало да се калкулират и които понижават облагата от него. Самите “златни покупко-продажби ” са натоварени с такси и комисиони, което ги оскъпява и също лишава част от облагата.
Има най-различни способи за вложения в злато. Първата е така наречен капиталово злато – покупка на златни кюлчета, монети, слитъци или даже бижута. Проблемът при него поражда незабавно след покупката – то би трябвало да бъде съхранявано някъде, което значи разноски, които ще се вършат за един относително дълъг интервал от време. Друг проблем, пред който може да е изправен купувачът на капиталово злато, е, че не може да избере с акуратност грамажа, а би трябвало да закупи толкоз, колкото примерно тежи кюлчето или монетата. При установяване на доходността на такава инвестиция би трябвало да се знае, че продавачите вземат огромни комисиони, което още повече надува цената и стеснява бъдещата облага. У нас комисионите се движат сред 3 и 5% на договорка. Ако се добави и тази при продажбата му за капитализация, общият разход за комисиони стига до 10% от цената на покупката. Това на собствен ред значи, че досега, когато реши или му се наложи да осребри инвестицията си, цената би трябвало да се е вдигнала с над 10%, с цел да осъществя облага.
Покупката посредством фючърсни покупко-продажби, която е втората опция за инвестиция в злато, пести от разноските за предпазване, само че също не се предлага за дребните вложители, защото се прави посредством непознати тържища. Търговията с фючърсни договори на злато също може да изисква по-голяма първична инвестиция, защото размерите на договорите нормално са много огромни. Рисковете са огромни, доколкото се играе с планирана цена. Според борсови играчи при договорка за 100 унции всяка смяна на цената с 1 $ води до загуби от 100 $. А подобен спад може да се случи и в границите на едно денонощие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР