Златото представлява хибридният клас актив, който има положителните и отрицателните

...
Златото представлява хибридният клас актив, който има положителните и отрицателните
Коментари Харесай

Хедж фондовете залагат на златото като убежище от печатането на пари

Златото съставлява хибридният клас актив, който има позитивните и негативните черти на акциите и облигациите – по едно и също време е застраховка против риска на фондовите пазари и от време на време осъществя основни придвижвания на цените, присъщи за рискови принадлежности

[Shutterstock]
Движение на цената на златото и на показателя S&P

Увеличаване

Движение на цената на златото и на показателя S&P

Преглед на оригинала Смаляване
Някои от най-големите хедж фондове в света усилват залозите си в злато, прогнозирайки, че невижданите реакции на ковид пандемията от страна на централните банки ще доведат до обезценяване на главните валути. Elliott Management на Пол Сингър, Caxton Associates на Андрю Лоу и Dymon Asia Capital на Дани Йънг залагат на скъпоценния метал, чиято цена се е повишила с 12% тази година. Те считат, че разхлабването на паричната политика и директното финансиране на държавните разноски, предопределени за ограничение на икономическото влияние от вируса, ще понижат цената на фиатните валути и ще дадат спомагателен подтик на златото. " Златото е хеджиране против неограниченото отпечатване на фиатните валути ", разяснява създателят на Dymon Asia Дани Йънг.

Базираният в Ню Йорк Elliott, който ръководи активи на стойност близо 40 милиарда $, сподели на вложителите си предишния месец, че златото е " един от най-подценените активи " и че справедливата му стойност е доста пъти над сегашната му цена. В писмо хедж фондът подчертава върху " фанатичното обезценяване на парите от всички централни банки в света ", както и ниските лихви и спирането на добива, породено от ковид. Печалбата от златни позиции подкрепя хедж фонда да е с близо 2% нагоре през първото тримесечие.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Базираният в Лондон Caxton, който е един от най-старите макро хедж фондове в света, също се възползва от златни залози посредством фючърси и по този начин наречените физически контракти за злато, които разрешават обмяната им в кюлчета. Според един вложител Глобалният фонд на Caxton е повишен с 15% от началото на годината, а макрофондът - 17%.

Сигурността на първо място

Златото от дълго време се преглежда като хедж алтернатива против инфлацията и леговище в моменти на пазарни разтърсвания. То обаче изненада доста анализатори, защото се причисли към огромните разпродажби на пазарите на акции по-рано тази година - вложителите избраха сигурността на кеша. Златото падна от близо 1680 $ тройунция на 9 март до малко над 1450 $ на 16 март, малко преди необятният показател S&P 500 да доближи тригодишно дъно.

Оттогава обаче цената на метала се възстанoвява, като съумя да доближи осемгодишен връх от 1747 $ на 14 април. В понеделник цената за тройунция беше към 1730 $. Златото е подкрепено oт седемкратното нарастване в покупките на златни борсово търгувани фондове (ETF) през първото тримесечие на годината, демонстрират данни на World Gold Council.

Игра за напреднали

Златото беше звездната инвестиция на някои хедж фондове след финансовата рецесия. Paulson & Co на Джон Полсън, който беше прочут със своите
залози против дълг преди финансовата рецесия, направи милиарди, когато металът се изстреля към рекордно високите си стойности от над 1900 $ през 2011 година

Въпреки това обаче търговията със злато има своите подводни камъни. Прогнозата, която докара до ралито след рецесията - че количественото облекчение ще докара до висока инфлация, не се случи и златото се срина до под 1100 $ в края на 2015 година Сега фондовете още веднъж залагат, че фискалните тласъци ще отслабят валутите, даже и това да не се отрази като покачване на показателите на потребителските цени.

Миналия месец шефът на Резервната банка на Нова Зеландия Адриан Ор съобщи, че е " отворен " към пазаруването на дълг непосредствено от държавното управление, което е вероятност, която Йънг от Dymon дефинира като " ужасяваща ". Същевременно Bank of England към този момент се съгласи краткотрайно да финансира спомагателните потребности на Министерството на финансите. " Подозирам, че занапред следва да забележим по какъв начин централните банки ще стартират да се съмняват една в друга във връзка с платежоспособност и ще изискват злато за заплащания вместо долари, евро, йени или друга хартиена валута ", разяснява ръководителят на хедж фонда 36 South Capital Advisors Джери Хауърт.

Други виждат благоприятни условия в акции, свързани със златото. Управляващият шеф на основания в Илинойс фонд Livermore Partners Дейвид Нойхаузер разяснява пред Financial Times, че през тази година е нараснал експозициите си към златодобивните компании в очакване на увеличение на инфлацията и ниски темпове на стопански напредък.

Същевременно някои анализатори показват слабото търсене на злато на дребно в Индия и Китай и по-малкото покупки на метала от страна на централните банки през тази година като индикация за неустойчивост. Те считат, че тези фактори могат да изложат златото на риск.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР