Златото поскъпва от началото на седмицата - първоначално в очакване

...
Златото поскъпва от началото на седмицата - първоначално в очакване
Коментари Харесай

Златото държи фронта, търговците да внимават с паладия

Златото нараства от началото на седмицата - в началото в очакване на изявлението на шефа на Федералния запас Джеръм Паул пред щатския конгрес на 10 юли, а след това - поради очевидните индикации, че щатските централни банкери приготвят намаляване на лихвените проценти още през юли, даже с 50 пункта.

Очертаващият се следващ низходящ лихвен цикъл в композиция с геополитическото и комерсиално напрежение още веднъж увеличи интереса към активите, които не носят лихвен приход. Въпреки комерсиалното помирение сред Вашингтон и Пекин, Пауъл уточни рисковете, препятстващи растежа - от несигурността за комерсиалните връзки до забавянето на някои стопанства.

Златото още веднъж изскочи над нивото от 1400 щ. $ за тройунция при започване на седмицата. А след гастрола на Пауъл пред конгресмените на 10 юли котировките на суровината с незабавна доставка се качиха до 1427.23 щ. $ за тройунция и леко омекнаха на идващия ден – до малко над $ за тройунция в обедната търговия. Цените на контрактите с доставка през август пък доближиха 1427.70 $ за тройунция и на 11 юли слязоха наоколо до 1425 $ за тройунция. Инвестиращите в злато фондове, търгувани на борсата, също получиха поддръжка от примиренческия звук на Пауъл и към 10 юли златните им инвестиции надвишиха 2311 тона - най-високото количество от 2013-а.

Среброто, платината и паладият също нарастнаха, надлежно с по 0.2, 0.1 и 0.3 %.

Всъщност, централните банки "тичат " след златото още от началото на 2019-а поради забавянето на икономическия напредък, нажежаването на комерсиалното и геополитическото напрежение и желанието на някои политици да разнообразят запасите си отвън щатския $.

В началото на седмицата Народната банка на Китай разгласи, че е нараснала златните си ресурси за седми следващ месец през юни, добавяйки 10.3 тона метал към към този момент добитите съвсем 74 тона от началото на декември 2018-а до края на май 2019-а. През предходната седмица Полша осведоми, че съвсем е удвоила количеството на златните си запаси през предходната и през тази година, с което се е трансформирала в най-големият собственик на скъпоценния метал в Централна Европа.

Централните банки са купили 651.5 тона злато през 2018-а - със 74% повече в сравнение с през 2017-а, заяви през януари Световният съвет за златото. Покупките на формалния бранш могат да доближат 700 тона през тази година, в случай че златният ентусиазъм на китайците продължи, а Русия се снабди с най-малко равно на миналогодишното количество метал от към 275 тона, пресмятат специалисти на "Ситигруп ". През първите пет месеца на 2019-а централните банки "са напазарували " със 73% повече скъпоценна суровина в сравнение с през същия интервал на 2018-а, като четиримата най-едри купувачи са били Китай, Русия, Турция и Казахстан, сочат оповестените на 8 юли данни от Световния съвет за златото.

Наблюдаваното в последно време акумулиране на жълтия метал от централните банки се реализира в изискванията на постоянни, въпреки и леко намалени цени - златото за незабавна доставка се търгува с към 1% по-скъпо спрямо началото на юли след 9.1% растеж през второто тримесечие. За съпоставяне, среброто е добавило единствено 1.3% към пазарната си оценка през предишните три месеца, с което коефициентът сред двата метала се е нараснал до над 93 пункта - най-широко отворената ножица от 1992-а насам. Според Оле Хансен от Saxo Bank точно поддръжката на централните банки е била основният мотор за острата разлика в облагите сред златото и среброто.

Междувременно, специалисти на "Голдмън Сакс " предизвестиха вложителите с дълги позиции в паладий да ги затворят и да вземат извоюваното, макар че най-успешният главен метал за тази година има още капацитет за повишаване. През април банкерите на "Голдмън " посъветваха вложителите да предпочетат паладия вместо платината и тези, които ги послушаха, осъществиха приход в размер на 18 %.

От началото на годината фючърсните договори на метала на борсата в Ню Йорк са добавили съвсем една трета към пазарната си оценка под натиска на непрекъснатия дефицит на предложение. Суровината продължава да печели и от по-стриктните условия на стандартите за нездравословните излъчвания в международен мащаб, изключително в Китай, показват още специалистите на "Голдмън ". Хеджинговите фондове и други едри спекуланти също са имали пръст в повишаването на паладия и за седма поредна седмица (бел. ред. – към края на 5 юли) са увеличавали дългите си позиции – най-продължителния интервал на позитивни залози за последните съвсем шест години, покузват оповестените на 8 юли данни от Комисията за търговия на фючърси.

На база на цените на металите за незабавна доставка за една тройунция паладий са можели да бъдат купени 1.9 тройунции платина на 10 юли против 1.6 на 25 април когато банкерите на „ Голдмън “ са предложили на вложителите да предпочетат паладия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР