Златото поевтинява в понеделник сутринта, търгувайки се малко под 1800

...
Златото поевтинява в понеделник сутринта, търгувайки се малко под 1800
Коментари Харесай

Златото се търгува на ниво $1800 за тройунция

Златото поевтинява в понеделник сутринта, търгувайки се малко под 1800 $ за тройунция, демонстрират данните за днешната търговията. Укрепването на $ задържа цената на благородния метал.

Към 9:40 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се намали с $9,7, или с 0,54%, до $1801, 00 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1789,36 $ за тройунция, оповестява Тrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси на среброто в това време спадна с 0,77% до 23,535 $ за унция.

Доларовият показател (обменният курс по отношение на кошница от валути на шест страни - съществени търговски сътрудници на САЩ) през днешния ден сутринта набъбна с 0,28%, до 105,11 пункта. По-силният $ прави златото по-малко преференциално за закупуване от вложители, притежаващи други валути.

През актуалната седмица са планувани редица значими за пазарите събития. Например, във вторник ще станат известни данните за годишната инфлация в Съединени американски щати за ноември. Пазарите са в очакване на ново закъснение на растежа на потребителските цени в страната - до 7,3% от 7,7% през октомври. В същото време индикаторът остава много над целевите на регуатора 2%.

Заседанието на Федералния резерв на Съединени американски щати е планувано за 13-14 декември, след което регулаторът ще вземе решение за лихвения %, ще актуализира макроикономическите прогнози, а по-късно ще приказва ръководителят на американската централна банка Джером Пауъл. Като цяло пазарите чакат покачване на лихвения % с 50 базисни пункта до 4,25-4,5%, което е по-слабо от предходните четири покачвания от 75 базисни пункта.

Златото е сензитивно към макростатистиката от Съединени американски щати и сигналите за паричната политика на Фед, която се отразява в обменния курс на $, и съответно върху търсенето и цената на скъпоценният метал. Традиционно " ястребовите " настроения поддържат $, който е отрицателен фактор за златото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР