Златото е символ на богатство и просперитет от векове и

...
Златото е символ на богатство и просперитет от векове и
Коментари Харесай

Каква е цената на златото днес?

Златото е знак на благосъстояние и разцвет от епохи и неговата прелест продължава да пленява вложителите по целия свят. И това е изключително правилно по време на икономическа неустановеност, когато златото има наклонност да свети като капиталов актив заради неповторимите изгоди – като хеджиране на инфлацията и намаляване на портфейлния риск – които предлага на вложителите.

И, физическото злато, сходно на златните кюлчета и монети, исторически е запазило своята стойност, което го прави образован залог за доста вложители. Въпреки това, цената на златото може и ще варира в кратковременен проект, тъй че е значимо да следите тези промени, в случай че желаете да купите злато в верния миг.

Готови ли сте да започнете? Разберете по какъв начин вложението в злато може да ви бъде от изгода тук.

Каква е цената на златото през днешния ден?

Към 4 октомври 2023 година цената на златото е $1822,45 за унция, съгласно Световния съвет по златото. Тази спот цена за унция е намаляла с към 5,35% спрямо преди 30 дни — и е намаляла с към 9,74% спрямо преди шест месеца.

Цената на златото за грам през днешния ден е $58,59, а цената злато на кг е $58,593.10. Тези цени също са малко по-ниски, в сравнение с бяха през последните месеци.

Но до момента в който тези числа съставляват оценката на пазара за настоящата стойност на благородния метал, значимо е да се означи, че цените на златото са обект на непрекъснати съмнения заради разнообразни фактори.

Разгледайте своя варианти за вложение в злато тук.

Фактори, които въздействат върху цената на златото

Много фактори могат да повлияят на спот цената на златото, в това число:

Търсене и предложение: като всяка друга стока, цената на златото значително се въздейства от главния стопански принцип на търсене и предложение. Когато търсенето на злато се усилва, а предлагането остава непрекъснато или понижава, цените са склонни да се повишават. Обратно, когато търсенето спадне или предлагането се усили, цените може да паднат. Икономически условия: Състоянието на международната стопанска система играе значима роля при определянето на цените на златото. По време на икономическа неустановеност, като рецесии или финансови рецесии, вложителите постоянно се тълпят към златото като актив-убежище, повишавайки цената му. Обратно, мощните стопански условия могат да доведат до понижен интерес към златото и по-ниски цени. Инфлация: Златото постоянно се преглежда като отбрана против инфлацията. Когато покупателната дарба на фиатните валути ерозира заради инфлацията, вложителите търсят леговище в активи като златото, които резервират цената си с течение на времето. С повишаването на инфлацията цените на златото нормално следват образеца. Лихвени проценти: Връзката сред цените на златото и лихвените проценти е назад пропорционална. Когато лихвените проценти са ниски, различните разноски за държане на злато (което не обезпечава никаква доходност) са минимални, което прави златото по-привлекателно. Обратно, когато лихвените проценти се покачват, различните разноски за държане на злато се усилват, което евентуално води до по-ниско търсене и по-ниски цени. Геополитическа неустановеност: Политическата неустойчивост, споровете и световните събития също могат доста да повлияят на цените на златото. Инвеститорите постоянно се обръщат към златото по време на геополитически разтърсвания, повишавайки цената му като несъмнено леговище. Валутни придвижвания: Тъй като златото се прави оценка в щатски долари, съмненията в силата на $ могат да повлияят на цените на златото. Когато доларът отслабва, златото става по-евтино за задграничните вложители, увеличавайки търсенето и цените. Пазарни настроения: Настроенията на вложителите и спекулативната търговия могат да причинят неочаквани и обилни съмнения в цените на пазара на злато. Положителните настроения могат да доведат до рали, до момента в който негативните настроения могат да провокират разпродажби. Политики на централната банка: Централните банки държат обилни златни запаси и техните дейности могат да повлияят на пазара. Големите покупки или продажби на злато от централните банки могат да повлияят на цените.

Изводът

Цената на златото, както всеки различен финансов актив, се въздейства от комплицирано взаимоотношение на динамичността на търсенето и предлагането, икономическата условия, инфлация, лихвени проценти, геополитика, валутни придвижвания, настроения и политики на централната банка. Към 4 октомври 2023 година цената на златото възлиза на към 1822 $ за унция, отразявайки настоящите пазарни настроения и условия.

Като се има поради, че спот цената на златото може да варира, вложителите и запалянковците би трябвало да наблюдават от близко тези фактори, с цел да вземат осведомени решения по отношение на своите вложения в злато. Има доста топ компании, инвестиращи в злато, които могат да оказват помощ. Независимо дали обмисляте златото като средство за предпазване на стойност, диверсификатор на портфолио или спекулативна инвестиция, разбирането на динамичността на пазара на злато е от решаващо значение за вземането на рационални финансови избори.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР