Трябва ли да инвестирате в злато вместо в акции?

...
Златото е популярна инвестиция през последните няколко години. Тъй като
Коментари Харесай

Златото е популярна инвестиция през последните няколко години. Тъй като инфлацията продължава, лихвените проценти се покачват и големите банки фалират, повече инвеститори се обръщат към златото като сигурно убежище за парите си. Всъщност, според скорошно проучване на Retirement Living, търсенията за „как да инвестираме в злато и сребро“ са се увеличили с колосалните 656% през последните 12 месеца.

Златото исторически е осигурявало постоянна възвръщаемост и е добър запас от стойност във времена на икономически сътресения. Когато активи като акции страдат, цените на златото обикновено остават стабилни, ако не се повишават. Следователно не е изненадващо, че проучването на Retirement Living установи, че повече от половината (63%) от американците са предпазливи да правят нови инвестиции в традиционни активи като акции.

Но дали алтернативните инвестиции като златото са по-добри от традиционните активи ? Трябва ли да обмислите добавянето на още злато към портфолиото си или изцяло да замените акциите с него?

Научете повече за инвестирането в злато с този безплатен информационен комплект.

Трябва ли да инвестирате в злато вместо в акции?

Златото предлага много предимства като инвестиция, но също и акциите. Ето какво трябва да знаете.

Злато срещу акции: Как се сравняват

За да определите къде златото и акциите се вписват във вашето портфолио, първо трябва да разберете как се различават тези два актива.

Златото е инвестиция с относително нисък риск. Доказано е, че запазва стойността си в дългосрочен план, издържайки на възходи и падения на пазара, които могат значително да навредят на други активи. Това е солидно хеджиране срещу инфлацията, което ви позволява да запазите богатството си на фона на икономическа несигурност.

То обаче няма потенциал за висока възвръщаемост, както при по-променливите активи, като например акциите. Освен това не генерира приходи. Вие печелите от него само когато го продадете (или, в случай на златен IRA, когато вземете тегления след пенсиониране).

Акциите са силно подчинени на капризите на пазара. Тяхната стойност може да се повиши и да падне рязко в отговор на всичко - от настроенията на инвеститорите до лош PR за конкретна компания. В резултат на това бихте могли да реализирате значителна печалба, ако купувате и продавате в подходящия момент, но можете също така да загубите голяма част от инвестицията си за една нощ.

Това е казано, ако държите акции за дълъг период от време , възвръщаемостта има тенденция да се изравнява до средно 10%. Някои акции също осигуряват дивиденти или дялове от печалбите на компанията, осигурявайки ви пасивен поток от доходи.

Значението на диверсификацията

Когато става въпрос за максимизиране на възвръщаемостта ви, като същевременно минимизирате загубите си, фокусирането върху един актив над другия е грешен подход. Правилният подход е да диверсифицирате портфолиото си с комбинация от активи.

„Вярвам, че диверсификацията е ключът към успеха на инвестирането, така че човек трябва да има акции, облигации, стоки (като злато) и т.н., които да управлява рискови фактори и тяхната очаквана възвращаемост и за диверсифициране на концентрираните рискове“, казва Дана Менард, CFP, основател и водещ финансов плановик в Twin Cities Wealth Strategies.

Златото се представя добре през последните години, достигайки почти рекорд цени през април 2023 г. Но това не означава, че трябва да прехвърлите по-голямата част от инвестиционните си долари от акции към злато.

„Акциите, облигациите и златото като основни класове активи са диверсификатори и трябва да се държат по различен начин при различни типове среда“, казва Крис Бекел, инвестиционен съветник и президент на AXIS Financial. „Когато COVID-19 се повиши първоначално, златото се справи много добре – диверсификатор. Облекчаването на централната банка през това време беше от полза за държавните облигации, които също се представиха добре. Когато обаче започна възстановяването на акциите, облигациите и златото не се представиха добре. „

Освен това, тъй като възвръщаемостта на златото е стабилна, но умерена, важно е да оставите място в портфолиото си за активи като акции, които могат да генерират по-висока възвръщаемост.

„Ако погледнем времето исторически периоди има десетилетия, в които бихте искали да притежавате злато вместо облигации и облигации вместо акции“, казва Бекел. „Въпреки това, в продължение на 100 години ние знаем, че има чиста полза от това да бъдеш капиталов и рисков инвеститор. Така че продажбата на акции за притежаване на злато би била непрепоръчителна.“

Започнете да изследвате инвестирането в злато днес — заявете вашия безплатен комплект за инвеститори тук!

Как да инвестирате в злато и акции

Като основно правило, експертите препоръчват да държите около 5% до 10% от портфолиото си в злато, за извлечете максимума от неговите стабилизиращи предимства, като същевременно оставяте място за активи с по-висока възвръщаемост, за да увеличите парите си по-бързо.

За акции експертите препоръчват да инвестирате процент, равен на 100 минус вашата възраст. Така че, ако сте на 30 години, трябва да се стремите да запазите 70% от вашите инвестиционни долари в акции.

Имайки предвид това, най-добре е да говорите с финансов съветник, за да определите вашето идеално целево разпределение.

„Изграждането на портфолио, което е подходящо за дадено лице, трябва да вземе предвид неговата времева рамка, толерантност към риск, очаквания и цялостно финансово състояние“, казва Менар.

Долната линия

Златото и акциите могат да бъдат интелигентен избор за инвестиция, но се различават по няколко важни начина и тези разлики означават, че е най-добре да се използват в комбинация помежду си.

Акциите могат да доведат до по-високи възвръщаемост, но идват и с по-високи нива на волатилност и риск. Стратегическо количество злато може да защити портфолиото ви от този риск, но възвръщаемостта ви няма да бъде толкова висока. Като инвестирате и в двата актива в точните проценти, можете да се насладите на най-доброто и от двата.

Просто казано, „Не избирайте злато пред акции; изберете и двете“, казва Бекел.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР