Златото – благородният метал, познат и желан още от дълбока

...
Златото – благородният метал, познат и желан още от дълбока
Коментари Харесай

Елдорадо на Балканите в „Темата на NOVA“

Златото – благородният метал, прочут и мечтан още от дълбока античност. Днес златотърсачи обикалят реките в търсене на мекия, ослепителен и ковък метал, поради тръпката да станат няколко грама по-богати. Златодобивът обаче се е трансформирал в специалност за хиляди служащи в рудниците у нас. Печели ли от това страната и какъв е общественият резултат? В търсене на отговори потеглят репортерът Кристиян Попов и операторът Росен Илиев тази неделя в „ Темата на NOVA ”.
 Кристиян Попов NOVA
Годишно у нас се добиват към 9000 кг злато . Родината ни е една от най-златоносните в света, а в Европа е на 3 място по рандеман на злато, като пред нас са само Швеция и Финландия.

По модела на другите европейски страни, този бранш в България е напълно предан на частни компании. Във финансово отношение общините, на чиито територии се добива скъпият метал, имат значими доходи. Отделно от това рудодобивните компании влагат милиони в инфраструктурата и развиването на тези общини, като обезпечават висок стандарт на служащите - най-вече локални хора. Но други обявиха с референдум, че не желаят златодобивни мини на тяхна територия в името на чистата природа. Страхове за екологията, страхове и за облагата - по какъв начин се образуват концесионните контракти в България? Отговорите - в „ Темата на NOVA “.

Рудниците, в които се ражда злато, не са безсмъртни. Благата, които се получават с него не са безконечни. На какъв брой карата се правят оценка решенията, които взимат страна, общини и частни компании, не може да се мери. Но на теглилката безспорно би трябвало да се балансират стопанската система в този момент и природата на бъдещето, с цел да може под издигнатия с добра заплата през днешния ден покрив, да има кой да живее на следващия ден.-->

Гледайте “Елдорадо на Балканите “ в „ Темата на NOVA “ тази неделя, 29 септември, незабавно след централната емисия вести.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР