Златолина Мукова и Константин Петров от Фонд Ню Вижън 3

...
Златолина Мукова и Константин Петров от Фонд Ню Вижън 3
Коментари Харесай

Близо 5 млн. евро за българските финтех компании Paynetics, Phyre и Phos

Златолина Мукова и Константин Петров от " Фонд Ню Вижън 3 " имат мандат да влагат до края на 2023 година

© Цветелина Белутова Поредната договорка в българския финтех бранш стана факт преди дни, откакто обвързваните компании Paynetics, Phyre и Phos получиха общо близо 5 млн. евро в рунд воден от българския фонд New Vision 3 и Българо-американска кредитна банка (БАКБ).

New Vision 3 (NV3), основан от сътрудници във фонда NEVEQ и съфинансиран от Фонд на фондовете и частни вложители, дава 2.5 млн. евро от цялата сума, а БАКБ и други вложители обезпечават останалите 2.45 млн.евро.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 2.45 млн. eвро за Paynetics
От общата сума най-голямата част е за Paynetics - 2.5 млн. евро, като тук по 1 млн. eвро дават БАКБ и NV3. Останалите участници в рунда са ангел вложители и интернационална компания за разплащания. Създадената преди 15 години компания (известна преди като " Кредибул " ) е небанкова финансова институция, занимаваща се с цялостни платежни решения и издаване на карти за търговци и компании, като през последните години заложи доста на създаването на електронни решения за разплащания и финансови услуги. Основни крайни притежатели в сдружението " Пейнетикс " са Валери Вълчев и Иво Георгиев. Приходите му за последната регистрирана към този момент година - 2018 година са 3.46 млн. лева

1.3 млн. eвро за Phyre
Phyre e едно от най-популярните приложения за цифрови портфейли в България, като през него потребителите могат да употребяват всичките си карти и карти за отстъпки през телефон за ежедневни разплащания и извършване на покупки. Софтуерът е създаден преди няколко години от Paynetics в съдействие с картовия оператор Mastercard, а зад плана седи и предприемачът Константин Джелебов. Основни акционери в сдружението " Файър " още веднъж са Валери Вълчев и Иво Георгиев. NV3 и БАКБ влагат по 500 000 евро в рунда, а останалите съвсем 300 000 се обезпечават от ангел вложители. Фирмата има над 20 000 консуматори в България, а е създала и цифровите портфейли на телекомите А1, Виваком, както и следва да работи по същия план за БАКБ.

1.2 млн. eвро за Phos
Във Phos основният вложител е NV3 с 1 млн. eвро, а останалите над 200 000 се обезпечават от бизнес ангели. Създадената преди две години компания създава технология, която трансформира всеки Android смарт телефон в POS терминал, и по този начин оказва помощ на дребни търговци елементарно да вкарат картови заплащания в бизнеса си. Засега още е в пилотно планове, само че с новите вложения се възнамерява интернационална агресия. Основни акционери във " Фос България " също са Валери Вълчев и Иво Георгиев.

С вложенията си NV3 и БАКБ влизат с непосредствено с миноритарно дялово присъединяване в сдруженията " Пейнетикс " и " Файър ", а фондът взе участие във " Фос България " посредством конвертируем заем, който след това може да бъде трансфорат в дялово присъединяване.

Според Валери Вълчев новите капиталовложения ще бъдат употребявани за развиване на продуктите, удвояване на чиновниците в трите компании от 60 души сега и разширение на бизнеса на други пазари - сега е в развой отваряне на офис на Paynetics в Лондон.

" Целта ни е да предоставяме благоприятни условия за всевъзможни цялостни решения за разплащания, и то трансгранични. Защото обособените банки имат такива решения в обособените страни, само че не и за няколко разнообразни пазара, а търговецът е заставен има връзки с банка във всяка страна ", съобщи Вълчев пред " Капитал ". Според него Paynetics е подобаващ избор, тъй като предлага услуги като приемане на заплащания, издаване на карти и правенето на преводи в разнообразни валути и свързването им в една обща платформа. Бизнесът е b2b и главните клиенти са огромни търговци или агрегатори на търговци.

Той съобщи, че новите вложения са задоволителни за развиване на бизнеса в идващите две години и не е планувано търсене на друго финансиране.

Финтех банка
Инвестицията на БАКБ от 1.5 млн. евро не е първата на банката във финтех компания. През предходната година тя изкупи каузи на БТК в взаимното им сдружение " Пейтех " и по този начин получи цялостен надзор над него. Сегашните вложения не престават тактиката на финансовата институция в устрема й към от ден на ден цифрови услуги.

" Платформата на Paynetics дава освен цялостната гама от платежни услуги, само че и опция за интеграция на спомагателни артикули с добавена стойност за клиентите на БАКБ, както за физически лица, по този начин и за търговци, за дребния и междинен бизнес като цяло. А Phyre е неделима част от цялостната идея за развиване на платформата. Всички спомагателни разработки минават през потреблението на Wallet-a на Phyre. Потвърждение за правилния ни избор е и фактът, че компании като А1 и Виваком също избраха Phyre, като опция да предложат цифров портфейл за финансови услуги на клиентите си. Phos пък ще размени ПОС терминалите. Разплащанията ще се случват единствено през мобилния телефон. На база на синергичния метод и идентичната визия в стратегическото обмисляне за развиването на тези компании, ние чакаме бърз напредък и нови благоприятни условия за възстановяване услугите, които предоставяме на клиентите на БАКБ ", съобщи пред " Капитал " Цветелина Бориславова, мажоритарен притежател на банката.

Според нея в ръководството на сдруженията " Пейнетикс " и " Файър " ще има представители от най-високо управническо равнище на БАКБ - изпълнителни шефове на банката.

" Изключително ме радва фактът, че с нашите сътрудници в тази инвестиция - фондът New Vision 3, както и самите основатели и притежатели на Paynetics и Phyre, с които се познаваме от дълго време, споделяме еднообразно виждане за посоката и капацитета за развиване на платежните и цифровите услуги като цяло, в интерес на бизнеса и хората ", добавя Бориславова. Според нея " Пейтех " продължава да бъде част от тактиката на БАКБ за предложение на цифрови финансови и търговски услуги. " Пейтех е компания, която е изцяло подготвена да кандидатства за независим лиценз, само че към момента обмисляме и преценяме кой е по-правилният път за дълготрайно даване на финтех услуги на пазара - дали единствено посредством миноритарно присъединяване в развита финтех компания или придобиване и развиване на лична такава ", разяснява Бориславова пред " Капитал ".

Първите вложения на NV3
New Vision 3 беше първият от трите фонда за стартъпи, основани с обществен запас. Той разполага с общо 23.2 млн. евро, от които 19.1 млн. евро посредством държавния Фонд на фондовете от европрограма " Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 ", а остатъкът прибавят частни вложители от България, Съединени американски щати, Литва. " Фонд Ню Вижън 3 " беше вписан в Търговския указател през септември м.г. Основните лица в него са Константин Петров и Златолина Мукова, които имат дълготраен опит като сътрудници в NEVEQ, който до момента е вложил към 45 млн. евро в разнообразни компании през двата си фонда. Фокусът са млади компании с подготвен артикул и доходи, а вложенията са до 1 млн. евро. Приоритетни браншове са финансовите технологии, изкуствен интелект, блокчейн и споделена стопанска система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР