Златоград усилено се стяга за празника на чевермето и гайдарско

...
Златоград усилено се стяга за празника на чевермето и гайдарско
Коментари Харесай

Със 111 каба гайди откриват празника на чевермето в Златоград

Златоград интензивно се стяга за празника на чевермето и гайдарско надсвирване. Богата стратегия е планувана за дните сред трети и шести май.
„ Песента на гайдите ще се слее с Космоса и ще ви подари същинската страст!
В навечерието на 4 май ще ви разкажем за тайнството на живия огън и живата вода!
Елате и съпреживейте ритуалното филтриране на душата и дома!
Елате и се заредете със силата на Родопа планина!
Впуснете се в приключението и го споделете с другари! “ – тази покана насочва локалната администрация.
В петък вечерта в Златоград ще се отвори врата към плодородието и ще покажат на гостите си силата и мистиката на българските обичаи и традиции.
От 20.30 часа е планувано обредно подготвяне на жива вода за Гергьовден, а малко по-късно - ритуално запалване на жив огън в централния градски парк.
В съботата е същинският празник на златоградското чеверме, който в 11 часа ще бъде открит със 111 каба гайди. Припомняме, че в обособената част от парка, където до сутринта се пекат агнетата, позволяват влизане единствено на хора, облечени в национална носия. Следва церемониалното им преместване до площада, където е готова богата музикална стратегия.

В нея присъединяване ще вземат Николина Чакърдъкова, Николай Славеев, оркестър „ Пловдив”, самодейни сформира от Златоград, Росица Пейчева, отбор „ Загоре “. Вечерта ще бъде показан музикално-танцов театър с известни гръцки песни и танци.
Неделята стартира с гайдарско надсвирване и ще продължи с надиграване сред любителски танцови сформира. Веселието бъде поето от оркестър „ Орион “.
Шести май е празникът Гергьовден. Започва с божествена света литургия в храма „ Св. Георги Победоносец”, който ще бъде последван от мистично показване на ритуала.
Завършекът на празника е поверен на оркестър „ Орфей” с посетител солист Искра Макакова.
„ Заповядайте в Златоград! Изживейте силата на традицията, чуйте приказката на гайдите, вдъхновете се от страстта на песента и споделете неповторимото златоградско чеверме с другари. Подарете си едно неповторимо прекарване и елате в национална носия! “, приключва поканата на уредниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР