Злато на стойност милиарди долари бива контрабандирано от Африка всяка

...
Злато на стойност милиарди долари бива контрабандирано от Африка всяка
Коментари Харесай

Колко злато бива контрабандирано от Африка?

Злато на стойност милиарди долари бива контрабандирано от Африка всяка година и прекарвано през Обединените арабски емирства (ОАЕ). Анализ на Ройтерс демонстрира целия развой, макар че западните страни се отдръпнаха от директния развой, поради проблеми с човешките права и околната среда.

ОАЕ пренасочва златото към Близкия изток – врата за пазарите в Европа, Съединени американски щати и други страни. Митнически данни сочат, че ОАЕ са внесли злато на стойност 15,1 милиарда $ от Африка през 2016 година Това е повече от всяка друга държава и цифрата е нараснала с 1,3 милиарда по отношение на 2006 година Общото тегло е 446 тона.

„ Започнах работа в нежна възраст, защото родителите ми не можеха да платят образованието ми. В учебно заведение някои другари се занимаваха с миньорска дейност. Загубих татко си, откакто бях спрял да отивам на учебно заведение. И тъй като нямах опция да финансирам по-нататъшното си обучение, взех решение да се причисля към тях ”, споделя Стивън „ Раста ” Бле, миньор и притежател на бар.

„ Барът е продуктът на усиления ми труд. Когато вземем златото, го носим в град Таркуа – там са купувачите. Златото има стойност. Дори за малка заготовка можеш да вземеш доста пари, с които да се грижиш за фамилията си ”, допълва Бле.

Много от златото не бива отчетено при износа си от африканските страни. Според експерти по търговия, интервюирани от Ройтерс, това значи, че огромни количества от материала напущат страната без да бъдат платени налози на страните производителки.

Предишни отчети и изследвания са хвърлили светлина върху черния пазар на златото, добивано от африканците, измежду които има и деца. Работниците нямат никакви връзки с огромните бизнеси и работят под едва регламентирано наблюдаване. Африкански компании, представени от Ройтерс, декларират, че не са изпращали златото си в ОАЕ. 

Малките добиви на злато порастват в световен проект. Те носят издръжка на хиляди африканци и оказват помощ на доста от тях да печелят толкоз, колкото не биха могли с обичайната търговия. Техните способи обаче изпускали химикали в скалите, почвата и реките.

Правителствата на страни като Гана, Танзания и Замбия се оплакват, че златото нелегално бива добивано и изнасяно от страната в големи количества, постоянно от незаконни организации и на висока за хората и околната среда цена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР