“Златният портокал на Корфу - кумкуатът е внесен в Европа

...
“Златният портокал на Корфу - кумкуатът е внесен в Европа
Коментари Харесай

Кумкуатът - сладко-киселият символ на Корфу

“Златният портокал ” на Корфу - кумкуатът е импортиран в Европа през 1860 година от Китай. Сматя се, че носи шанс и здраве, в случай че по време на китайската нова година, в дома има от плодоносното дърво.

Остров Корфу е прочут със своя ликьор от кумкуат, и единстсвеното място в Европа, където се отглежда кумкуатът. Изглежда растението харесва климата на Корфу, а хората на Корфу обичат усета и аромата му.

В днешно време кумкуатът се отглежда най-вече в северозападната част на Корфу, покрай село Нимфес. Ликьорът от кумкуат се е трансформирал в запазена марка на Корфу и може да се откри както в присъщ блестящо оранжев цвят, по този начин и в по-естествен жълтеникав цвят.

Плодовете се употребяват и за приготвянето на сладко, мармалад и даже парфюми. Сред кулинарните ми приложения са и кумкуатите под формата за захаросани бонбони.

Корфу създава към 140 тона кумкуат всяка година. Плодът е предпазен от Европейски Съюз като артикул със предпазени географски инструкции.

Кумкуатите са оранжеви на цвят и са с размер на маслини.
Това е необикновен плод и заради тази причина, хората са склонни да странят от него, защото не знаят по какъв начин се употребява.

Преди 100 години ботаниците се пробвали да засадят по крайбрежието на Средиземноморието дребните китайски мандарини кумкуат, само че начинанието им се оказало несполучливо, с изключение на на остров Корфу. Кумкуатът цъфти през есента с красиви цветове, а плодовете узряват през февруари и март.

Целият плод е кадърен за консумация, дружно с кората. Именно тя е сладката му част, до момента в който вътрешността му е кисела, за контрастност.
Някои от кумкуатите иам горчив усет и нормално има огромни семена. Ако въртите плода сред пръстите си, това ще освободи етеричните му масла и ще го направи по-вкусен.
Зареден с витамин С, плодовете са добър източник на калий и калций, и са с ниско наличие на калории. Смесен с гореща вода облекчава болките в гърлото.

Кумкуатът е желан коктейлен плод и от време на време замества маслинката в мартинито. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР