Златните статуетки, урната, стотиците монети и други находки иззети при

...
Златните статуетки, урната, стотиците монети и други находки иззети при
Коментари Харесай

Конфискуваните артефакти при спецакцията в Сарафово предизвикаха сензация в научните среди

Златните статуетки, урната, стотиците монети и други находки конфискувани при профилирана полицейска акция в кв. Сарафово, предзвикаха голям интерес, както от страна на необятната аудитория, по този начин и в научните среди. Тази заран Флагман.бг популяризира фотосите на артефактите и те се трансфораха в сензация, написа Флагман бг.

Мненията обаче са поляризирани – те или ще се окажат част от сбирка с извънредно огромна историческа стойност... или безспорни фалшификати.

Флагман.бг се допита да двама специалисти, с цел да се уточни възможна датировка на находките, както и тяхната историческа стойност. Според археолог, който ни съветва, те са открити на най-малко 3 разнообразни места, тъй като са от напълно разнообразни столетия.

Това изрично опровергава неуместната теза, че конфискуваните артефакти са част от именитото богатство на Вълчан челник. Колкото и комично да звучи в иманярските конгреси от сутринта се разяснява, че Станимир и Александър са разкрили имането на митичния челник, само че ги застигнало проклятието му, тъй като били задържани и в този момент щели да лежат в пандиза!

Един от археолозите, с който се консултирахме най-силно бе впечатлен от фигурата на Атлас - извънредно непокътнат експонат. Той е бил спазарен за 3 хил.евро, само че договорката пропаднала, тъй като купувачи не са били ценители, а служители на реда под прикритие.

Според наши източници, в случай че дребната фигура е достоверна, а не имитация, е извънредно скъпа и с огромна историческа стойност, доста повече от 3 хил.евро. Атлас е исполин от гръцката митология, наказан от боговете да държи постоянно небето на ръцете си. Представата за титана не се среща във вярванията нито на прабългарите, нито на траките, нито на славяните, нещо, което дава нова тенденция за историята на мястото, където вероятно е открита фигурата.


Отдясно: по фигурата очевидно си проличава разяждане. В региона на рамото даже има дупка. Корозия при златото не се следи


Монетите съвсем сигурно са медни и достоверни. По тях очеидно си проличава крозията, която е същият цвят като тази по Атлас

Изработката на Атласа съставлява сериозен интерес за специалистите, защото на пръв взор е изпълнена с недостатъци. Това несъмнено не изключва опцията да е направена по този метод съзнателно - в авангарден жанр.

„ Видно е, че тук-там по фигурата има детайли, които демонстрират посредствен способ на отливка. Например, главата на титана, в случай че въобще може да се приказва за Атлас в тази ситуация, е прилепена към земното кълбо – то като че ли даже „ извира “ от нея. Между бицепсите, земното кълбо и главата на фигурата също се виждат и други несъвършености– останал долепен материал. Допълнително, по елементи от фигурата се вижда и разяждане – нещо безусловно нехарактерно за злато, което би означавало, че експонатът може би не е изцяло чист, а с примеси или най-вече състоящ се от мед. Това е видно от зеления цвят при допир с О2, който е характерен точно за медта, която е един от най-често срещаните метали в света. Този развой обаче е дълъг – нормално лишава години, тъй че мистерията е сериозна “, разкриха пред Флагман.БГ специалисти, поискали да останат анонимни.

Въпросната разяждане по фигурата е видна и върху монетите, които фактически са изсечени от мед. Тя работи като непряко доказателство и за състава на посочената за златна „ Фигура на Атлас “.

Подобна е и обстановката с вазата-урна, по средата на която ясно си проличава надлъжен белег, присъщ за свързването на две половини. Този способ е прочут като отливка и е по-характерен за друга ера, в сравнение с за интервала, от който би трябвало да е артефактът.


Урната явно е построена от дв половини, което сочи, че е допустимо тя също да е правена с отливка

Тези и други белези, свидетелстват, че е изцяло допустимо предметите да са в случай че не имитации, то най-малко скъпо струващи фалшификати, ориентирани към по-наивни колекционери или богати туристи, уверен е различен от археолозите с който разговаряхме.

Полицаят под прикритие, който съумял с дейностите си да примами Станимир и Александър разкри, че иманярите са признали пред него, че се занимават с този вид активност от 12 –годишни, желали по 10 хиляди евро за артефактите, а монетите вървели по 300 евро на парче, само че бързо били подготвени да смъкват цената, което демонстрира, че или не са знаели цената на находките или пък с ясно схващане са пласирали реплики.

В момента предметите се намират в полицейски склад и следва да бъдат осъществени първичните огледи от специалисти. Този развой е комплициран и нормално дълъг – може да отнеме време до 1 година, а вярното му осъществяване зависи от доста фактори. Засега произходът им е неразбираем, само че мистерията ще бъде разплетена дефинитивно, едвам когато експертите се произнесат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР