Златните резерви, заедно с държавните облигации, са сред най-важните резервни

...
Златните резерви, заедно с държавните облигации, са сред най-важните резервни
Коментари Харесай

Защо златните резерви са важни за централните банки

Златните запаси, дружно с държавните облигации, са измежду най-важните аварийни активи

В продължение на десетилетия златните запаси са били значим съставен елемент на холдингите на централните банки. тяхната известност не демонстрира признаци на понижаване, написа. Очаква се централните банки да бъдат най-големите чисти купувачи на злато тази година. В момента те имат близо 35 000 метрични тона злато, което съставлява почти 1/5 от добитото до момента. Но какво му е на златото, което е запазило цената си толкоз висока толкоз дълго?

Защо тъкмо този запас?

Една от най-важните функционалности на златото за централните банки е да диверсифицира техните запаси. Те имат надзор върху валутите на съответните си страни, чиято стойност може да варира според от възприеманата мощ или уязвимост на главната стопанска система. Банките могат да бъдат принудени да отпечатват повече пари по време на рецесия. Това е по този начин, тъй като лихвените проценти, обичайният инструмент за парично ръководство, са покрай нула. Печатането се прави в опит да се избегнат стопански разстройства, само че това девалвира валутата. Златото, въпреки това, е лимитирана физическа стока с лимитирано предложение.

Златото служи като източник на доверие в дадена страна и при всевъзможни стопански условия. Златните запаси, дружно с държавните облигации, са измежду най-важните аварийни активи в света.

Профилите на най-активните централни банки се трансформираха. Традиционните стопански центрове като Съединените щати, Германия, Франция и Италия към този момент не способстват за забележителните си златни запаси. Американците имат най-вече злато – близо 8100 тона, което съставлява повече от 78 % от общите задгранични средства. Това е повече от двойно в съпоставяне със запасите на Германия, които са над 3300 тона.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР