Златните резерви на Венецуела в Английската централна банка скочиха, след

...
Златните резерви на Венецуела в Английската централна банка скочиха, след
Коментари Харесай

Закъсалата Венецуела не може да върне златото си, но го увеличава

Златните запаси на Венецуела в Английската централна банка скочиха, откакто тя завърши суап договорка за злато с Deutsche Bank. Англия обаче към момента не желае да освободи кюлчетата на финансово закъсалата страна, оповестяват източници на Reuters.

Венецуелските управляващи от предходната година ce oпитвaт дa cи въpнат злaтото, струващо oĸoлo 550 млн. дoлapa, зapaди oпaceния, чe мoже дa бъде блoĸиpaно зapaди мeждyнapoдните caнĸции cpeщy Kapaĸac.

Златните запаси, държани в централната банка, се усилиха над 2 пъти през декември до 31 тона на обща стойност към 1.3 милиарда $, откакто Венецуела върна взетите назаем средства от Deutsche Bank.

Кредитът от 2015 година сред немската банка и закъсалата страна се осъществя посредством съглашение за финансиране, което употребява златото като поръчителство - така наречен суап. Каракас заложи 17 тона злато като гаранция по договорката.
 Венецуела желае да си върне злато за $550 милиона от Англия
Златото е последното, което остана на Венецуела. Тя желае да си го върне непременно

Златните запаси на страната са намалели над 2 пъти в последните 4 години

Операции с Турция

Златните запаси на Венецуела понижават до 134 тона през ноември в съпоставяне със 150 тона при започване на 2018 година, съгласно статистиката на централната банка.

Това ненапълно се дължи и на обстоятелството, че през предходната година Каракас стартира да прави интервенции по търговия със злато с Турция, с цел да внася храни след глобите на Съединени американски щати, които накараха интернационалните банки да се откажат от транзакции в карибската страна.

Подбудите за връщане на средствата от договорката с Deutsche не са ясни. Откупуването на суапа обаче ще даде на Венецуела повече злато за бартерни интервенции с Турция.

Всички забъркани страни - Deutsche Bank, Централната банка на Венецуела и Английската централна банка отхвърлят коментар по случая.
 Злато, зайци и криптовалути: Странните стопански проекти на Венецуела
Злато, зайци и криптовалути: Странните стопански проекти на Венецуела

На държавното управление в Каракас не му липсва въображение, само че към този момент това не оказва помощ

Политически напън

Английската централна банка е изправена пред политически напън от опозицията във Венецуела и от английски депутати да не подкрепя президента Мадуро, чиито преди малко почнал втори мандат е считан от мнозина за противозаконен.

Загубата на златото ще бъде забележителен удар за финансите на страната, защото ще подкопае способността на Венецуела да получи твърда валута, която е от решаващо значение за вноса на артикули, вариращи от храни и медикаменти до авточасти и потребителска електроника.

Но отводът да се съобщи златото, което принадлежи на Централната банка на Венецуела, може да провокира паника измежду страните, които съхраняват личните си кюлчета в хазната на Английската централна банка.

Правителството на Мадуро се бори с хиперинфлацията, която в този момент доближава 2 млн. % годишно, а необятният стопански срив е довел до изселване на към 3 млн. души от 2015 година насам.
 Венецуела се отхвърля от $ за сметка на еврото и юана
Една от най-богатите на нефт страни се отхвърля от $ за сметка на еврото и юана

Санкциите на Съединени американски щати вършат невъзможна търговията със " зелените пари "

Опозиционните критици, в това число водачът в заточение Хулио Борхес, настояват, че златото не би трябвало да се връща в страната, тъй като може да се употребява за финансиране на корупцията.

Управителят на Централната банка на Венецуела Каликсто Ортега се е срещнал с длъжностни лица на Английската централна банка през декември, с цел да разиска връщането на златото, само че не съумява да ги убеди, съгласно осведомени със обстановката.

Венецуела от десетилетия съхранява златните си запаси в задграничните банки, което е постоянно срещано събитие измежду разрастващите се страни.

Покойният социалистически водач на страната Уго Чавес, базирайки се на нуждата Венецуела да има физически надзор върху активите на централната банка, през 2011 година трансферира към 160 тона злато от банките в Съединени американски щати и Европа към Централната банка в Каракас.

Мадуро споделя, че държавното управление му е жертва на " икономическа война ", водена от опозицията и подхранвана от глобите на Вашингтон. Критиците му упрекват за рецесията битките на страната за държавен стопански модел, строгия валутен надзор и национализацията на частни компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР