Златните фючърсни контракти приключиха търговията си на 23 юни на

...
Златните фючърсни контракти приключиха търговията си на 23 юни на
Коментари Харесай

COVID-19 и паричните стимули оскъпиха златото

Златните фючърсни договори завършиха търговията си на 23 юни на най-високото си ниво от 2012-а до момента, подкрепени от опасенията за втора вълна на пандемията от ковид и от упованията за поток от нови ограничения за стимулиране на стопанската система.

Действително, налице е следващ взрив на болесттите от COVID-19 в международен проект, съпътстващ поетапното възобновяване на икономическата интензивност. Наблюдаваната конкуренция на централните банки да оферират спомагателни парични тласъци също са значителен фактор за усилването на жълтия метал. През предходната седмица "Бенк ъф Инглънд " взе решение да укрепи програмата си за покупка на облигации, а Федералният запас даде обещание съвсем нулеви лихви още две години. Увеличените количества на паричното предложение напълно естествено работят в интерес на носещото нулев лихвен доход злато като инструмент за хеджиране против потъващите в негативна територия лихвени проценти.

Златните фючърсни договори с доставка през август завършиха борсовата си сесия в Ню Йорк на 23 юни на цена от 1782 щ. $ за тройунция. По време на търговията си на идващия ден те се изкачиха до 1795.70 $ за тройунция - "на 4.30 $ разстояние " от психическите 1800 $ за тройунция. Впоследствие, благородният метал поспря за отдих и в късния следобяд се върна до 1781 $ за ройунция. Златото за незабавна доставка се търгуваше наоколо до 1770 $ за тройунция.

Златните фючърсни договори са поскъпнали с над 16% от началото на годината и дават сериозна поръчка да продължат нагоре.

"Голдмън Сакс груп " предвижда нов връх от 2000 $ за тройунция през идващите 12 месеца.

"Ситигруп " осведоми клиентите си при започване на седмицата, че поръчките за покупки на благородния метал от търгувани на борсата фондове и от вложители отвън формалния пазар, евентуално ще оказват помощ златните котировки да се задържат над междинна цена от 1715 $ за тройунция през второто полугодие. Предварителните данни, събрани от организация "Блумбърг ", демонстрират, че единствено на 19 юни вложителите в търгувани на борсата фондове са нараснали вложенията си в жълтия метал с съвсем 30 тона, от които към 23 тона са отишли в SPDR Gold Shares (управляван и търгуван от "Стейт стрийт глоубъл адвайзърс ") - най-вече в тегловно изражение за последната година. "Ситигруп " удостовери и предвижданията си, че златото ще надвиши 2000 $ за тройунция доникъде на 2021-а.

"Джей Пи Моргън Чейз " пък показва, че вложителите би трябвало да останат лоялни към скъпоценния метал, тъй като той е най-изгодното влагане в изискванията на ниска рентабилност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР