Златната обществена поръчка за организиране на близо 200 събития по

...
Златната обществена поръчка за организиране на близо 200 събития по
Коментари Харесай

Отмениха златната поръчка, спечелена от фирма на Валентин Златев

" Златната " социална поръчка за образуване на близо 200 събития по стратегия Еразъм+, по която бе класирано обединяване с присъединяване на компания на Валентин Златев, е анулирана. Решението за преустановяване на процедурата е взето в последния работен ден - 23 декември и към този момент е оповестено на уеб страницата на възложителя Център за развиване на човешките запаси. Така дейностите на стойност близо 3 млн. лева евентуално ще се разпореждат с ново съревнование и при изменени правила.

Както " Сега " писа, ЦРЧР съумя да измисли неуместна методика, тъй че да класира компаниите на база единични цени за куп теоретични действия без никаква изясненост какви тъкмо събития ще се провеждат. По тази методиката разликата сред най-ниската и най-скъпата оферта, дадени за обособени действия, доближи 140 пъти. Въоръжен с тази формула, ЦРЧР съумя да отхвърли всички позволени претенденти с изключение на консорциума " Обединение логистика ". Обединението спечели с неуместни цени като прилагане на преносим компютър за 4 часа в границите на събитие при цена от 120 лева и даване на екран за прожектиране на презентации за 4 часа против 190 лева. 

След абсурда с поръчката просветният министър Красимир Вълчев разпореди инспекция на вътрешния одит на МОН, а в този момент идва и самото решение за преустановяване на процедурата. От документа излиза наяве, че при провеждането на процедурата са позволени нарушавания, които не могат да бъдат отстранени без опорочаването на надпреварата. Най-сериозният порок е точно методиката за оценка. ЦРЧР удостоверява изнесената от " Сега " информация, че в обявлението погрешно се твърди, че офертите ще се класират въз основата на два индикатора - качество и цена. Всъщност и двата индикатора, залегнали при оценката на компаниите, са ценови. При инспекцията са открити и други нарушавания - отчетът за работата на конкурсната комисия не е подписан от всички членове, а в решението за класиране няма разпоредителна част, с която се отстраняват останалите претенденти, а е посочен единствено определеният да извършва поръчката консорциум. Всички документи на профила на купувача пък са оповестени без дати, тъй че няма по какъв начин да се откри дали са спазени периодите по Закон за обществените поръчки за другите стадии на поръчката. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР