"Златна лаврова клонка" е най-високо отличие на Министерството на външните

...
"Златна лаврова клонка" е най-високо отличие на Министерството на външните
Коментари Харесай

Шефът на Европол: Работим с лекота с българските служби

"Златна лаврова клонка " е най-високо отличие на Министерството на външните работи .
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на Уейнрайт за поддръжката и изрази увереност, че и за в бъдеще съдействието ни ще продължи по този начин добре, както до момента.

Цветан Цветанов, който също участва на церемонията, уточни, че Уейнрайт е отворил структурата Европол към всички страни членки и трети страни, които са стратегически сътрудници в битката с трансграничната проведена престъпност и тероризма. Цветанов означи някои основни интервенции, осъществени с Европол, с страни членки и с страни отвън Европейски Съюз и акцентира и дейното присъединяване на Уейнрайт в документирането и събирането на доказателства при случая с терористичната офанзива в Бургас през 2012 година

Роб Уейнрайт благодари за оценката. Всички триумфи, които Европол е реализирал в битката с трансграничната престъпност, проведената престъпност и тероризма, се дължат на нашето положително съдействие с националните органи и управляващи на Европейски Съюз, разяснява той.

Искам да оценя приноса на България, тъй като тя оказва помощ освен на работата на Европол, само че и на всички институции на Европейски Съюз, когато те би трябвало да се оправят с провокациите и заплахите, пред които сме изправени през днешния ден, означи Уейнрайт. Има доста провокации пред Европа, с които би трябвало да се оправим, само че съм сигурен, че въз основата на положителното съдействие ще реализираме триумфи и за в бъдеще, добави той.

По-късно Цветан Цветанов организира работна среща с шефът на Европол.
По време на диалога двамата са дали извънредно висока оценка за взаимната работа сред България и Европол, оповестиха от ГЕРБ.

Цветанов е благодарил на Уейнрайт за неговата отдаденост и висок професионализъм в работата му като началник на службата. Директорът на Европол е декларирал, че постоянно е работил с лекост с представителите на българските служби и прави оценка високо техния професионализъм.

Цветанов и Уейнрайт са подчертали изключителната значимост на Проекта на многогодишното програмиране на Европол за интервала 2019-2021 година в битката с трансграничната проведена престъпност и тероризма. Двамата са се обединили към извода, че особено място в програмирането би трябвало да откри тематиката за европейската вероятност пред страните от Западните Балкани .

Цветан Цветанов е декларирал, че европейското бъдеще на района е от изключителна значимост, с цел да удостовери проевроатлантическата ориентировка на тези страни, тъй като те не са съседи на Европа, а са част от нея. Не би трябвало да позволяваме тези страни да останат бели петна в картата на Европа, тъй като в срещу случай този вакуум може да бъде ангажиран от други геополитически играчи , е показал той.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и шефът на Европол са разискали и утрешната среща на Съвместната група за парламентарно наблюдаване на Европол, на която се чака да бъдат признати процедурните правила за парламентарен надзор върху работата на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР