Златко Димовски започна сватбения си ден по традиционен начин -

...
Златко Димовски започна сватбения си ден по традиционен начин -
Коментари Харесай

Македонци канят мъртъвци на сватбата си

Златко Димовски стартира сватбения си ден по обичаен метод - отиде до гробището на македонското село Галичник, с цел да поговори с мъртвите и да ги предложения на церемонията. След това той се избръсна и дружно със свои другари отиде да вземе бъдещата си брачна половинка Таня Лепченска, предава Ройтерс, представена от Блиц. Двойката бе определена да играе централна роля в тазгодишния фестивал на сватбите в Галичник, който е годишна демонстрация на македонската просвета и притегля диаспората и туристи.

Златко и Таня са се оженили през уикенда с двудневни тържества, танци и християнски обред, излъчен от уста на уста в планинското село наоколо до границата с Албания. Жените носят забрадки и червени рокли със комплицирани бродерии. Мъжете са облечени в тъмни сака, бели ризи и обичайни кръгли шапки. Организаторите споделят, че началото било положено, когато жителите на Галичник почнали да мигрират, с цел да работят, само че чувствали потребността да се връщат, с цел да запазят традициите живи.

В началото на 21-и век в Галичник живеели 3000 души, до момента в който в този момент там непрекъснато обитават единствено трима. Булката Таня Лепченска, която другояче живее в Скопие, е измежду множеството от хора, които се върнаха в дома на предците си поради фестивала. Церемонията в този момент има благословията на туристическия ръб и на държавното управление. " Галичник е епицентърът на македонската просвета, традиция, традиции и изкуства през вековете ", съобщи на фестивала министърът без портфейл Роберт Поповски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР