Златка Младенова: Ръководството на Български пощи източва дружеството с порочни

...
Златка Младенова: Ръководството на Български пощи източва дружеството с порочни
Коментари Харесай

Златка Младенова: Ръководството на „Български пощи” източва дружеството с порочни схеми

Златка Младенова: Ръководството на „ Български пощи ” източва сдружението с порочни схеми
Искам оставката на цялото управление на „ Български пощи ”, поради непозволени дейности от страна на сдружението и източване на предприятието посредством използване на порочни схеми. Дружеството има пари, само че те се дават единствено на избрани хора. Това съобщи в изявление за БГНЕС Златка Младенова, която работи в Българския разменно-сортировъчен център (БРСЦ) и от 30 юли гладува в символ на митинг поради протичащото се в пощите.

Служителката сподели, че 13-14 са гладуващите стачници сега, като две нейни колежки към този момент са прекъснали стачката, тъй като не са могли да устоят.

Жената изясни, че пие единствено вода и е отпаднала, само че като цяло се усеща добре и добави, че се надява час по-скоро да се решат проблемите в предприятието, тъй като няма да отстъпи от настояванията си, които са подкрепени от доста чиновници на пощата – както в София, по този начин и в цялата страна.

„ Искам да се подсигурява постоянното приемане на ваучерите и погашение на клас прослужено време. Искам да се усилят заплатите ни с 10%, тъй като те са по-високи от минималната работна заплата с 20-30 лв.. Искаме всички да сме равнопоставени, тъй като не може при едно нарастване редовият чиновник да взима 30-40 лева над минималната, а в администрацията да има по 150-200 лева нарастване. При нас повишението на заплатите се прави единствено когато се подвига минималната работна заплата, както и да се отстрани присъединителната такса към груповия трудов контракт, която е противозаконна. В Закона написа присъединение, само че на никое място не се показва, че с цел да се включиш към груповия трудов контракт би трябвало да се заплати такса ”, съобщи Младенова.

Тя разяснява думите на основния изпълнителен шеф на Български пощи Деян Дънешки, който в четвъртък в изявление за БГНЕС сподели, че настояванията й са изпълнени и не вижда за какво Младенова продължава да стачкува.

„ Бяха изпълнени част от настояванията ми, откакто преди този момент на 7 души, които сме управление и учредители на профсъюз „ Защита ” бяха спрени ваучерите, тъй като сме част от тази организация. Това лишаване на ваучерите беше нелегално и те ни бяха върнати, откакто по случая се намеси и Главна ревизия по труда чиито наставления „ Български пощи ” оспорват. След като ни върнаха ваучерите ни удариха като ни лишиха спомагателните 4 дни отпуск и ни взеха класа за прослужено време. Той е 1% и това е записано в трудовия ни контракт, а не в Колективния трудов контракт ”, акцентира служителката на БРСЦ.

Тя добави, че в сдружението се вършат доста дейности, които са в прорез със законите и без те да се основават на съответна заповед.

„ Когато ни лишиха ваучерите отидох при нашата директорка Румянка Сярова и желаех да ми покаже заповед или разпореждане въз основата, на която сте ни лишили тези ваучери. Тя ми сподели, че няма такава заповед. За да бъда осъдена би трябвало да ми бъде връчена заповед, в която да написа защо съм осъдена и каква глоба ми е наложена. Сярова сподели, че е получила заповед от Красимир Венков, който е шеф „ Човешки запаси ”. Всички заповеди идват от него. Не знам дали господин Дънешки е измамен, само че да гледа какво подписва. Неведнъж съм била набеждавана, че тичам от работа и, с цел да могат от пощите да си измият ръцете ме наказваха непозволено ”, разяснява Златка Младенова.

Тя разкри още, че сдружението се източва посредством разнообразни схеми.

„ Не може Дънешки да споделя, че „ Български пощи ” няма пари, при изискване, че има над 50 души, които работят на втори трудов контракт. От тях има за по 2-3-4 часа, с които надвишават моята заплата. В същото време в страната има сътрудници назначени на 4 и 6 часа, които може да си визиите какви заплати взимат. Това е непозволено разпределение на средства. Въртят се порочни схеми, по тази причина желаеме да се направи цялостна финансова проверка за 5 години обратно, както и да се ревизират всички контракти, подписани с външни компании. Също по този начин би трябвало да се понижи и прекомерно раздутата администрация, която е никому ненужна и нищо не прави, а единствено взима пари.

Сега взеха решение да взимат нови коли, при изискване, че десетки коли от последната замяна стоят без да се употребяват. Хубаво, взеха ги по някаква стратегия и взеха, че редуцираха всички водачи. След това наеха външна компания да извозва. Това законно ли е? По тези контракти се дават милиони. Не беше ли по-логично да се оставят водачите и да им се заплащат заплати? Това си е живо източване на пощите ”, съобщи гладуващата служителка.

От „ Български пощи ” обявиха, че всички водачи, които ръководят служебни коли на сдружението са чиновници на пощите. По отношение на стоящите десетки коли те са бракувани или чакат за скъпоструващ ремонт, за който предприятието няма средства, разясниха от БП. От там признаха, че фактически подписват втори трудови контракти, само че те са за работа, която не е в предмета на трудовите отговорности на чиновниците по главното правно отношение, както и, че работата се прави отвън откритото работно време. От управлението прецизираха, че изплатените месечни средства в Централното ръководство на предприятието са на съображение член 110 от Кодекса на труда са в границите на към 0,8 % от брутния месечен фонд „ Работна заплата ” за Централно управление и са в сходство с наредбите на КТ и подчертаха, че наемането на спомагателния личен състав води до ограничение на финансовия запас за погашение на трудови хонорари.

От „ Български пощи ” разясниха и отправените обвинявания от Златка Младенова, че в сортировъчния център е мръсно и чиновниците работят при неприятни битови условия. От там обявиха за БГНЕС, че това не е по този начин и те съблюдават всички условия на наредбите за условия на труд. Също по този начин управлението поставя всички старания, съгласно финансовите благоприятни условия на сдружението, да усъвършенства тези условия като даже в голямото хале се поддържа температура от 20 – 23 градуса през лятото, подчертаха от сдружението. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР