Зия Пир живее в Германия - няма как да се

...
Зия Пир живее в Германия - няма как да се
Коментари Харесай

Зия Пир - врагът на Ердоган


Зия Пир живее в Германия - няма по какъв начин да се върне в Турция, тъй като там го грозят 53 години затвор. Но и от Германия се бори за възстановяване на ситуацията на кюрдите.

Бившият народен представител от Демократичната партия на народите Зия Пир

На седми юни 2015-а година Демократичната партия на народите (ДПН) печели 13 % от гласовете на парламентарните избори в Турция, а Партията на справедливостта и развиването на президента Ердоган губи безспорното си болшинство. Сред определените депутати от ДПН е и Зия Пир. Но той надалеч не споделя еуфорията на своите съидейници. Само два дни преди вота едвам се разминава с бомбен атентат, който взима доста жертви.  

Кръвта вода не става

Семейството на Пир имигрира в Германия, когато той е на девет. Оттам нататък той живее 35 години във Федералната република, има личен бизнес в Дуисбург, само че загърбва всичко това, с цел да се върне в родината си и да се включи в политиката, разказва " Райнише пост ". Кир не е политик - той е предприемач. Но няколко фрази го карат да изостави Германия и да се впусне в турската политика: " Новата история стартира с чичо ти, той разсъни кюрдите. Сега би трябвало да се откри дълготраен мир. Искаме името Пир още веднъж да се чува ", му споделят от ДПН. 
Редакцията предлага
Кемар Пир, чичото на Зия, е добре прочут в югоизточна Турция. Той е воин на кюрдите, който дружно с Абдуллах Йоджалан основава Работническата партия на Кюрдистан, по-известна като ПКК. Кемар Пир умира през 1982-а година по време на гладна стачка против изискванията на задържането му. Оттогава кюрдите гледат на него като на страдалец, а думите му " Ние толкоз доста обичаме живота, че сме подготвени да умрем за него ", могат да бъдат прочетени по фасадите на доста здания в заселените с кюрди градове. 

Роднинската връзка с Кемар Пир е главната причина фамилията на Зия да напусне Турция. Той приключва стопанска система в Бохум, а като млад краткотрайно работи към германско-турския конгрес на ХДС, стимулиран от несъгласието си с акция срещу двойното поданство. Години по-късно се свързва с Ердоган, който по това време е министър-председател на Турция. Като доста други, и Зия Пир тогава има вяра, че Ердоган желае да демократизира Турция. Затова работи за разрастването на въздействието на лобистката турска организация Международен съюз на демократите.  " Но в този момент сме врагове ", споделя Зия по адрес на турския президент.

Преследвания, конфликти и арести

След пристигането си в Турция той би трябвало да сменя жилището си всяка седмица поради опасенията от атентати. Шест месеца откакто Зия влиза в Народното събрание, в Турция се организират нови избори. Междувременно конфликтът между ПСР и ПКК ескалира. Ердоган връща безспорното си болшинство. Кир още веднъж става народен представител, само че обстановката към този момент е друга. По улиците на Диарбекир, откъдето е определен, се стига все по-често до конфликти сред кюрдски стачкуващи и силите за сигурност. Цивилни жители умират пред очите му. 

В нощта на 4-и ноември 2016-а ситуацията на Зия Пир става в действителност сериозно. Пред жилището му се появяват две дузини тежко въоръжени служители на реда. След опита за прелом през лятото, в Турция е оповестено изключително състояние, а опозиционерите са обект на преследвания. Имунитетът на депутатите от ДПН е лишен. Докато гледа по малкия екран по какъв начин арестуват негови сътрудници, пред дома на Пир паркират водни оръдия. " Направиха същинско шоу ", спомня си той. Заедно с други представители на ДПН прекарва нощта в ареста. Лидерът на партията Селяхаттин Демирташ е в пандиза и до през днешния ден, въпреки Европейският съд по правата на индивида да упорства за освобождението му. 

Животът му е в опасност и в Германия

Пир има намерение да се кандидатира за народен представител още веднъж на идващите избори, само че партията към този момент не може да гарантира сигурността му. " Имам шест атентата зад тила си ", споделя той. В последна сметка се връща в Германия, където основава нова компания. Но отново не е в сигурност. Според управляващите в Германия, в провинция Северен Рейн-Вестфалия живеят 3700 души, които са тясно свързани с крайнодясната груповка " Сивите вълци ", за която кюрдите са главен зложелател. " Ако някой в действителност желае да ми навреди, ще разбере къде пребивавам, къде работя, къде се храня ", споделя Пир. 

Той продължава да води диалози на високо равнище в Берлин и Брюксел, както и да дава изказвания по дребното кюрдски и турски медии, които не са следени от режима в Анкара. Около 140 хиляди почитатели четат постовете му в Туитър. Няма по какъв начин да се върне в Турция, тъй като го грозят 53 години затвор поради някои негови речи. 

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР