Зимното поддържане започва от 1 ноември, така че до тази

...
Зимното поддържане започва от 1 ноември, така че до тази
Коментари Харесай

До 1 ноември искат пълна готовност за зимата



Зимното поддържане стартира от 1 ноември, тъй че до тази дата всички общини, както и Областното пътно ръководство, би трябвало да са в цялостна подготвеност. Това съобщи комисар Иван Панайотов, шеф на Районната работа за пожарна сигурност и отбрана на популацията в Пазарджик.

До момента подадената от ведомствата информация е нищожна. Знае се, че са правени поправки, най-много по сериозни сектори, и по републиканската, и по общинските мрежи.

Не е известно дали Областното пътно ръководство е решило казуса с избледнялата и тук-там даже изчезнала маркировка. Темата за нея беше повдигната от представители на локалните администрации от Родопската яка на последното съвещание на Комисията по сигурност на придвижването. Тогава служителки на държавната организация подвигнаха плещи: Няма пари, провиснал ли, незабавно ще създадем нужното. Което едва ли е свършено, като се има поради, че от този момент не е минал и месец.

Проблемни всяка зима са няколко сектора в Пазарджишко, чиито наименования от всекидневното повторение в бюлетина за пътната конюнктура са научили наизуст даже децата – Белово-Юндола, Батак-Доспат, Велинград-Сърница. Но в случай че при тях рисковете идват най-много поради сложния терен с доста и остри завои, то в дефилето Варвара-Велинград, а и освен, още с първите дъждове стартира драмата с падащите камъни. В този сектор и настилката тук-там не е добра, споделят водачи, постоянно преодоляващи въпросния маршрут.

Пътят Пазарджик-Радилово-Пещера също е в неприятно положение и се нуждае от наложителен ремонт. За това сигнализира кметът на Пещера Николай Зайчев по време на изнесена приемна на регионалния шеф в родопския град. Пак на тази намира се разбра, че общинското шосе до Регионалното хранилище за боклуци и продължението му към Капитан Димитриево също е зле. По него минават доста тежкотоварни коли, след закриването на общинските сметища камиони прииждат от 9 от 12-те общини в района.

В Бяга пък се оказва, че и доста хубаво не е на хубаво. Републиканският път през селото е добър, само че подготвя към високи скорости и чести сериозни обстановки, а наоколо са учебното заведение и детската градина. Жителите упорстват за три изкуствени неравности, които да принуждават водачите да отпускат педала на газта. От подсилване пък се нуждае шосето Брацигово-Равногор, което също е в сектор на страната. То е на 1350 м надморска височина и с доста завои.

Повечето планински републикански пътища са рискови, и то освен през зимата, и поради избуялата растителност, с разчистването на която от Областното пътно ръководство се заемат единствено когато към този момент не търпи отсрочване. Такава е обстановката и в равнинни сектори. Един от последните сигнали до „ Марица “ по този мотив бе за републиканския път Черногорово-Овчеполци при разклона за Росен. Обграден от дървета и шубраци, съчетани със завой, той не дава видимост нито на спускащите се откъм Овчеполци, които са с преимущество, нито на завиващите наляво по отбивката към Росен. На мястото са ставали катастрофи, по знамение – към този момент единствено леки. След сигнала общински служащи разчистиха местата в своя сектор, само че не и Областното пътно ръководство. Най-критичното място – разклонът, към момента е обхванато в красива, само че рискова зеленина.

Комисар Панайотов заяви още, че всички институции към този момент са подготвени с оперативните си проекти за деяние при зимни условия. Вероятно до дни ще показват и данни за подписаните контракти с реализатори за зимното поддържане на пътищата.

Даден им е период да рапортуват на регионалния шеф за готовността си до 28 октомври, незабавно по-късно ще бъде извършено съвещание на щаба за отбрана при бедствия. Днес в Пловдив се организира среща по тематиката, в която ще вземат участие представители на всички райони от Южен централен регион.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР