Зимният трансферен прозорец се отвори и донесе полъх на усещането,

...
Зимният трансферен прозорец се отвори и донесе полъх на усещането,
Коментари Харесай

Големите излизат на пазар

Зимният трансферен прозорец се отвори и донесе лъх на чувството, че нещо ще се промени в испанската Лига, която в последните години оставаше пасивна през януари на пазара. Днес има освен това от звук. Има огромни думи, има и започващи дейности, тъй като два европейски гранда към този момент се укрепиха от началото на 2018 година: Ливърпул купи Вирджил ван Дайк за към 85 млн. евро, разбивайки статуквото (нидерландецът е към този момент най-скъпият бранител в историята), а нападателят Сандро Вагнер укрепи Байерн (Мюнхен) против 13 млн. евро за Хофенхайм, с цел да даде опция за почивки на Роберт Левандовски.

„ Готови сме да се подобрим и ще купим някого, в случай че е в границите на опциите ни”, споделя старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде. Той има дупка в състава си след напускането на Неймар към Пари Сен Жермен и желае да я запълни с привличането на Филипе Коутиньо от Ливърпул, който обаче не би имал право да играе за „ лос кулес” в пролетните стадии на Шампионската лига.



В Реал Мадрид пък чакат напълно в близост във времето идването на Кепа Арисабалага, откакто бъде платена неустойката в клаузата за разтрогването на контракта с Атлетик Билбао в размер на 20 млн. евро. Вратарят игра на котка и мишка с публицистите на тренировката на баските във вторник, като не излезе на терена в откритите за медиите минути.

Не е постоянно срещано събитие техническите секретариати на двата гранда на Испания да са по този начин дейни на този стадий от сезона. Не бе такова ситуацията в предходните две години, когато парите от Китай донесоха повече доходи от разноски за испанските клубове. Барса не е добавяла нови играчи в предните седем зимни прозореца след Ибрахим Афелай в сезон 2010/11, а Мадрид взе единствено Диего Лопес през януари 2013 година и Лукас Силва през януари 2015-а. Не е същото при Валенсия, Севиля, Виляреал и Атлетико Мадрид.



Валенсия се цели в Лусиано Вието, който Атлети сложи на сергията (и който бе на ръба от прекосяване в Спортинг Лисабон), откакто очевидно се отхвърля от по-скъпия Сандро Рамирес от Евертън. „ Лос че” знаят, че Симоне Дзадза би трябвало да излекува коляното си, та му търсят опция. Там работят също по друга интервенция – окончателното откупуване на Гонсало Гуедеш от ПСЖ, където би трябвало да балансират счетоводните си книга поради Финансовия феърплей. В Севиля пък идването на Винченцо Монтела на пейката като че връща на сцената нарочения за преследване Стеван Нзонзи, а спортният шеф на клуба Оскар Ариас приключи покупката на левия бек на Коринтианс Арана против 11 млн. евро.

Рулетката стартира да се върти. Диего Коща и Витоло не са напълно зимни попълнения за Атлетико, тъй като бяха купени преди месеци, но не можеха да играят до 1 януари поради трансферното ембарго върху клуба. В Лас Палмас се отваря вратата на входа и изхода с идването на треньора Пако Хемес, като пристигнаха Галвес, Хайро и аржентинецът Пенялба. Леванте върна в Испания Коке, преотстъпен от Шалке 04, а в Бетис още веднъж е Рубен Кастро след китайската си авантюра. Доста клубове пробват да залагат на сигурното и евтиното с към този момент тествани в Ла Лига играчи като чилиеца Итура, върнал се в Малага, като Роберт Ибаньес (Хетафе) или като Пап Диоп и Орейяна (Ейбар). Към същия профил съответстват други две цели: Гжегож Криховяк, мечтан от Хетафе, и Сандро, желан от Валенсия и Малага. При големите разноски за заплати парите не стигат и предварителната защита против остарели провали оказва помощ на политиката на въздържаност. Само трима са бележитите футболисти, купени през зимата в последните 20 години: Аймар, Марсело и Гонсало Игуаин.



Сега обаче го има резултатът на доминото и по всичко проличава, че частите едно след друго ще стартират да падат. Вече усетихме голям земетръс преди една година, когато Премиър Лийг за първи път в историята си донесе повече доходи от разноски за клубовете си Тогава британските клубове похарчиха 276 млн. евро против сдържалите се испански, едвам минали 28 милиона.

Това е отколешна наклонност в Англия. През януари 2016 година представителите на Премиър Лийг хвърлиха 252 млн. при 160 млн., 164 млн. и 147 млн. в предходните зимни прозорци – все доста над клубовете от Ла Лига (най-големият януарски масраф в последните пет години е преди три – 57 млн. евро), а и надскачайки Серия А, Бундеслигата и Лига 1. Във Франция ПСЖ подвигна равнището на масраф предходната зима със 70 млн. евро при общо за клубовете в страната 167 млн.

Днес на влака, на който се возят огромните играчи на зимния пазар, обаче се качва и Ла Лига. Не изключвайте опцията за трансферни гърмежи в Испания до среднощ на 31 януари.
Хуан Кудейро, „ Ел Паис”

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР