Зимният трансферен прозорец е пред затваряне. Това ни дават повод

...
Зимният трансферен прозорец е пред затваряне. Това ни дават повод
Коментари Харесай

Най-светкавичният трансфер: Ас на ЦСКА отмъкнат със самолет в полунощ

Зимният трансферен прозорец е пред затваряне. Това ни дават мотив да разкажем в рубриката ни БЛИЦ Архив за най-светкавичната и забавна договорка в българския футбол, осъществена през януари месец.

Януари 1997 година. ЦСКА е есенен първенец, откакто е построил извънредно мощен състав през лятото. Треньор на отбора е Георги Василев, а един от най-хубавите футболисти освен при “червените ”, само че и в цялото състезание е Костадин Видолов. Техничарят от пловдивското село Войсил е продаден вечерта на 15 януари, единствено часове преди затварянето на трансферния прозорец в Турция.

Предисторията
През октомври емисар на турския Бурса идва в София, с цел да следи няколко мача на ЦСКА. Той е придружаван от мениджъра Ибрахим Коруджу. Компания в ложите им вършат сътрудникът на Видолов – Лъчезар Танев и изпълнителният шеф на “червените ” Емил Данчев. Турчинът гледа Видолов в три мача и ахва. Такъв техничар не е виждал по балканските земи. Няколко дни по-късно от Бурса вършат допитване до ЦСКА за цената на Коцето. Шефът на “армейския ” клуб Илия Павлов отсича: “Искаме 2 милиона $! ”. Комшиите ахват. Те са подготвени да платят най-много 1 милион. Преговори няма, тъй като Бурса се отхвърля.

Сделката
На 9 януари ЦСКА отпътува за Варна, където ще организира първата част от зимната си подготовка. Георги Василев води всичките си футболисти. Сред тях е и Костадин Видолов. През същото време на “Армията ” скрито се надяват на реакция от Бурса. До 12 часа на обяд на 15 януари обаче няма ни новина, ни кост. Будни кореспонденти обикалят като лешояди из алеите на Борисовата градина, жадни за вести. Такива липсват... И не щеш ли екшънът стартира. Към 13 часа в канцеларията на Емил Данчев идва факс от Бурса. Турците пращат малко и ясно писмо, в което питат: “Даваме 1 милион и 500 хиляди $ за Видолов. Съгласни ли сте да преговаряме? ”. Илия Павлов е известен на секундата. Босът на ЦСКА се свързва персонално по телефона с президента на Бурса. Двамата прецизират още един път сумата, а турците стремително изпращат частен аероплан до България. Бързат ли бързат, тъй като стрелките на часовника се движат лудо. Трансферът би трябвало да бъде сбъднат до среднощ, когато мандалото хлопва. В 16 часа самолетът каца на летище София. Там към този момент са пристигнали шефовете на ЦСКА дружно със самия Илия Павлов и персоналния управител на Видолов – Лъчезар Танев. Лъчо е открит в последния миг, а неговото наличие при реализирането на договорката е повече от наложително.  От столичната аерогара турският самолет се насочва непосредствено за Варна.

Малко преди отлитането от София на Видолов му е поднесена новината. Той таман се е излегнал в хотелската си стая, когато го сюрпризират: “Продаваме те на Бурса. Дават ти такива пари, че няма по какъв начин да ги откажеш – 400 000 $ годишна заплата! ”. Около 20 часа турците нахлуват във фоайето на Шведския хотел. С тях са представителите на ЦСКА и Лъчо Танев. Видолов, облечен по спортен екип, е нарамил сака си. В бързината Коцето не помни да си вземе шубата, защото на открито е свиреп мраз. Любопитното е, че по същото време Георги Василев е отвън хотела. Гочето е отскочил до Варна, с цел да си напазарува всякакви неща. Търсят го на мобифона, само че той не дава отговор.

Никой не си прави труда да чака Василев. На секундата всички се насочат към офиса на “Мултигруп ” в морската столица. Там двата клуба оформят част от документите по контракта. Към 22 часа частният аероплан, благосъстоятелност на боса на Бурса, отлита за турския град. По време на полета контрактът е квалифициран напълно от трите страни – двата клуба и футболиста. Трийсет минути преди затварянето на пазара Видолов каца в Бурса, единствено 10 минути преди гонга договорът е изпратен до турската футболна федерация. В него е упоменато, че поради светкавичното развиване на събитията българският халф ще премине през наложителните медицински прегледи рано сутринта на другия ден – 16 януари. Футболните закони в Турция разрешават сходни изключения. За благополучие Коцето устоя с отличен тестванията и облича екипа на Бурса, където бързо се трансформира в любим на локалните ентусиасти. Оказва се, че платените 1,5 милиона $, които за тези години не бяха по никакъв начин малко пари, не са дадени на вятъра.

Във Варна Георги Василев научава в последния миг, че Видолов е продаден зад тила му. Гочето не е на себе си. Първо, тъй като никой не му е съобщил. И най-важното – въпреки всичко Коцето е най-хубавият в ЦСКА. Треньорът е подложен в неприятна обстановка, само че бързо съумява да излезе от нея. Василев вика за заместител на Видолов прочут войник и също по този начин техничен футболист – Георги Йорданов. Ламята идва при “червените ” от столичния Септември и напролет на 1997 година е с главен принос за извоювания от ЦСКА дубъл – шампионска купа и Купа на България.
ЕКИП НА БЛИЦ

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА 
ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА
СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ - ТРАНСФЕРИ И ЗИМНА ПОДГОТОВКА 2018
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР