Зимният сезон започна, местата за настаняване, заведенията за хранене, бизнесът

...
Зимният сезон започна, местата за настаняване, заведенията за хранене, бизнесът
Коментари Харесай

2019 – трудна година за туризма

Зимният сезон стартира, местата за настаняване, заведенията за хранене, бизнесът е подготвен да го посрещне. Отрасълът се надява да повтори през 2019 година положителните резултати от миналата 2018 г,. която, съгласно данните на статистиката, е рекордна, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Независимо от лекото понижаване от 0,4%, което записваме за интервала от януари до октомври в това число, се надяваме да повторим положителните резултати от 2018 година ", съобщи пред БГНЕС Лиляна Арсова, началник на Дирекция „ Туристическа политика " в Министерството на туризма.

За страдание, спадът на визитите идва от обичайните за България пазари като Русия и Германия. От там имаме надлежно 12,4% и 11,2% по-малко записвания. Същевременно имаме и пазари, където е регистриран растеж. Сред тях са Гърция с растеж от 6%, Украйна - 24,3%, Англия - към 20%, Холандия - 7,3%, и Унгария - 26,8%. Молдовските туристи също се завърнаха на българския пазар. „ Така че спадът на едни пазари е обезщетен с растеж на други ", заключи Лиляна Арсова.

Тя уточни, че отиващата си 2019 година бе белязана от големи провокации за сектора освен у нас, само че и в чужбина. Фалира туроператорът „ Томас Кук ", което способства за спада на непознатите туристи у нас.

2019 беше оповестена за година на вътрешния туризъм. „ Стартирахме няколко начинания част от акцията „ Естествено в България ", които ни разрешиха да отчетем растеж на българския туризъм на родния пазар. Това по един или различен метод компенсира загубата от немските и от съветски туристи ", съобщи Арсова. Експертът уточни, че има два нови мощни пазара тази година - Индия и Китай. „ В съпоставяне с 2013 година, когато индийските туристи са били 5 000, към сегашния миг през 2019 година те са 11 000. Имаме и сполучлив нов пазар - Китай, като през 2013 година туристите са били към 10 000, а през 2019 година досега са над 28 000 ", сподели Арсова.

Китайските туристи са ориентирани главно към културно-историческите дестинации, индийските пък употребяват както културно-исторически, по този начин и конгресен туризъм, а молдавските, естонските и литовските туристи избират летния туризъм.

Председателят на Българската туристическа камара Георги Николов счита, че зимният сезон се развива доста добре и няма да има никакви проблеми. Няма проблеми със заетостта в огромните курорти Банско, Боровец и Пампорово.

Той също прави оценка отиващата си година като извънредно сложна. „ Ако погледнем в годините от 2011 година до 2019 година, съгласно статистиката спад има единствено през 2015 и 2019 година Ако се приказва за доходи и разноски, нещата са напълно разнообразни. Тоест, за жалост, приходите понижават, заради спада на туристи и намаляването на цените на услугите, в същия миг разноските ужасно се усилват - на всички артикули и услуги, на предлагането и потреблението в ресторантите; разноските по обслужващите действия се усилват, заплатите на обслужващия личен състав непрестанно порастват, данъчната тежест ужасно доста въздейства върху дребния и междинен бизнес ", изясни Георги Николов.

Според него спад от 0,4% е систематизирана цифра. Данните по обособените райони се разграничават доста, за това и за всеки един тях би трябвало да приказваме по настрана. Така да вземем за пример Бургаската туристическа камара регистрира 11% спад. Всеки месеци там регистрират данните за летище Бургас и целия регион. „ Това е чистата статистика. Обикновено се регистрира, че 72% са за туризъм, като към 62% са от Европейски Съюз. Има някои неща, които вършат доста съществено усещане. Основният ни пазар Германия регистрира спад - на летище Бургас регистрират 40%, на летище Варна 10%. В същия миг, британските туристи се усилват, има растеж от 20%, което е добре. Не знаем какво ще се случи след Брекзит, мисля, че няма да има никакви проблеми с това. По-интересното е, че съветският пазар, който е доста значим за нас, регистрира спад. В същото време статистиката дава 130% растеж на туристите от Египет. Но, в случай че туристите от 2000 станат 5000, не може да бъде запълнена базата, основана у нас за тези 25 години ", сподели ръководителят на Българска туристическа камара.

Спад на визитите има и от Полша, Чехия и Франция. Но най-големият спад е по линия на скандинавските страни и това е по този начин от години.

За да спрем тази отрицателна наклонност Георги Николов предлага да почерпим опит от другите туристически страни.

„ Държавата дава пари на превозвачите, включени в туроператорските пакети - за всеки докаран екскурзиант, превозвачите получават някакви средства, с цел да могат да се покрият техните опасности. Най-големият риск е самолетната седалка и те, естествено, си избират да летят по дестинации, където минимум може да поемат риск. В Испания, Палма де Майорка, тласъците се дават под формата на реклама. Все отново, огромните компании нищо друго не ги интересува, с изключение на облагата ", изясни Николов.

Що се отнася до новите пазари за нашия туризъм, от далечни дестинации, съгласно него, това са нормално туристи, които вършат обиколен опознавателен и културен туризъм. В доста случаи България е част от обиколния маршрут на Източна Европа. Николов е безапелационен: най-добре е да си възстановим старите пазари, тъй като те са действителни. „ Нека си търсим и нови, няма неприятно. Далечните дестинации са напълно друга философия, туризмът е на напълно друго равнище. Ние би трябвало да се придържаме към това, което е нашето равнище, нашата конкуренция ", уточни ръководителят на Българския туристически съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР