Зимният сезон е свързан с много празнични вечери в приятна

...
Зимният сезон е свързан с много празнични вечери в приятна
Коментари Харесай

Сгряващи зимни напитки

Зимният сезон е обвързван с доста празнични вечери в приятна компания на околните ни хора. Наред с отрупани празнични маси с какви ли не вкусотии е добре да поднесем и съответни питиета за сезона.

Освен вкусни гозби, студените зимни дни допускат и вкусни зимни питиета, които да са задоволително топли, с цел да ни сгреят, и чиито мирис да прави празниците и елементарните зимни вечери още по-уютни и приятни.

Сгряващи зимни питиета

Напитка с ром

Първата зимна напитка, която ви предлагаме, се подготвя благодарение на мрачен ром. Смесвате към 400 мл ябълков сок, 200 мл сок от черешов компот, 100 мл мрачен ром в една тенджерка с подобаваща величина. Включвате котлона на муден огън и добавяте към течностите 3 пъпки карамфил, 3 пръчици канела и настъргана портокалова кора.

По предпочитание можете да добавите и 2 с.л. настъргана кора от лимон. Когато хубаво се загрее напитката, оставете на котлона за няколко минути да покъкри, с цел да може целият ви дом да стартира да ухае на страхотния мирис на канела и карамфил. След това прецеждате напитката и сипвате в подобаващи чаши.

Горещ шоколад

 Горещ шоколад

В случай, че не сте фенове на алкохола, можете да си приготвите парещ шоколад. За него ще са ви нужни 120 грама черен шоколад, 1 ч.ч. животинска сметана, ½ ч.ч. кафява захар, шушулка ванилия, кората на портокал и по избор 2-3 щипки надробен бахар.

В подобаващ съд сложете сметаната и същото количество вода, бахар, ванилията, захарта. Оставяте сместа да заври и след две–три минути отстранявате от котлона и към горещата примес се поставя начупения шоколад и настърганата на ситно ренде портокалова кора.

Не можем да не споменем и по-простите за изработка, само че също толкоз вкусни и сгряващи билкови чайове, както и обичаното топло прясно мляко с пчелен мед. И защото билковите чайове и млякото може би не са най-подходящи за празнични вечери, предлагаме ви да внесете малко многообразие в тях.

Мляко с коняк

 Яйчен пунш

Добавете към обичаното прясно мляко 20 мл коняк (на 200 мл прясно мляко), подсладете с мед на усет, и сложете щипка канела.

Чай с ром

Последното предложение е да си извършите напитка с 200 година захар, 2 лимона, 4 портокала, 2 ч.ч. мощен чай и 2 ч.ч. ром. Разтворете захарта в 4 ч.ч. кипяща вода, след което прибавете чая, както и изстисканите сокове от плодовете.

Добавете и настъргана на ренде кора от 2 портокала и лимоните. Сгряващата напитка поднесете топла, като директно преди сервиране изсипвате рома в нея. Сипва се в подобаващи чаши и се пие, до момента в който е топла.

Други сгряващи питиета за зимата са:

- чай от джинджифил;

- златно мляко;

- чай с канела.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР