Зимният дворец не отговаря на нито едно изискване за Европейско

...
Зимният дворец не отговаря на нито едно изискване за Европейско
Коментари Харесай

Христо Турлаков: Зимният дворец не отговаря на нито едно изискване за Европейско първенство

Зимният замък не дава отговор на нито едно условие за Европейско състезание. Това съобщи новоизбраният президент на Българска федерация по кънки Христо Турлаков на днешната конференция в Информационния център „ София – евростолица на спорта “ във връзка приключилото европейско състезание по фигурно пързаляне и идното тази седмица домакинство на интернационалния шампионат за Купа Европа „ София Трофи “, съобщи кореспондент на БГНЕС. На събитието участваха още родните фигуристки Александра Фейгин и Кристина Григорова, треньорката на Фейгин – Ина Лутай, както и изпълнителният шеф на „ София – европейска столица на спорта “ Дамян Диков .
Христо Турлаков.
„ Радвам се, че за поредна година съумяваме да организираме този шампионат. Както знаете, в България нещата се случват много мъчно и скъпо, само че с общи старания към този момент 9-10 година организираме шампионата – ще има 300 участника, от повече от 20 страни. Част е от Европейската Купа по фигурно пързаляне и спомага извънредно доста за развиването на подрастващите и на фигурното пързаляне и в България, и в Европа. Има български представител – Александър Златков, той може да взе участие на Световното състезание, надлежно в случай че втори играч събере точки, ще проведем контролно, с цел да определим кой ще взе участие. Около 120-130 български състезатели се чакат на „ София Трофи “ “, стартира той.

Турлаков добави още, че са извършени няколко диалога със притежателя и шефа на Зимния замък по отношение на поддръжката на климатици, защото състезателите се готвят в студени условия . „ Провели сме няколко диалога със притежателя и шефа на Зимния замък да се извика компанията, която поддържа климатиците. Защото когато те бяха сложени, те не успяваха да го затоплят както би трябвало, само че температурата беше към 10 градуса в залата. В момента има някакъв проблем с тази техника и би трябвало да се обърне внимание. Ще продължаваме да настояваме да създадат всичко допустимо за отремонтиране на техниката най-малко да бъде като преди две години. Надявам се за шампионата залата да бъде позатоплена, само че не мога да обещая, тъй като не зависи от мен. На Световното юношеско представител от дамите ще бъде Киара Христова от клуб „ Денкова-Стависки “, а от мъжете Филип Каймакчиев от „ Ледени искри “ “.

„ Зимният замък не дава отговор на нито едно условие за Европейско състезание. Европейско може да се организира единствено и само в зала „ Арена Армеец “. Искаме да аплайваме за всички благоприятни условия – до 15 април е крайният период за интервала 2026-2027 година. Това, което мен персонално ме тормози, е финансирането на това състезание, тъй като наемът на зала „ Арена Армеец “ е извънредно безценен – половин милион. Проведохме едно такова състезание без поддръжката на министерството и беше извънредно мъчно. Ако нямаме поддръжката на страната, е съвсем невероятно да стане, поради всичката инфлация. Както се споделя, това ни е работата и ще се надяваме да успеем най-много поради популяризирането на спорта и основаването на условия за развиване на наши състезатели, тъй като е друго да играеш на български лед “, добави президентът на БФ Кънки във връзка с вероятно домакинство на огромен интернационален конгрес.

„ Да, имаме свеж образец. Всяка година включваме Купа „ Кранево “, само че за жалост пързалката е частна и те ни споделиха, че нямат опция да заледят и се наложи да откажем надпреварата и да го преместим като Държавно състезание. Работим в тази посока сигурно – правили сме съревнование там, на всички доста им хареса. Аз не мога самичък да взема решението, само че сигурно би трябвало да го обсъдим с техния треньорски състав. Аз персонално бих желал да се съобразим с желанието на треньорите и каквото ни е съгласно опциите, бихме създали всичко належащо, с цел да осигурим естествена подготовка “, сподели още Турлаков.
Ина Лутай.
Треньорката на Саша Фейгин – Ина Лутай, е изпълнена с възторг за „ София Трофи “ . „ Състезанията стартират от петък и ще бъдат пет дни, защото първо ще бъдат огромните, след което дребните, които са безпределно атрактивни за гледане. Много хубаво е, че 21 страни ще вземат присъединяване в шампионата – когато има такова съревнование в България, това е един голям плюс, тъй като състезателите ни се усещат уверени на лична почва. Много се надявам да има доста аудитория, тъй като онлайн спортът ни е прелестен “.

Тя добави, че Световното ще бъде най-важният старт за Фейгин . „ Да, за Саша Световното състезание ще бъде най-важният старт за сезона, където ще има достатъчното време за подготовка. След контузията предходната година беше по-трудно да навлезем в подготовка, само че тя ще се показа там по най-хубавия метод, тъй като е герой – качеството, което има, да дава постоянно максимума от себе си. Относно студа – още един път желая да насочва зов, тъй като е извънредно студено е на пързалката, методът, по който се готвим не може да се съпостави с нито една друга европейска страна. Ако може нещо да се направи, да е малко по-топла температурата на пързалката, да могат дребните да порастват без проблеми в кръста поради студа. Нищо друго не ни е належащо “, насочи тя апел към страната по отношение на отоплението в залата.

„ За Киара Христова мога да кажа, че напредва извънредно съществено, уповавам се да покаже това, на което е способна на Световното юношеско – скача всички тройни. В момента е леко травмирана, само че се надявам да се оправим с този проблем, от няколко седмици се борим с нейните колена. Тя ще взе участие и на „ София Трофи “, както и Кристина Григорова. Отборът ни по фигурно пързаляне е доста заслужен и може да се конкурира със международните сили в спорта “, безапелационна бе Лутай.

Фейгин показа, че я чака още работа, с цел да може оптимално да не позволява неточности и да не дава причина на съдиите да я режат в оценките . „ За Европейското състезание мога да кажа, че си изпълних поставената работа. Изиграх си чисто двете стратегии, аз съм удовлетворена от себе си. Със сигурност би трябвало да работя още доста, с цел да мога оптимално да не позволявам неточности и да давам благоприятни условия на съдиите да ме режат. Предстоящото ми е „ Софи Трофи “ и по-късно ще се сготвям за Световното състезание “.
Александра Фейгин.
„ Очакванията са за много мощно интернационално съревнование с доста участници в обособените категории и се надяваме да покажем своя капацитет “, бе късият коментар на Григорова, а Диков – изпълнителен шеф на „ София – евростолица на спорта “, добави: „ Определено „ София Трофи “ е с главен акцент в календара на Фондация „ София – европейска столица на спорта “. Радвам се, че дружно със Саша и Кристина популяризирахме Ледения парк пред Княжеска градина. На 21 февруари ще бъде проведено още едно издание на Ледения спектакъл на пързалката в Княжеска градина. Пожелавам триумф и на двете “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР