Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг 2018 приключиха за българските състезатели,

...
Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг 2018 приключиха за българските състезатели,
Коментари Харесай

Обзор на българското представяне в ПьонгЧанг 2018

Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг 2018 завършиха за българските състезатели, които не можаха да завоюват орден и оставиха спорни усещания с представянето си в обособените си поприща. Някои родни спортисти надвишиха упованията към себе си и записаха даже исторически за страната ни класирания, други не можаха да разпрострат капацитета си и се сринаха под напрежението, а трети бяха в дъното на таблицата след края на дисциплините си.

България изпрати 19 състезатели за Игрите в ПьонгЧанг 2018 в шест спорта - ски алпийски дисциплини, биатлон, ски тичане, втурване с шейни, ски скокове и сноуборд. 11-има от нашите участници направиха своя олимпийски дебют, като в Сочи 2014 имаше деветима, само че при общо 18 наши представители.
Ето по какъв начин се показаха всички българи в ПьонгЧанг 2018:

Ски алпийски дисциплини

Най-добрата българска алпийска скиорка бе знаменосец в Сочи 2014, а в ПьонгЧанг 2018 записа четвъртото си олимпийско присъединяване. Тя се класира 40-а в гигантския слалом със стартов номер 62, който сигурно не е оптималният за реализиране на впечатляващ резултат. Българката бе с 12.75 секунди по-бавна от олимпийската шампионка Микаела Шифрин, като след първия манш бе 46-а, а след втория - 37-ма.

Значително по-добре се показа Киркова в слалома, където бе 35-а в крайното класиране, като още веднъж вторият й манш бе по-добър от първия - при първото втурване тя финишира 41-ва, а във втория 35-а с общо закъснение от 10.38 секунди от златната медалистка Фрида Хансдотер.

Пред Sportal.bg след надпреварите Киркова показа, че пистата в Пьонгчанг не е била лесна, а са повлияли отрицателно и непрестанните промени в графика на спусканията. На завръщане от Република Корея пък Киркова изясни, че ските й са за боклука поради характерния сняг по пистите.

Киркова е едвам втората българска олимпийка в алпийските ски след Надежда Василева, взела участие в слалом през 1998 и 2002 и в великански слалом през 2002 година.

Страхотен дебют на ненавършилия още 21 години Алберт Попов, който директно преди Олимпийските игри завоюва бронзов орден на Световното състезание за младежи в дисциплината великански слалом. В ПьонгЧанг 2018 Алберт влезе в елита и се класира 28-ми, като във втория манш бе даже 22-ри. За Sportal.bg той изясни, че пистата е от сложните, само че той се усеща по-силен точно на такива трасета и наличието му измежду популярните му сътрудници го надъхва в допълнение.

В подтекста на престижа на алпийските ски и на мощната конкуренция Попов е един от дребното българи, които се показаха в действителност впечатляващо в ПьонгЧанг 2018.

Камен Златков бе 59-и след първия манш на гигантския слалом и не финишира във второто си втурване в дисциплината. Той не финишира и в първия манш на слалома, като получи квотата за ПьонгЧанг в един от последните вероятни моменти.

Биатлон

Биатлонистите за първи път бяха в цялостен състав от 10-има души, като Красимир Анев и Владимир Илиев се появиха за трети път на Олимпийски игри.

Европейският първенец в спринта Владимир Илиев записа четвъртото най-хубаво класиране в българското присъединяване в ПьонгЧанг 2018 с 19-ата си позиция в самостоятелната дисциплинираност на 20 км. С изключение на това, от мъжете по-скоро останахме разочаровани заради редицата други неугледни класирания по ред аргументи. Атмосферните условия също не помогнаха за повече акуратност на огневия рубеж, защото постоянно вятърът бе толкоз мощен, че опропасти проектите и на мнозина от любимците. Най-разочароващо обаче се показаха мъжете в щафетата на 4х7.5 км, където още от първи пост Красимир Анев се срина по трасето, а Димитър Герджиков - който е познавач в стрелбата - довърши българския неуспех с многото си неточности от огневия рубеж, като даже бе затворен с една обиколка още преди да може да съобщи реда на последния четвърти пост Владимир Илиев.

При дамите нямаше толкоз високи упования за призови класирания в топ 30, заради което никой не е бил отчаян от неналичието на такива. Отлично усещане обаче направи представянето на Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Стефани Попова и Десислава Стоянова с 16-ото си място и 2:34.6 минути зад олимпийските шампионки от Беларус, което единствено по себе си заслужава хвалба.

Ски скокове

Владимир Зографски записа второто по мощ класиране на българската делегация в ПьонгЧанг 2018 с историческото за страната ни 14-о място на естествената шанца. Предишното върхово показване бе 19-о на Владимир Брейчев в Сараево през 1984 година. На огромната шанца той не можа да разгърне капацитета си и завърши 35-и в крайното класиране, като не се включи във финалния скок.
Без подозрение Зографски, по сходство на Алберт Попов, надвиши упованията към себе си и справедливо може да се усеща задоволен от свършеното на Олимпийските игри.

Сноуборд

Александра Жекова записа най-хубавото българско класиране в ПьонгЧанг 2018 с финала си в бордъркроса, който е втори в нейната кариера. Чаровната Сани приключи на 5-о място в дисциплината си и още веднъж потвърди, че продължава да бъде в елита на този спорт. Тя заслужава единствено суперлативи и заради обстоятелството, че е единствената ни знакова спортистка в сноуборда.

Другата ни представителка в сноуборда, само че в алпийското направление - Теодора Пенчева - приключи 27-ма в паралелния великански слалом.

Надеждата ни за орден (освен Жекова) Радослав Янков разочарова и себе си, и сънародниците си, с меко казано несполучливото си показване в дисциплината успореден великански слалом. Той отпадна безславно още в квалификациите и не съумя да стигне даже до 1/8-финалите, а след това призна, че се е поддал на голямото напрежение. Допълнителна мъка към представянето му прибавя фактът, че през 2018-а той записа най-хубавите си резултати в Световната купа - директно преди Олимпийските игри.

Ски тичане

Невзрачно бе представянето на българите в този спорт. Антония Григорова финишира едвам 66-а от 68 състезателки в квалификациите на спринта типичен жанр. Тя бе 66-а, само че към този момент от 90 участнички, в бягането свободен жанр на 10 км.

Веселин Цинзов се показа най-добре от бегачите и се класира 36-и на 15 км свободен жанр. В квалификациите на спринта типичен жанр той остана 59-и, а не приключи в всеобщия старт на 50 км типичен жанр. Йордан Чучуганов бе 68-ми в спринта и 95-и в бягането на 15 км свободен жанр.
Чучуганов и Цинзов приключиха 23-и в отборния спринт с закъснение от 17:38.26 минути от олимпийските първенци Норвегия.

Спускане с шейни

В лицето на Павел Ангелов България имаше представител в шейните на четвърта поредна Олимпиада. Освен Светослав Беньов на предходните Игри, Петър Илиев взе участие в Торино 2006 и Ванкувър 2010. Беньов приключи 38-ми в Сочи, а Илиев към този момент е с най-хубави класирания в историята на олимпийското ни присъединяване - 31-ви в Торино и 36-и във Ванкувър.

В ПьонгЧанг 2018 Павел Анеглов приключи 37-ми в крайното класиране и не влезе във финалния четвърти манш, където битката бе измежду състезателите от топ 20.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР