Зимната пауза във футбола е време за анализи, коментари и

...
Зимната пауза във футбола е време за анализи, коментари и
Коментари Харесай

Ники Митов: Хебър ще бъде още по-силен през пролетта

Зимната пауза във футбола е време за разбори, мнения и оценки по отношение на свършеното през първия дял от шампионата. По този мотив разговаряхме със старши-треньорът на Хебър Николай Митов след последната за 2018-та година подготовка на тима.

Николай, Хебър финишира първи в есенното нареждане на Трета Югозападна футболна лига за първи път от 32 години насам. Каква е твоята най-кратка оценка за игрите на тима дотук?

Като цяло съм удовлетворен от показаното от тима през този първи дял на шампионата и по-специално имам предвид интервала, след датата на която поех Хебър.

Оценката ми за резултатите няма по какъв начин да бъде друга от доста добра на фона на 7 победи и 1 еднакъв мач.

Казано другояче ние съвсем взехме вероятния най-много.

Когато поех тима разликата от Оборище беше 2 точки за нас. Толкова беше и задатъкът ни по отношение на Пирин(Разлог).

Вихрен(Сандански) пък бяха на 6 пункта от Хебър, само че предстоеше пряк дуел в Пазарджик.

Взехме всичките дербита – вкъщи и на открито и ще бъде несериозно да кажа, че не съм удовлетворен от момчетата.

От тяхна страна имаше неповторимо усърдие и те се вложиха на максимума.

На зимната пауза Хебър е със 7 точки пред втория Оборище. Много или малко е това като задатък?

В твоят въпрос се съдържа и отговорът. Да, тези 7 точки са и доста и малко като преднина.

Доколкото знам преди година по това време Хебър е бил на 7 точки от тогавашният есенен водач ЦСКА 1948, само че в един миг всичко е било решено в директния дуел, откакто преднината на столичани е била сведена до 3 точки.

Така че тези 7 точки за нас сега напълно не ме успокояват. Ще стана спокоен, когато и математически Хебър бъде неосъществим в класацията и вземе предварително визата за Втора лига.

Доколко съжаляваше за пропуснатите 2 точки в Своге?

От позиция на това, че свършихме 0:0 против тим, който е в края на класирането би трябвало да се съжалява. Но пък би трябвало да бъдем и реалисти, тъй като взехме мачове, в които можеше да загубим по 2 точки, завършвайки наедно, да вземем за пример. Визирам главно срещите в Разлог и тук с Вихрен и Миньор.

Знаеш още от време когато беше в Пазарджик футболист, че нашата аудитория е претенциозна и изисква с изключение на Хебър да бие да го прави резултатно, пък, в случай че може и с красива игра. Какво ни попречи да бъдем по-убедителни в резултата за тези 7 победи мача?

Ще стартира от реализацията на ситуациите. Анализът демонстрира, че такива се създаваха задоволително, само че в тяхното материализиране не бяхме на висота.

От друга страна в някои срещи се видя психическа нестабилност при нас. Пример – мачът с Вихрен – поведохме с 2:0 и допуснахме да резултата да стане 2:2.

Същото стана и с Германея, а с Миньор трябваше 3 пъти да повеждаме с цел да бием най-после с 3:2.

В същото време имаше серия от мачове със суха мрежа за нашия тим, само че поради неналичието още веднъж на пропуски начело трябваше да треперим до последно.

Точно поради пропуските се издънихме и в Своге. Там имахме 3 стопроцентови положения, само че като няма реализация разделихме точките с ялово 0:0. За да биеш просто би трябвало да вкараш най-малко 1 гол, тъй като не е задоволително единствено да не допуснеш.

От тази позиция съм реалист и ти споделям, че имаме още доста работа. Това, което желая да виждам от Хебър е да бъде тим, който да е подготвен на 100 %-та за Втора лига и след това като сме там да нямаме терзания дали ще останем в групата или не.

Амбицията ми е да направя Хебър подобен, какъвто беше едно време, когато аз играх в него. Тогава противниците на непознат терен ни се молеха да приключим еднакъв с тях.

На какво отдаваш тази ниска успеваемост пред гола в огромна част от срещите – липса на нужното майсторство, пренавиване, малшанс или нещо друго?

Бих споделил от всичко, което изброи по малко. Причините са сложни.

Все отново да кажем, че и на футболистите не им е елементарно, тъй като всички до един са наясно защо се бори Хебър във всеки мач и каква отговорност носят. Напрежение не може да няма, само че аз пък споделям, че който не може да носи на напрежение няма по какъв начин да играе огромен футбол.

Ясно беше, че когато пое тима го направи в заварено състояние, с наследена селекция и подготовка. Не се оплака обаче и за момент в полза на общата работа и цели. От страни видяно обаче се видя, че в Хебър е налице един дисбаланс на постове и звена, което нямаше по какъв начин да не те лимитира при избора на състава и потреблението на запасите в хода на мачовете. Сега може ли да потвърдиш това?

Аз не укривам, че има диспропорции и това сигурно се вижда от хората, които гледат мачовете на Хебър. Даже не е нужно да са в кухнята на тима с цел да го усетят. Сега по време на зимната пауза ще се опитам през инструмента на селекцията да направя нужните корекции в това отношение. Защото, когато имаш цели би трябвало да си с по-дълга пейка. Ще се натрупат картони, последния мач сподели, че не сме застраховани и от тежки травми. В същото време това е добре за самите футболисти с цел да може да ги държим нащрек. Аз съм им казвал, че за мен няма титуляри и запаси. И когато някои бъде сменен, този, които влиза на негово място би трябвало да не демонстрира по-слаба игра от стартиралия в срещата играч с цел да няма проваляне в играта.

Битуват две тези във връзка с селекцията, когато един тим гони влизане в по-горна група.

Първата е обвързвана с ангажиране на състезатели, които да свършат работата за момента и след това през лятото да се прави нова шокова селекция или към настоящето ядро да се прикрепят 3-4, само че в действителност класни попълнения, които по-късно да поведат хорото в „ Б ” група. Ти на коя теза си последовател?

Аз персонално да избирам тази основа, за която приказваш да я имам още до края на това състезание, а не да върша през лятото тим от нулата.

В трета лига обаче знаеш, че всичко е условно, тъй като няма контракти. На процедура и сега нито един тим не разполага към този момент с футболистите си и по този начин ще бъде до първия пролетен кръг.

Принципно, за мен промяната на футболистите през 6 месеца е пилеене на време и запаси. Освен, че няма гаранция на какви хора ще попаднеш се губи и ужасно доста време в създаване на тим.

Както отворихме думата за селекция, може ли да кажем какъв брой нови попълнения като численост счита да притегли Николай Митов през зимата?

Мога да кажа, че такива сигурно ще има, само че не желая да го разясня, тъй като ще бъде малко като нероден Петко. Така давам отговор задочно и на тиражираните подправени вести по отношение на по този начин наречените нови попълнения в Хебър. Едно нещо, до момента в който не стане факт особено за аматьорския футбол е меко казано рисковано да се твърди. Защото гаранция няма за нищо.

За мен е било постоянно приоритет още на първата подготовка да имам всички футболисти, с които ще работя в подготовка, а не да ми се влачат в хода на този развой. Предполагам, че на 10-ти, когато се съберем за старт на подготовката всички нови попълнения ще бъдат в тима и повече няма да приказваме за селекция в придвижване, а ще се концентрираме върху подготвителния развой.

От позиция на бюджет, а и на класиране главен противник на Хебър се явява отборът на Оборище. Зад тях виждаш ли още някакви скрити упоритости на други тимове за челото?

Оборище не съм ги следил онлайн, само че най-малко официално те са главния ни противник въз основата на класиране и финансово застраховане.

Не изключвам обаче към момента от играта и Вихрен(Сандански). Те са отбор с доста опитни футболисти. Добре е, че ги бихме в директния дуел и по този начин не им позволихме да съкратят разликата. Един Миньор(Перник) може да е изгубил шансове, само че сигурно не заслужава мястото, което заема.

Радвах се, че който играеше с нас по-късно правеше неточност. Това демонстрира, че против Хебър са давали максимума.

С Вихрен или с Миньор ти беше най-тежкия мач като треньор?

Когато играеш за наложителна победа във всяка среща няма лек мач. Вихрен, Пирин(Разлог), Миньор, Беласица…, само че не беше да вземем за пример лек мача и в Дупница. Единствено с Рилски състезател си оплетохме кошницата по-рано. Аз споделих и по-рано – в тази група всеки може да победи другия и резултатите го демонстрираха.

Последния мач в Сапарева баня роди добра и неприятна вест – победа и увеличение на задатъка, само че загуба за неопределен срок на един от стожерите в защитата ни Николай Стоилков?

Много неприятна травма за Николай. Той е добър футболист, на който разчитах и ще разгадавам, когато се възвърне. Божа работа е, по кое време ще бъде подготвен. Той би трябвало да е спокоен, че Хебър като клуб ще застане с целия си запас зад него и ще направи всичко належащо с цел да се възвърне по най-бързия метод. В същото време на този пост сигурно ще би трябвало да вземем нов футболист, тъй като ще имаме потребност.

Зимната почивка за тима е към този момент факт. Всичко правилно ли е към награди и заплати. Питам те неслучайно, тъй като преди време това беше болна тематика за футболисти и треньори на Хебър в този интервал от годината?

В случая аз настоявам отговорно, че във връзка с възнаграждение и периоди Хебър е първенец и може да бъде пример за доста тимове в професионалния футбол.

Каквото е казано постоянно се изплаща на дата. Това са доста значими неща, тъй като дават на футболистите едно успокоение и те от там насетне би трябвало да мислят единствено за футбол и за представянето си на терена.

Ясна ли е към този момент програмата за зимната подготовка?

Да, започваме на 10-ти януари, като малко преди този момент ще проведем медицинските прегледи на момчетата. От там упражняваме в домашни условия до 28-ми януари, когато летим за Турция. В Анталия ще проведем двуседмичен лагер, връщаме се тук на 13-ти февруари и до началото на пролетния полусезон още веднъж ще упражняваме на нашата база.

Контролите ще бъдат 6, най-много 7, като в първата ще срещнем ЦСКА 1948 на 26-ти януари. Останалите сега се прецизират. 4 от тях ще бъдат в Турция, а последната ще се състои на 15-ти февруари тук.

Какво би споделил в умозаключение?

Ще бъда благополучен, в случай че с играта си последователно върнем хората по трибуните. Знам Хебър какъв брой е мощен, когато има поддръжката на почитателите. И това ще бъде една от персоналните ми цели отпред на тима. Желая на всички всели коледни и новогодишни празници и доста триумфи през 2019-та година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР