Зимната обстановка в страната постепенно се нормализира. Отменено е бедственото

...
Зимната обстановка в страната постепенно се нормализира. Отменено е бедственото
Коментари Харесай

Отменено е бедственото положение във Видин

Зимната конюнктура в страната последователно се възстановява. Отменено е бедственото състояние в община Видин. В русенското село Красен река Русенски Лом е заляла къщи и дворове. Днес равнището на река Дунав в по-голямата част на българския сектор още веднъж леко се увеличи, само че в идващите дни се чака намаляване.

По тематиката работиха Даниела Василева, Анжела Каменова,Тихомир Стоичков.


След изобилния снеговалеж през вчерашния ден, когато 13 обитаеми места в Община Видин останаха без достъп, през днешния ден на всички места пътищата към този момент са разчистени и проходими. Продължава да се следи непрекъснато новото на река Дунав. В помпените станции в района са въведени непрекъснати наряди за отводняване на залети от високи подпочвени води площи.

В село Красен, община Иваново, река Русенски Лом към този момент е заляла няколко двора и къщи, наводнени са изби и гаражи. Мария Николова споделя, че са залети аграрни земи, а дигата, която би трябвало да пази селото от наводненията, е чак в далечината.
Мария Николова: Ниска е дигата и самата река е затлачена. Трябва да се почисти, а няма пари.
Хората от селото създали подписка с искане страната да отпусне пари за ремонт на дигата и за разчистване на речното корито, само че Мария е скептична. И с терзание слуша прогнозите за идното стопляне.
Мария Николова: Никой не се интересува от нашето състояние. Ето там имаме гараж - у гаража влиза. Ей там по стъпалата ни стига водата. И несъмнено ще стигне отново.
Хората в Красен се тормозят, че може да стартира изпускане на язовирите над селото.

От регионалната администрация на Русе споделиха, че всички язовири в района са под сериозния размер. Язовирите Баниска и Бойка се изпускат следено, с цел да се избегне внезапно повишение на река Русенски Лом.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР