Зимна буря предизвика наводнения в много райони на Южния остров

...
Зимна буря предизвика наводнения в много райони на Южния остров
Коментари Харесай

Зимна буря предизвика наводнения в Нова Зеландия

Зимна стихия провокира наводнения в доста региони на Южния остров в Нова Зеландия, откакто в границите на 24 часа се изля пороен дъжд - над два пъти повече от междинното количество за юли, съобщи ДПА.

Бедствено състояние беше оповестено в най-големите градове на острова Крайстчърч и Дънедин. Армията изпрати спомагателни бойци през миналата нощ да се включат в избавителните интервенции. Общо 140 военни с дузина камиони обезпечават незабавна помощ на блокираните от наводненията поданици.

Крайстчърч разгласи бедствено състояние, откакто река Хийткоут излезе от коритото си и наводни южните квартали тази заран.

Според локални медии към 1500 души са получили разпореждане да не излизат от домовете си.
Обитателите на над 100 къщи са били евакуирани в покрайнините на Дънедин след прогнозите, че локалната река през днешния ден ще доближи рекордно високо ниво.

Премиерът Бил Инглиш се обърна към населенито в обществените мрежи. "Мислите ми са със засегнатите от неприятното време на Южния остров. Моля, следвайте препоръките на формалните управляващи и се грижете един за различен ", написа той в Туитър.

Това е втората зимна стихия в Нова Зеландия за две седмици. Миналата седмица страната беше връхлетяна от ветрове със скорост над 140 км/ч и пороен дъжд, напомня Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР