Зимбабвийската полиция арестува бившия министър на финансите и опозиционен лидер

...
Зимбабвийската полиция арестува бившия министър на финансите и опозиционен лидер
Коментари Харесай

Опозиционен лидер беше арестуван в Зимбабве

Зимбабвийската полиция арестува някогашния министър на финансите и опозиционен водач Тендай Бити, до момента в който той се опитваше да пресече границата и да потърси леговище в прилежаща Замбия. Това предадоха Ройтерс и Франс прес, като цитираха неговия юрист.

Преди изборите партията на Бити подписа съюз с Нелсън Чамиса, основен противник на президента Емерсън Мнангагва. Бившият финансов министър е първият опозиционен водач, задържан след оспорваните президентски избори предходната седмица, които Мнангагва завоюва.

Адвокатът на Бити съобщи, че той бил задържан, откакто се срещнал с представители на замбийските имиграционни управляващи на граничния пункт Чирунду. Полицията към момента не му е съобщила по какви обвинявания е арестуван.

Бившият министър на финансите в държавното управление на националното единение, управлявало от 2009 до 2013 година е търсен от правораздаването по обвиняване в подстрекаване към принуждение, написа проправителствения в. "Кроникъл ".

Преди формалното оповестяване на резултатите от президентските избори в Зимбабве Бити съобщи, че Чамиса е спечелил без сянка на подозрение и че изборната комисия се готви разгласи различен резултат. Комисията разгласи ползващия се с поддръжката на армията Мнангагва за победител с 50,8 на 100 от гласовете. При репресиите против протестиращите, оспорващи формалните резултати, починаха шестима души, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР