Зимата вече чука на вратата, а през този сезон здравословните

...
Зимата вече чука на вратата, а през този сезон здравословните
Коментари Харесай

Как да пазим очите си през зимата - съветите на офталмотолога д-р Иво Боршуков

Зимата към този момент чука на вратата, а през този сезон здравословните проблеми не са необичайност. Със сигурност обаче подценяваме резултата на студеното време върху зрението ни и постоянно го осъзнаваме, когато се трансформира в сериозен проблем. Какво можем да създадем, с цел да не се стига до огромни неприятности - ето какъв е експертният взор и какви са препоръките на доктор Иво Боршуков. Той е офталмолог, член на Европейската и Американската академия по офталмология, работи в Очна клиника " Ден " от 2007 година.


Д-р Боршуков, по какъв начин се отразява промяната на сезоните на зрението ни?
Живеем в климатичен пояс с четири сезона и въпреки грижата за очите да е приоритет за всеки, рядко се замисляме, че сезоните носят характерни провокации за зрението. Зимата би могла да повлияе на очите ни и да обостри някои положения в тях. Зимното слънце и неприятната сухота в очите са съществени фактори, с които би трябвало да се съобразяваме. Трябва да отчетем и по-късия ден с по-малко естествена светлина, което е в допълнение усложнение при хора с по-слабо зрение, а връзката сред ниско зрение и падания/травми при възрастни хора постоянно се подценява. Студът и мощният вятър нерядко водят до досадно сълзене, познато на множеството от нас. През зимата сме по-често в затворени пространства с изкуствено осветяване и потвърдено прекарваме повече време пред телевизионни монитори и електронни устройства. През този сезон караме по-често в мрачевина и това, съпроводено с по-сурови пътни условия, би могло да бъде сериозен проблем в всекидневието.
Това са най-общо особеностите на зимния интервал, с които в идните месеци ще би трябвало да се съобразяваме всички. Естествено е при пациентите ни, които употребяват промяна (очила или контактни лещи), проблемите да са по-осезаеми.
Как можем да предпазим очите си през настъпващата зима?
В случай, че имаме сухота в очите, отоплението през зимата най-вероятно ще обостри положението. Това важи освен за централно отопление, климатици и " духалки " в домовете ни, само че и за автоклиматици и други форми на отопление в публични пространства и на работното място. Може да чакаме по-често раздразнение, парене, възприятие за непознато тяло, зачервяване и сълзене. Няколко елементарни стъпки, с които да понижим дискомфорта от сухотата в очите ни са:
- да понижим температурата в помещението, когато е допустимо
- да покачваме влажността в пространствата с овлажнители и постоянно проветряване
- да мигаме и по-често да употребяваме качествени лубриканти и изкуствени сълзи. Последното е изключително настоящо за работещите с компютър ( мигането е по-рядко), изключително за тези от тях, които употребяват контактни лещи (засилване на чувството за сухота).
Много хора през този сезон се качват в планината, с цел да практикуват обичаните си зимни спортове. Какво бихте ги посъветвали?
Планината през зимата, надалеч от града, е незаменима със слънцето и чистия въздух, който ни предлага. Но, с цел да бъде едно напълно позитивно прекарване, би трябвало да сме наясно, че снегът и ледът са отразяващи повърхности. Отразените UV лъчи могат да обхванат в очите освен от горната страна, само че и изпод и настрана от слънчевите ни очила. Тези лъчи имат кумулативен отрицателен резултат и въпреки краткосрочните резултати да наподобяват безобидни (зачервяване и раздразнение), то нездравословните въздействия върху лещата и ретината в дълготраен проект са потвърдени. Инвестицията в качествени очила за планина и скиорска маска е изцяло оправдана. Ползвайте каска, шапка с козирка или външна страна. Тук обаче хората, ползващи очила, срещат следния проблем - или би трябвало да си обезпечат скиорска маска със характерна форма, която да поеме очилата, или да преминат към контактни лещи, които дават опция да употребяват слънчеви и защитни очила от най-високо качество, с най-адекватната UV отбрана. Ползването на контактни лещи високо в планината също не е безпроблемно - по-сухият въздух на огромна надморска височина, рисково ниските температури и по-трудното обслужване на лещите са минус.
Ако спортуваме интензивно, само че носим очила, има ли решение на казуса?
Ограничението на периферното зрение, запотяването на стъклата от студено на топло, страхът да не изгубиш или счупиш очилата, са едни от най-честите терзания на пациентите с очила. Шофиране, по-активен метод на живот, специфичност на специалността или спорт, са областите в всекидневието, в които минусите на корекцията с очила излизат на напред във времето. Решението с прекосяване към контактни лещи носи своите особености и не е за всеки. Да станеш обаче трайно самостоятелен от очилата и лещите е допустимо от години с помощта на лазерната промяна. Иновациите в тази сфера на медицината разрешават извънредно точно поправяне на зрението бързо, безболезнено и с забележим резултат незабавно след самата операция.
Какво съставлява SmartSurfACE методът за поправяне на зрението?
SmartSurfACE е последната оригиналност в лазерната промяна. Този способ разрешава да се поправя зрението непосредствено посредством изпаряване на роговицата, без никаква друга оперативна интервенция. Изключително подобаваща е за хора, занимаващи се интензивно със спорт. Самата процедура трае 15 минути, а пациентът " вижда " резултата незабавно щом отвори очи.
При какви проблеми на зрението може да се ползва?
Използва се за унищожаване на диоптри при късогледство, далекогледство, астигматизъм и комбинацията от тях. Тук би трябвало да загатна, че има и известни ограничавания като възраст - хубаво е лазерната промяна да се възнамерява сред 20 и 45 години, както и в диоптъра. Възможно е тя да се извърши при нужда и след 45г.
За какви пациенти е подобаващ? Има ли болести, при които човек не може да се подложи на тази процедура?
Най-общо казано всеки пациент със упоменатите оптични дефекти, който желае да има свободата на положителното зрение. Кандидатът за лазерна промяна е нужно да премине през прелиминарен обзор. Целта на този обзор е да се реши подобаващи ли са очите за процедурата. Тя се прави единствено в случаите, когато сме уверени, че не съществуват каквито и да е противопоказания (придружаваща очна патология, ектатични болести на роговицата, общи и систематични заболявания).
Какви са преимуществата на този тип промяна?
Съвременната лазерна процедура SmartSurfACE комбинира преимуществата на одобрения способ TransPRK за незадълбочено изпаряване и новаторската технология SmartPulse. Резултатът е положително зрение, без да се позволява компромис. За разлика от съществуващите способи, окото не се допира с никакъв инструмент по време на процедурата. Вместо това лазерната станция поправя зрението през повърхностните пластове на роговицата без механична интервенция, потреблението на микроножове, засмукване, оформяне на ламбо, инцизия или потреблението на алкохолни разтвори. Към този неинвазивен, сигурен и щадящ окото на пациента способ е добавена SmartPulse технологията, която придава на роговицата гладка повърхнина. Резултатът, потвърден в клинични изследвания, е оптимално зрение в ранния интервал след процедурата и по-бързо възобновяване.
Болезнена ли е тази операция? Крие ли опасности за утежняване на положението на пациента?
Процедурата несъмнено не е мъчителна (използват се капки упойка) и по-важното е, че при верен асортимент на пациентите и тъкмо осъществяване, рисковете са сведени до най-малко.
Какъв е интервалът за възобновяване?
Този интервал постоянно е бил и ще бъде самостоятелен, само че практиката демонстрира, че множеството дейни работещи хора се връщат към естественото си всекидневие в границите на няколко дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР