Зимата в родопското село Рибново е сезонът на сватбите. Там

...
Зимата в родопското село Рибново е сезонът на сватбите. Там
Коментари Харесай

Българска сватба с вековен обичай привлече вниманието на цяла Европа

Зимата в родопското село Рибново е сезонът на сватбите. Там живеят към 3000 души - изцяло от помашкото малцинство. Всяка година сватбите в Рибново привличат вниманието на чуждите медии, а в Youtube има десетки видеа, от които може да се види целият нюанс на района, написа " Булевард България ".

Пищна женитба по стар обичай в Рибново показа преди няколко дни и организация " Франс Прес “. Сватбата мина и в рубриката " Без коментар " на " Евронюз ".

Празненствата за брака на 21-годишната Нефие Еминкова и 24-годишния Шабан Киселов са разказани от AFP като " приказност на светли цветове, цветя, пиршества и танци “. Въпреки това булката не може да види съвсем нищо от тях – очите ѝ би трябвало да останат компактно затворени, до момента в който мюсюлманският духовник не благослови новото семейство.

Двойката следва древен зимен брачен ритуал, който се е съхранил в дребното общество на Рибново – село, община Гърмен. Обредът продължава два цялостни дни, като стартира с пищна проява на булчинската зестра. Чеизът на булката се събира още от когато тя е дете.

Кадрите от сватбата демонстрират Нефие и Шабан, окичени с банкноти по 50 и 100 лв..

Ритуалът включва " всичко, което можете да си визиите и от което едно семейство може да се нуждае “, споделя булката. Плетени чорапи, бебешки одеяла и спално долни дрехи са окачени на дървено скеле на улицата, в непосредствена непосредственост до изцяло ръчно направеното брачно легло. Отвън е изваден и тв приемник.

Кулминацията на сватбата идва в края на втория ден с ритуала  " гелина “ – боядисването на лицето на младоженката. В помещение, недостъпно за мъжките очи, две от най-старите дами в рода покриват лицето на Нефие с компактен пласт бяла багра, а след това го декорират с цветни пайети.

Покриват косата ѝ с алена кърпа вместо с обичайното бяло покривало. Украсяват изрисуваното ѝ като на кукла лице с гирлянди от копринени цветя и линии от лъскава сърма, с цел да я създадат изцяло неузнаваема.

Според обичая " гелина “ – докато булката върви към новия си дом, тя е със затворени очи и носи огледало. Идеята е да не поглежда другите, а да гледа единствено в огледалото, с цел да се гордее с хубостта си. Така прави и Нефие – понякога тя отваря единствено за малко очите си, само че няма визия какво се случва в близост.

Така булката стига до бъдещия си брачен партньор. Тя носи обичайните тъмночервени шалвари и многоцветна престилка. Пръстите ѝ са изрисувани с къна. Младоженецът по никакъв метод не отвлича вниманието от обичаната си – той е с дънки, светлосиня риза и черен блейзър.

Имамът благославя бъдещото семейство, Шабан измива лицето на Нефие с мляко и тя за първи път вижда новия си дом като омъжена жена.

Целият този обилен бит е съпроводен от доста храна, зурни, тъпани и танци. Не се употребява алкохол.

 

Роднините се поздравяват и сядат на отрупани с блюда продълговати маси, а младоженците се целуват под цветната заря, изстреляна в небето. Младо момче гърми с револвер във въздуха, с цел да отпразнува началото на взаимния живот на Нефие и Шабан.

" Така се женят хората тук и ние също искахме сватбата ни да протече по този метод “, споделя булката.

Нефие и Шабан няма да останат дълго в Рибново. През пролетта ще заминат за Германия, където 24-годишният мъж има дребен бизнес за подови настилки. Като доста други българи, той е потърсил работа и по-добро възнаграждение в чужбина. Върнал се е в България за малко – единствено за сватбата, разясняват от AFP.

" Родителите ми не са имали опция да създадат такава женитба и взех решение да го сторя по остарелия бит, с цел да ги развеселявам. Те наподобяват даже по-щастливи, в сравнение с сме ние “, споделя Шабан.

През останалото време на година няма нищо блестящо - дамите вървят със забрадки, а младите влюбени могат да се виждат единствено на обществени места. Сватбите са през зимата, тъй като през лятото хората от Рибново берат тютюн някъде или са на гурбет. 

По време на Възродителния развой, местните се подвигат на протест и се постанова да минат години, до момента в който тоталитарната власт ги пречупи и смени имената им. Това лято една жена от Рибново призова съгражданите си да гласоподават по съвест.

Айше Емин обяви в обществените мрежи, че гласоподава за " Демократична България " посредством фотография, направена на терасата в фамилната ѝ къща. Постът ѝ във Фейсбук имаше хиляди споделяния и се оказа най-успешната местна кампания за място, където вотът е напълно за Движение за права и свободи.

Комунистическият режим до 1989 година е бил изключително неприятелски към мюсюлманското малцинство на помаците, пишат от AFP. Те са българи, принудени да одобряват исляма по време на Османското робство. В България живеят към 200 хиляди помаци, само че единствено в Рибново и още едно село са съхранили този брачен бит.

" Всичко това е с помощта на географската изолираност на Рибново и капсулацията на неговото общество ", споделя пред организацията професорът по етнология Евгения Иванова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР