Зимата пристигна тихомълком в Родопите, късно снощи. Едно от най-високопланинските

...
Зимата пристигна тихомълком в Родопите, късно снощи. Едно от най-високопланинските
Коментари Харесай

Първи снежни щрихи в село Манастир

Зимата дойде тихомълком в Родопите, късно нощес. Едно от най-високопланинските села на Балканския полуостров – Манастир – се покри с бяла снежна завивка в първите часове от днешния ден. Живописното родопско кътче се намира на територията на община Лъки и е на към 50 километра от Асеновград.

По разкази на локалните, непрекъснатите поданици на селото наброяват към 800, само че през лятото обитаемото място се оживява осезаемо и посетителите му доближават до няколко хиляди. Манастир е ситуиран на към 1 500 метра надморска височина. В селото към момента са непокътнати в положително положение къщата на един от основателите на обитаемото място - Никола Куртев, който е живял там от 1858 година до 1941 година, и постройката на тогавашното учебно заведение. Манастир е последното село в посоката и след него просто стартира планината. А там, измежду горския мирис, при започване на необикновено красива екопътека, наречена „ Свети Дух”, е сврян дребен параклис, носещ името на Свети Василий Велики. Снегът от миналата нощ не е изненада за локалните.

Няма насъбрана сериозна снежна завивка, а пътят е разчистен и пристъпен при зимни условия. Температурите там, даже през лятото не се повишават до изключително високи стойности. Напротив, жителите на Манастир се радват на моментите от другите сезони в годината, тъй като всеки един от тях им носи приятност. Пролетта всичко е разцъфнало в цветове, лятото и зеленината успокояват духа и съзнанието, есента обагря целия балкан, а зимата там се сбъдва същинска приказка.


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР