Зимата настъпи, температурите навън паднаха значително и в един момент

...
Зимата настъпи, температурите навън паднаха значително и в един момент
Коментари Харесай

Вредно ли е даването на ток за колата?

Зимата настъпи, температурите на открито паднаха доста и в един миг колата ви може ненадейно да откаже да възпламени заради отпаднал батерия. В този случай автомобилът ви ще се нуждае от възкръсване, което, най-малко на пръв взор, наподобява като лесна процедура, само че си има някои особености.

Когато завъртите ключа в контакта или натиснете бутона за пускане, ще видите " гирлянд “ от случайно мигащи светлини на таблото, само че няма да чуете присъщия звук на работещ запалител. Какво би трябвало да предприемете по-късно, с цел да сте сигурни, че ще " запалите " мотор, без обаче да навредите на останалите системи?

Всички модерни коли с мотори с вътрешно горене са оборудвани с електрически запалител. Това устройство изисква електрически ток, с цел да работи. Когато общоприетата батерия на автомобила " почине “ по някаква причина (това нормално се случва през студения сезон), стартирането на мотора с нормалното завъртане на ключа или натискането на бутон става невероятно. В този случай има няколко метода за възкръсване на стоманения кон.

Получаване на ток от друга кола

Най-бързият и елементарен от тях е предоставяне на ток, т.е. зареждане на бордовата мрежа на транспортното средство от транспортното средство донор благодарение на специфични кабели. Чрез свързване на зареден батерия с разводнен, можете да стартирате мотора, без да се постанова да сменяте батерията или да стартирате с побутване на колата, което, апропо, е просто невероятно при коли с автоматизирана трансмисия. Даването на ток е относително елементарна процедура, която всеки може да направи. Основното е да спазвате редица значими условия и да действате деликатно. Всяка неточност по този въпрос може да коства доста скъпо.

Даването на ток от друга кола е допустимо единствено когато батерията на колата ви просто е умряла по някаква причина. Проблеми от друго естество освен няма да доведат до мечтаните резултати, само че могат и изцяло да обездвижат автомобила – освен вашия, само че и евентуалния ви " избавител “.

Кога не би трябвало се прави

Не постоянно е допустимо да " запалите “ съвременна кола от друга кола. Трябва да бъдат изпълнени редица наложителни условия. Ако за остаряло съоръжение тази процедура не носи съвсем никакви евентуални опасности, то за ново съоръжение изисква извънредно внимание и акуратност. Дори елементарното изключване на клемите от акумулатора на съвременен автомобил може да докара до неточности и повреди на значими системи.

По-добре е да не се пробвате да стартирате мотора на автомобила, като употребявате ток от различен автомобил по следните аргументи: 

- Колата ненадейно спре и по-нататъшните опити за пускане от общоприетата батерия са несполучливи.

- Има явни проблеми в бордовата електрическа система (кабелите се нагряват или топят, генераторът не работи, напрежението скача, неизправности в системата за сигурност и т.н.).

- Ремъкът на алтернатора е разкъсан.

- Има химическа миризма или следи от пушек.

- Има течове на гориво.

- Акумулаторът е физически развален.

Трябва да опитате да стартирате мотора от " автомобил донор “ единствено в случай че сте безусловно сигурни, че колата ви е в положително работно положение.

Какво е належащо, с цел да запалите една кола?

За да " запалите " едвам кола, имате потребност единствено от два основни съставния елемент:

1. " Автомобил донор “ с работещ и зареден батерия

Не единствено друга кола с изправен батерия, само че и обособена батерия може да работи като " донор “. Можете също да стартирате мотора благодарение на по този начин наречения " бустер “ - мощна литиева батерия в стилен корпус. Във всички тези случаи процедурата е идентична.

2. Стартерни кабели с щипки вид " крокодил ".

Стартовите проводници са предопределени за високи токове. Когато ги избирате, би трябвало да се ръководите от просто предписание - колкото по-голям е потенциалът на батерията, толкоз по-голямо напречно сечение са нужни стартовите проводници. Те се употребяват за свързване на клемите на вашата батерия с клемите на батерията " донор “.

Има още един колорит, който би трябвало да се вземе поради. При някои модерни коли достъпът до акумулатора и неговите клеми е извънредно сложен. Физически е невероятно да се " възпламенят “ такива машини без отчасти демонтиране и дълги стартови проводници.

Как да " запалите " автомобила?

Процедурата за " запалване “ на всеки съответен автомобил е разказана в инструкциите за употреба. Ако по някаква причина не разполагате с тези указания, използвайте този логаритъм:

Разположете колата донор по подобен метод, че " крокодилите “ на стартовите проводници да доближават от единия батерия до другия. Това може да е мъчно да се направи, така някои модели коли имат акумулатори в багажника (или някъде другаде), а не под капака.

Изключете мотора на " автомобила донор “ и се уверете, че всички спомагателни потребители са изключени (фарове, парно, радио, вентилатор на парното и др.). Проверете изключването на ненужните потребители на вашия автомобил.

Свържете " крокодила “ на аления стартов проводник към позитивния извод на " спящата “ кола, а по-късно " крокодилът “ на другия завършек на проводника към позитивния извод на акумулатора на автомобила донор. Положителните и негативните клеми са маркирани със съответните знаци, написа AutoMedia.bg.

Свържете единия завършек на " негативния “, черен проводник към акумулатора на автомобила донор и прикрепете втория " крокодил “ към небоядисаната железна част на вашия автомобил. За предпочитане допустимо най-близо до стартера. Препоръчително е да свържете негативния кабел непосредствено към мотора. Но единствено на кола с отпаднал батерия.

След свързване на проводниците и двете машини се свързват в една верига. Изтощена батерия стартира да получава електричество от батерията " донор “. Ако батерията на донора е добре заредена, можете да опитате неотложно да стартирате мотора на " умрялата “ кола. Това може да стане единствено в случай че потенциалът на донорната батерия е по-висок от този на разредената батерия. След сполучливо пускане кабелите неотложно се изключват.

Ако не сте уверени в мощността на донорската батерия или в случай че се пробвате да съживите кола с дизелов мотор, първо би трябвало да стартирате мотора на донорската кола, да го оставите да работи 5-10 минути при високи обороти, и едвам по-късно стартирайте " спящата “ кола, като първо сте изключили " колата донор “.

Когато изключвате стартовите проводници след сполучлив старт, би трябвало да действате в противоположен ред: първо изключете черния, " негативен “ проводник, по-късно аления, " позитивен “ проводник.

След като запалите кола с отпаднал батерия, не изключвайте мотора най-малко 20–30 минути. Още по-добре, тръгнете на път незабавно. При високи обороти на мотора батерията се зарежда по-бързо, в сравнение с когато моторът работи на луфт.

Когато давате ток на автомобил през зимата, би трябвало да се опитате да сведете до най-малко вероятните загуби на ток и да намалите натоварването на батериите и на двата автомобила. Колкото по-ниска е температурата на въздуха, толкоз по-малък е ефикасният потенциал на всеки батерия.

Допълнителните консуматори изяждат скъпа електрическа енергия. Дори такива дребни неща като сгъстеното масло в мотора и трансмисията имат негативно влияние върху способността за пускане на мотора на " спяща “ кола.

Ако стартирате колата с побутване, не забравяйте да натиснете педала на съединителя, до момента в който стартерът завърта мотора. Ако е допустимо, пробвайте да загреете батерията. В някои случаи това ви разрешава да вършиме без външна помощ.

Мерки за сигурност

Ако деянията немарливост при " запалване " на колата, има опция да повредите електрониката и на двете транспортни средства - както на донора, по този начин и на този, който получава ток. Затова е добре да се съобразите с още няколко неща:

Препоръчително е да " запалите “ колата единствено от автомобил с по-мощен батерия. Няма значение с какво гориво се задвижват моторите - бензин или дизел.

Напрежението в бордовата мрежа би трябвало да е същото. Повечето коли употребяват 12 волта, само че има и хибридни коли, които употребяват 24 волта. Уверете се, че напрежението е идентично.

Опитайте се да избягвате " предоставяне на ток “, до момента в който моторът работи. Това деяние е последна мярка, която съставлява евентуална опасност за електрониката на двете машини. Когато двата мотора работят по едно и също време, електрониката на донора е претрупана.

Трябва да бъдете извънредно деликатни, когато свързвате / изключвате стартовите проводници. Докосването на " позитивния “ проводник до каросерията на някоя от колите при по едно и също време свързване на " негативните “ клеми води до късо съединяване. В най-хубавия случай ще изгорят предпазители (бушони), а в най-лошия - електронни блокове за ръководство, релейни регулатори или окабеляване.

Обърнете особено внимание къде тъкмо свързвате джъмперните проводници. Ако има даже минимум подозрение, свържете " негативните “ клеми към " земята “, т.е. към каросерията на автомобила или захранващите блокове.

Не използвайте тънки, ненадеждни проводници по време на процеса по предоставяне на ток. Ако напречното сечение на проводниците не е задоволително, те ще се нагреят доста и изолацията ще се стопи. Възможен е даже пожар.

Вредно ли е даването на ток за колата?

Даването на ток на автомобил е общоприета процедура, която нормално не съставлява опасност за транспортните средства. Но това не значи, че в действителност не може да навреди. Свързвайки се към изправен и зареден батерия, вие стартирате колата от него. Няма съществени токови удари или съдбовни последствия за електрониката и на двете машини. Истинската заплаха идва от неспазването на защитните ограничения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР