Зимата напомня за себе си. Жълт код е обявен за

...
Зимата напомня за себе си. Жълт код е обявен за
Коментари Харесай

Жълт код за дъжд, сняг и силен вятър в цялата страна за 19 ноември

Зимата припомня за себе си. Жълт код е разгласен за на следващия ден в цялата страна. В 17 области на страната кодът е за значителни превалявания и снеговалежи. В Северозападна България кодът е за сняг. Очаква се в Северозападна България до на следващия ден сутринта тук-там да натрупа до 15 см сняг. В Добрич, Варна и Шумен има предизвестие и за мощен вятър.

 © фотография: Национален институт по метеорология и хидрология п
През нощта преваляванията ще продължат и в доста региони ще са обилни. В западната половина на страната ще са най-вече от сняг, тук-там там ще се образува снежна завивка, в източната ще са от дъжд. В утринните часове в централните региони на Северна България е допустимо да се образуват поледици. Още преди обяд от югозапад преваляванията ще отслабват до вечерта и ще спрат, най-късно по здрач в Североизточна България.

Вятърът ще е сдържан, в Източна България до силен; през нощта ще е с източна съставния елемент, на следващия ден ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са сред между минус 1 и 4 градуса, в Източна България - до 12 градуса. Максималните температури в крайните югозападни региони, Горнотракийската равнина и по Черноморието ще са сред 9 и 14 градуса, в останалата част на страната - най-вече сред 1 и 6 градуса.



По Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд, на доста места - обилни. До вечерта преваляванията ще отслабнат и спрат. Максималните температури ще са сред 13-15 градуса, близки до температурата на морската вода. През нощта вълнението на морето ще е 4 бала, денем ще отслабва.

Над планините до сутринта ще бъде облачно, на доста места с превалявания от сняг, под 1700-1800 метра - от дъжд. Още преди обяд от запад преваляванията ще стопират, облачността ще се раздира и понижава, най-късно в планините в Източна България. Вятърът ще е мощен до плевел, само че денем ще се ориентира от югозапад и ще отслабва. Температурите още ще се покачат и оптималната на височина 1200 метра ще е към 5 градуса, на 2000 метра - към минус 1 градус. През нощта с прекосяването на средиземноморския циклон налягането още ще се намали и ще е по-ниско от междинното, само че денем ще стартира покачване и вечерта към този момент ще е по-високо от естественото.



Във вторник сутринта ще е студено, само че денем вятърът ще се ориентира от югоизток, ще се усили и температурите ще се покачат - оптималните ще бъдат сред 5 и 10 градуса, в Горнотракийската равнина и източните региони до 14-16 градуса; единствено в северозападните региони, където ще се задържи снежна завивка, а югоизточният вятър ще е слаб, ще остане с температури близки до 0 градуса. Още сутринта в югозападните региони ще завали дъжд, до вечерта преваляванията ще обзет по-голямата част от страната, а през нощта против сряда ще се усилят.

В сряда в множеството региони ще вали дъжд, преваляванията ще са обилни по количества, а тук-там в Южна България ще са съпроводени с гръмотевици. Сняг ще превалява на обособени места в Северозападна България, а по-късно денем и в Предбалкана. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще се усили и още веднъж ще нахлуе леден въздух.

 © фотоси: БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР