Зимата на 1973-1974 г. беше мрачна като очертаващата се сега.

...
Зимата на 1973-1974 г. беше мрачна като очертаващата се сега.
Коментари Харесай

Светът навлиза в нова ера: държавата спасява всички!

Зимата на 1973-1974 година беше мрачна като очертаващата се в този момент. В отговор на геополитическите противодействия цените на силата скочиха неимоверно. В цяла Европа цената на природния газ се усили повече от два пъти, а тук-там имаше още по-големи поскъпвания на мазута. Цената на суровия нефт е повишена повече от три пъти. Това подхранва инфлационен скок в богатия свят, което понижава действителните приходи. Краят не се виждаше.

В разгара на рецесията канцлерът на Западна Германия Вили Бранд заключи формалния отговор в доста страни. " Ще би трябвало да се облечем малко по-топло тази зима, сподели той, и може би идващите две или три зими. Но ние няма да гладуваме. " Неговото държавно управление, сходно на други, се концентрира върху напъните за понижаване на потреблението на гориво - посредством налагане на ограничавания на скоростта, апели хората да не карат в неделя и условие от фабриките да понижат активността на пещите. Швеция и Нидерландия вкараха режим на бензин; Италия наложи полицейски час в питейните заведения и заведенията за хранене. Малко държавни управления раздадоха пари. През 1973 година действителните разноски за обществени помощи във Англия останаха съвсем без смяна.
Промяна в метода на ръководство
Днешните държавни управления са въвели някои ограничения за понижаване на потреблението. Но главно са отвили фискалните кранове. Наред с бюджета за понижаване на налозите, обрисуван на 23 септември, Англия отдели финансиране на стойност 6.5% от Брутният вътрешен продукт през идната година, с цел да защищити семействата и компаниите от по-високи сметки за сила - повече, в сравнение с е похарчила за своята скица за отпуск и поддръжка за независимо заетите през 2020-2021 година Германия и Франция оферират помощи и дотации на стойност към 3% от Брутният вътрешен продукт. Европейските държавни управления национализират големи елементи от своите енергийни браншове. Съединени американски щати също харчат, въпреки и в по-малък мащаб. Губернаторите на щатите раздават " газови карти " и замразяват налозите върху горивата, с цел да оказват помощ на хората. Представете си днешната реакция, в случай че водачът на дадена страна следва единствено метода на Бранд и каже на хората да сложат спомагателен кат облекла.
Реклама
Промяната в енергийната политика загатва за по-дълбока смяна в метода на ръководство на държавните управления. Политиците от дълго време се стремят да обезпечат защитни мрежи или тласъци в неприятни времена. Но през последните 15 години те станаха доста по-склонни да поддържат големи елементи от стопанската система. Когато браншове, компании или хора изпаднат в неволя, фискалната помощ в никакъв случай не е надалеч. Печалбите се приватизират, само че възходящ дял от загубите или даже евентуалните загуби се поемат от жителите. За да оцените тази роля на страната, отхвърлете огромна част от стандартната мъдрост, която гласи, че в " неолибералната " ера държавните управления са оставили свободните пазари да се разпалват. Вместо това навлязохме в епоха на " избавяне за всички ".
Новата епоха
Три разнообразни събития са оформили новата епоха. Първото е финансовата рецесия от 2007-2009 година През този интервал Съединени американски щати са похарчили 3.5% от Брутният вътрешен продукт за свързани с рецесията избавителни ограничения, в това число вливане на капитал за банки и ипотечни кредитори, съгласно отчет на Дебора Лукас от Масачузетския софтуерен институт (MIT). Оправданието за интервенциите беше, че бездействането ще се окаже доста по-скъпо. Ако банковата система се срине, останалата част от стопанската система ще я последва.

Когато настъпи пандемията от ковид-19, спасяването се реалокира от финансовата стопанска система към действителната. " Всички споделиха, че сме избавили банките и не сме се погрижили за хората, които в действителност страдаха ", сподели Борис Джонсън, тогавашният министър председател на Англия. Този път щеше да е друго. По време на блокиранията, които последваха, държавните управления раздадоха трилиони долари поддръжка, подсигуряваха големи количества корпоративни заеми и не разрешиха уволнения и банкрути. За разлика от предходни рецесии равнищата на беднотия, апетит и мизерия не се покачиха, а тук-там спаднаха. В целия богат свят разполагаемите приходи се покачиха. Повечето компании, които затвориха порти, след това отвориха още веднъж.

Третото събитие е скокът в цените на силата, който последва нашествието на Русия в Украйна. Мащабът на предизвикването, пред което е изправена Европа, където цената на силата за потребителите към този момент се е повишила с 45% по отношение на миналата година, убеди доста политици, че още веднъж няма различен избор с изключение на солидна държавна интервенция. Сметките за сила в Европа ще се покачат с към 2 трлн. евро по отношение на 2021 година съгласно разбор на Goldman Sachs. Благодарение на небрежно обединените ограничения държавните управления ще субсидират огромна част от това.
Реклама
Кумулативният резултат от три рецесии, протичащи се един път в едно потомство, в бърза поредност, докара до смяна в изискванията на политическия спор. Политиците сложиха нови упования какво може и би трябвало да направи страната. Това се вижда в спасяването на по-малки бизнеси, гаранции и дейности, които изникнаха като гъби от началото на 2010 година Италианското държавно управление да вземем за пример сътвори схеми за справяне с необслужваните заеми на банките в опит да накара частния финансов бранш да отпусне още веднъж заеми. Британското държавно управление предложи на банките огромни гаранции, с цел да ги накара да оферират по-големи ипотеки. Стойността на банковите депозити, застраховани от американското държавно управление, се е повишила с 40% през последните пет години.

Напоследък нещата се ускориха. През август американският президент Джо Байдън разгласи, че ще похарчи стотици милиарди долари, с цел да избави американците, които дължат дълг по студентски заем. Приблизително по същото време той разшири гаранциите по заеми за чиста сила. Австралия и Нова Зеландия предложиха на жителите заплащания за издръжката на живота, с цел да се оправят с високата инфлация. Полша вкара мораториум върху ипотечния дълг. Румъния прави нещо сходно. Въпрос на време е идната намеса. Какво ще стане, в случай че Intel - софтуерна компания от решаващо значение за вътрешното произвеждане на полупроводници на Байдън, стартира да изпитва усложнения? Какво ще стане, в случай че след една година цените на силата в Европа останат високи до небесата? Ами в случай че хакерска атака докара до изгубването на банковите депозити на хората?

Истинският размер на избавителните пакети е мъчно да се пресметна частично заради самия им план. Правителствата нормално не включват по този начин наречените условни отговорности като обезпечени заеми и имплицитни защитни ограничения, в своите фискални данни. Това им разрешава да поддържат стопанската система, като в същото време поддържат регистрирания обществен дълг невисок. Конвенционалните ограничения за държавния дълг на Съединени американски щати не включват да вземем за пример големия брой обещания и отговорности, които страната е направила на групи, вариращи от финансовата промишленост до летищата и пенсионерите.
Печалбите се приватизират, само че възходящ дял от загубите или даже евентуалните загуби се поемат от жителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР