Зимата идва, а с това все повече от нас се

...
Зимата идва, а с това все повече от нас се
Коментари Харесай

1000 загубени топки за 40 години - какво е да играеш футбол на най-високия стадион в Европа

Зимата идва, а с това от ден на ден от нас се замислят за ски почивка. Цермат несъмнено е място, което си заслужава в това отношение - божествен курорт в швейцарските Алпи, заобиколен от няколко четирихилядника, даващи съвършени условия за зимен туризъм, написа Dsport.bg.

``
реклама

Само че не за ски ще приказваме в тази публикация. А за това по какъв начин се играе футбол на място, на което това наподобява немислимо. Защото точно към Цермат, на две хиляди метра надморска височина, се намира един футболен стадион, за който е напряко необикновено, че въобще съществува. Представям ви стадион " Отмар Хитцфелд ", кръстен на именития футболен треньор, спечелил Шампионска лига с Борусия Дортмунд и Байерн и класирал Швейцария на две следващи Световни шампионати през 2010 и 2014.

" Това е най-красивото място, на което можете да играете футбол ", споделя бранителят на локалния аматьорски тим Гспон Диего Абготспон, който е част от тима към този момент 18 години. " Гледате планините, глетчерите, дърветата - фантастично е. "



Отборът на Гспон играе в Швейцарската планинска лига и може да се похвали, че приема противниците си на стадиона, който е на най-висока надморска височина в Европа.

Селцето Гспон, до което коли не могат да доближат, включва към 70 дървени къщички, а през зимата се трансформира в дребен ски курорт. Въздухът тук е разводнен и дишането става много по-трудно, в сравнение с нормалния футболен терен.



" Свикнали сме ", споделя Абготспон, който с изключение на футболист в тима е още ски инструктор и търговец. " За противниците е по-трудно. Ако губим с 0:5 на почивката, знаем, че можем да обърнем и да победим. Ние сме тим, който е доста мощен вкъщи. "

Теренът разумно е с изкуствена трева и е с по-малки от общоприетите размери. Причината е неналичието на равна земя в селцето. Той бе издигнат през 2009-а, 35 години след основаването на клуба.



Висока мрежа ненапълно предотвратява топките непрекъснато да падат надолу по скатовете. Но тя не е задоволителна. По сметките на клуба, за 40 години са изгубени към хиляда топки.

" Повечето пъти топката отида на към 100 метра надолу по хълма - от време на време на 200-300 ", споделя бранителят Алфонс Бригер. " Понякога има мачове, в които не губим топки или може би една, само че има и други, в които 10 топки отиват надолу и преди идната подготовка би трябвало да се спуснем надолу и да ги потърсим. Малко досадно е. "

Ако си вършиме сметка да съчетаете ски почивка в региона с малко футбол, за жалост няма да бъде допустимо. От октомври теренът е обхванат от сняг и почистването е на процедура безпредметно. Защото теренът се употребява за тренировки по ски тичане.



Едва в края на пролетта могат да стартират тренировките. Но и тогава снегът още е фактор. " Трябва да почистим терена, тъй като тук не се топи толкоз добре. Трябва да го избутаме настрана от терена. Това е работа на играчите. Обикновено по терена има половин метър и би трябвало да го премахнем. Доста тежка работа е ", споделя Бригер.

В взаимозависимост от времето посещаемостта на мачовете варира от 3-4 души до 40-50. Зрителите идват от Гспон или от по-развитото селце Щалденрийд, което е началната спирка на петминутния въжен превоз, с който може да се стигне до Гспон.



" Всеки път, когато времето е хубаво, е доста особено да се играе тук ", споделя капитанът на тима Себастиан Фурер. " Баща ми също е играл тук. Аз идвах и го гледах, тъй че е хубаво да играя там, където играеше той. Това е доста особено място. "

Самият Отмар Хитцфелд откри новия стадион, давайки старт на първото издание на Европейското състезание на планинските населено място през 2008 година.



Любопитният шампионат се организира на всеки четири години дружно с обичайното Европейско като " планинските тимове " съставляват другите народи от континента. Гспон ще бъде още веднъж хазаин на шампионата през 2020 година.

А през тези години стадионът към този момент се трансформира в огромната горделивост на локалните и основна атракция за туристите. " Това е твоето отечество и се гордея, че доста хора мислят, че е красиво. И то, несъмнено, е такова - красива панорама и красиво село ", добавя Бригер.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР