Зимата е тук, а градусите с всяка изминала сутрин стават

Зимата е тук, а градусите с всяка изминала сутрин стават ...

Няколко златни правила за размразяването на колата през зимата.Зимата е тук, а градусите с всяка изминала сутрин стават все по-ниски. Затова ето няколко "златни" правила за размразяване на една кола.

Първо е важно да напомним какво ДА правите и какво НЕ трябва да правите с автомобила си:ТРЯБВА:

- да изчистите снега над леда, преди да започнете да стържете самия лед и това е най-добре да го направите с метла

 

- с отворена длан да се опитате да натрошите леда, преди да го стържете

- да запалите двигателя и да включите нагревателите на стъклата и обдухването им

- да включите светлините, защото те ще започнат да топят леда по фаровете

- да използвате течност на спиртна основа за разтапяне на леда върху стъклата

НЕ трябва да:

- трошите леда с удари

- палите двигателя, ако има лед или сняг на решетката на радиатора или в ауспуха

- забравяте за антифриза и поддръжката му, защото ще съсипете двигателя

- пускате чистачките, ако стъклото не е изчистено от сняг и лед

- заливате заледените стъкла с вряла вода

Ето и няколко съвети как да размразите пък замръзналата ключалка на автомобила.

Това е един от най-често срещаните проблеми през зимата, в които се сблъскваме сутрин. Този проблем за щастие обаче при новите автомобили е много малко вероятен. Първо трябва да се провери дали наистина всички врати са замръзнали. Ако ключът не влиза, значи вътре има лед, който трябва да бъде разтопен. Някои пробват със запалването на хартийка, вкарана в ключалката, но това невинаги е успешно. Най-добре е да вземете една кана с топла, но не гореща вода и да полеете около ключалката. Но трябва много да се внимава водата може да попадне в самия механизъм и да замръзне. Затова по-правилно е да се налее топла вода в чаша и да се потопи металната част на ключа. И преди да се постави ключа в ключалката, той трябва да бъде бързо подсушен, за да не попада водата вътре, пише novini.bg .

Също така може да размразите една ключалка и със сешоар, но пак е хубаво да се внимава много, за да не съсипете боята на колата си. Най-лесно обаче е да поискате една запалка загрята до червено от съседен автомобил и след това да я доближите за секунди до вашата замръзнала ключалка. Само трябва да внимавате да не се изгорите.

Основният проблем обаче на шофьорите през зимата са замръзналите стъкла.

С тях всеки водач се сблъсква ежедневно. Методите и устройствата за справянето с него са много. Най-често се пали колата, пуска се подгряването и обдухването на стъклата, а после започва чистенето с метла или стъргало. Разбира се обаче по-лесно е да се купи течност за размразяване и да се сложи в бутилка с пулверизатор. Резултатът е много по-бърз./ fakti.bg

 

И още: 

Настъпването на зимния сезон създава много проблеми за шофьорите и собствениците на автомобили. Те са свързани не само с обстановката на пътя, но и със самата кола. Един от тях е студът в салона на превозното средство, най-вече сутрин, когато температурите навън са под нулата. Как може той да бъде решен или поне облекчен донякъде?

 

Мнозина шофьори включват парното докрай, веднага след като се запалили двигателя. Не е ясно на какво се надяват, след като купето е почти замръзнало, а антифризът в системите за охлаждане още е студен. Въздухът, разбира се, не е толкова леден, колкото на улицата, но той няма как да ви стопли. А и двигателят в този случай ще загрява по-бавно, тъй като голяма част от акумулираната енергия ще отиде за затопляне на салона.

Друга грешка е насочването на въздушния поток към прозореца на максимална скорост на вентилатора. Да, той ще размрази натрупания лед, но когато от въздуховодите започне да влиза наистина топъл въздух, стъклото може да не издържи и дори да се пръсне заради огромната разлика в температурите. За да се избегне това, трябва стъклата да се загряват едновременно с останалите части от салона.

Най-разумно в случая е да се изключи вентилатора или да се остави да работи на минимална скорост, след като да започне да се увеличива постепенно. Включването му на максимум трябва да стане, след като стрелката за загряване на двигателя отлепи от най-ниското си деление. Както и да се променя силата на въздушния поток, системата ще започне да подава нужната топлина, едва след като двигателят достигне нормалната си температура.

Много от съвременните коли имат специални нагреватели на салона. Без тях, ако трафикът при сутрешното пътуване е слаб, можете да стигнете до крайната точка на маршрута си, дори без салонът да се затопли. Ако тази система е налице, можете да забравите за всичко написано в предишните два абзаца, защото тя ще се справи с проблемите.

Всъщност най-облагодетелствани са собствениците на автомобили с климатик. Ако той е адекватно настроен, при пускането в автоматичен режим системата сама избира как да действа. Обикновено тя започва да работи на малка скорост, след което набира сила и насочва загретия въздух към стъклата. След това, при достигане на комфортна температура, започва да изпраща топлината към краката на шофьора.

Във всички случаи обаче, при студено време най-добре е автомобилът да потегля, след като преди това е работил няколко минути на празни обороти. Просто, при движение по-бързо загряват както двигателят, така и салонът. dnes.bg

 

 

И още: 

Защо през зимата трябва в колата да има лист хартия и чифт чорапи?

 
Необичайните пособия могат да бъдат много полезни при ниските температури
Зимата, както е добре известно, е най-тежкият сезон за шофьорите и техните автомобили. Снеговалежи, ниски температури и лед – с какво ли не се сблъскваме през този период. Повечето водачи са наясно какво трябва да имат в колата – вериги, въже за дърпане, течност за размразяване на ключалки, както и ледоразбивач. Малцина обаче се досещат за какво са нужни бели листа и стари чорапи.

ЛИСТ ХАРТИЯ

Некачственото гориво е още по-опасно при зимни условия. Как обаче да разберем дали бензинът, който предстои да сипем, е добър? Ако е на бензиностанция от някоя голяма верига, вероятно повечето хора ще се доверят, но ако имате съмнение за продаваното гориво, на помощ идва точно лист хартия. Капват се две капки от пистолета за зареждане и се чака малко.

Ако бензинът е качествен, той ще се изпари почти веднага, без да оставя нищо. Но пък ако на хартията останат ледени кристалчета, е най-добре веднага да се потърси друга бензиностанция. Този метод работи дори при температури от -8 градуса и надолу, като отнема съвсем малко време.

ЧИФТ ЧОРАПИ

Защо пък ще ви трябват чорапи, които да седят в автомобила? Отговорът е доста лесен - те се поставят вечер на външните огледала. Да, вероятно ще отнеме време и ще развесели хората, които паркират до вас. На сутринта обаче те ще се мъчат да премахнат леда от огледалата (ако те не се нагряват), докато вашите ще бъдат чисти. Чорапите вършат работа и при чистачките, но е хубаво те да не бъдат притиснати към стъклото.

ПАКЕТ С ПЯСЪК

Защо през зимата трябва да имаш в колата лист бяла хартия и стари чорапи?

На всеки се случва да забуксува на заснежен или заледен участък от пътя. Нещата стават още по-сериозни, ако гумите превъртят няколко пъти и направо полират леда под тях. Ако сте сам в колата и няма кой да ви избута, нещата в студа стават доста неприятни. Тогава на помощ идва пакет с пясък, който седи в багажника.Той се изсипва под гумите и нещата се оправят. Работа ще свърши не само пясък, но натрошена наситно керемида, например.

ЧАША СЪС ЗАРЕЖДАНЕ ОТ ЗАПАЛКАТА

Защо през зимата трябва да имаш в колата лист бяла хартия и стари чорапи?

В студа няма нищо по-хубаво от чаша горешо кафе, но какво правите, ако по маршрута ви няма откъде да се снабдите с него? Ако си носите кафе от къщи, то съвсем скоро то ще е студено. Дори термосът не е ефективен, когато навън е студено. Има обаче друго решение – електрическа чаша, която се зарежда от запалката в автомобила. Тя може не само да затопли течността, но дори и да приготви нова – мощността е достатъчна, за да се свари прясно кафе или чай.

СТАРТОВ КОМПЛЕКТ С ИНВЕРТОР

През зимата акумулаторът е най-слабото звено в автомобилната електрическа мрежа. Дори новата батерия може да откаже, ако превозното средство е стояло няколко дни на студа, без да бъде пален двигателят. Най-лесно в случая е да се вземе ток от друга кола или през нощта акумулаторът да се сваля превантивно.

Защо през зимата трябва да имаш в колата лист бяла хартия и стари чорапи?

Далеч по-просто е обаче да имате на разположение стартов комплект с инвертор, който представлява малка кутийка. Тя се включва към разредения акумулатор и му помага да завърти стартера и съответно да запали двигателя. Някои от устройствата са толкова мощни, че дори след това в тях остава достатъчно енергия за да се зареди смартфон или таблет.

 

automedia.investor.bg

Източник: petel.bg