Зимата е прекрасен сезон. Свързваме го с празници, домашен уют,

...
Зимата е прекрасен сезон. Свързваме го с празници, домашен уют,
Коментари Харесай

Супер храни превръщат зимата в лято

Зимата е прелестен сезон. Свързваме го с празници, домакински уют, разходки в планината и бухнал сняг. Защо тогава ни се желае да се скрием под одеялото и да потънем в безпаметен сън чак до края на март?

Причините са ясни - грип, студ, дебели грозни пуловери, а в добавка - безумен вкус. Най-напред се тъпчем по случай Коледа, по-късно - с цел да складираме ресурси, които да ни топлят в студа, а най-после - просто по табиет. От опит знаем обаче, че кантарът в края на сезона ще бъде безсърдечен. За да минимизираме вредите, би трябвало да се заредим със супер храни. Те са богати на потребни субстанции и съдържат напълно малко калории. Готвенето с тези артикули ще ви „ ваксинира “ освен против грип, само че и против ненужно тегло през зимата.

Чесън

Той е натурален антибиотик, който пази от настинка през зимата. Примирете се с неприятния мирис, който оставя след себе си това растение, защото то съдържа алицин и тиосулфат - най-силните съставки, помагащи в предпазването на организма от инфекции и в битката с тях.

Тиква

Тиквата съдържа огромно количество пектин, който оказва помощ за изчистване на дебелото черво и понижава равнището на холестерола. Тя е доста потребна при възобновяване на организма след прекарани тежки болести. Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г) се предлага на хора с наднормено тегло, а диабетиците могат да одобряват по 500 г варена или 300 г печена тиква на ден.

Червено цвекло

Цвеклото е същинска витаминозна бомба. Този зарзават се бори с съвсем всички болести. В 100 г цвекло се съдържат 44 калории, приблизително 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), дребни количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий форсира процесите на обмяна на веществата в организма. Хлорофилът е неотменна съставна част в менюто на страдащите от анемия. Въпреки съществуването на захари, аленото цвекло е потребно и за диабетици - подкрепя асимилирането на питателните субстанции и форсира изхвърлянето на токсините.

Джинджифил

Джинджифилът е доста мощен имуностимулант, а и подкрепя топенето на мазнините. Приготвяйте го на чай или като фалшификация към месо, ориз или картофи.

Карфиол

Сладкият и лек усет на карфиола е съвършен за зимни ястия. Консумацията му предотвратява ракови съединения. Подходящ е за салата или пюриран за гарнитура.

Ябълки

Още една супер храна, която не би трябвало да забравяте през зимата, тъй като съдържа флавоноида кверцетин, който се бори с инфектиране в организма, защищава от сърдечносъдови болести и оказва помощ за обезвреждане на свободните радикали.

Кестени

Кестените съдържат доста протеини и мастни киселини, които оказват помощ за естественото действие на мозъка и сърдечносъдовата система. Според някои изследвания нарасналият банкет на тези субстанции усъвършенства мисловния развой и възстановява цялата нервна система.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР