Зимата е обичайният сезон за широко разпространение на респираторни болести,

...
Зимата е обичайният сезон за широко разпространение на респираторни болести,
Коментари Харесай

В сезона на грипа: Какви са симптомите и как да се предпазим?

Зимата е нормалният сезон за необятно разпространяване на респираторни заболявания, измежду които най-чест е грипът. Очаква се пикът му да е през януари месец. Това сподели в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия проф. доктор Татяна Червенякова, изп. шеф на СБАЛИПБ " Проф. Ив.Киров ". Тя добави, че няма изненадващи варианти на грипа, тъй че имунизациите го покриват.

Зимата е нормалният сезон за необятно разпространяване на респираторни заболявания, измежду които най-чест е грипът. Най-разпространен към този момент са видовете „ А “ и „ Б “, като хоспитализация се постанова при затруднение, което води до насърчаване на пневмония. Грипът стартира да настава най-много в огромните градове. Това изясни проф. доктор Татяна Червенякова, изп. шеф на СБАЛИПБ " Проф. Ив.Киров ".

Грип „ А “ е този, който предизвиква по-големи затруднения, до момента в който грип „ Б “ протича по-леко, изясни тя. Въпреки това, в пандемични и епидемиологични обстановки грипът има разнообразни клинични форми, където и грип „ Б “ може да стане рисков.
 Проф. Тодор Кантарджиев: Не е правилно, че грипът нападна в топло време през зимата Проф. Тодор Кантарджиев: Не е правилно, че грипът нападна в топло време през зимата
В сезона на гриповете и настинките шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев гостува в Денят стартира с Георги Любен...

Грипът стартира ненадейно с остра кашлица и болки в региона на гърдите и гърлото, хрема. Пациентите са отпаднали и страдат от мускулни болки, като демонстрират липса на вкус. Температурата е висока. Разликата с настинката е, че тя се предизвиква от разнообразни вируси, само че тя не пречи на ежедневния живот по този начин, както го прави грипът.
проф. доктор Татяна Червенякова, изп. шеф на СБАЛИПБ " Проф. Ив.Киров ": Усложненията са главно от страна на дихиталената система - вирусни или бактериални пневмонии.
Усложнения при децата са отитите, като има минимална опция да развият и по-сериозни затруднения.
 До края на седмицата се чакат новите противогрипни ваксини До края на седмицата се чакат новите противогрипни ваксини
Съмнения за първи случаи на грип у нас. От инфекциозната клиника на ВМА настояват, че лекуват няколко души с затруднения след вируса. От Националния цент...

При подозрения за грип, първо би трябвало да се обърнем към персоналния си доктор, като в болница се изпращат усложнените случаи. Антибиотици се взимат единствено при затруднения, които лекарите преценят, тъй че не трябва се самоизписват, прикани доктор Червенякова.

Щамовете на грипа, които циркулират сега, не са изненадващи, тъй че имунизациите против тях могат да работят, като към момента не е късно за имунизиране. Очакваният пик на болестта е към януари месец.

Най-уязвимите от грип групи са дребните деца, които посещават детски градини, както и възрастните хора с присъстващи болести. Д-р Червенякова прикани за навременна имунизация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР