Зимата е неприятна и трудна за преживяване не само за

...
Зимата е неприятна и трудна за преживяване не само за
Коментари Харесай

Домашните любимци, зимата и грешките, които не бива да допускаме

Зимата е неприятна и сложна за прекарване освен за нас, хората. Животните също изпитват разнообразни усложнения, които зависят най-много от това при какви условия обитават. За уличните няма потребност да разясняваме, само че замисляме ли се дали вършим нужното за нашите домашни любимци през зимата?

Леглото

Котките и кучетата е добре да имат свое местенце вкъщи през цялата година. Но когато на открито е зима, а у дома не може да се каже, че е огромна горещина, не трябва да забравяме да сложим едно в допълнение одеяло или нещо друго дебело, с цел да не й е студено на животинката, до момента в който спи.

Храната

Яденето и водата на домашните любимци би трябвало да бъдат със стайна температура. Студената вода в никакъв случай не е добра концепция, а гранулите и консервите е добре да редуваме с домашно приготвена храна, с която да стоплим коремчето на домашния любим.

През зимата и ние, и животните се нуждаем от повече калории. Те са горивото, с което поддържаме телесната температура. Затова е значимо менюто на кучетата и котките да е по-разнообразно и хранително.

Но в случай че домашният ни любим е всичко друго, само че не и деен, би трябвало да внимаваме да не го прехраним.

Облеклото

Да, до преди няколко години кучешките облекла бяха по-скоро екзотика, само че последователно започнахме да ги одобряваме като нужда. Особено за дребните породи и особени през студените месеци. Важното е да не залагаме преди всичко на визията, а на материята и това какъв брой ще топли кучето.

Лапите

Ежедневни разходки на ниски температури, сняг, киша и по улици, обработени с химикали. Тези условия се отразяват негативно на кучетата. Затова е значимо постоянно да ревизираме лапите им и в случай че видим някаква смяна, да се консултираме с ветеринар.

А можем и да нанасяме специфични кремове за лапи, които пазят и хидратират. Също по този начин е добре, в случай че кучето ни е от дългокосместа порода, да подстрижем козината към възглавничките на лапите, с цел да не се сплъстява от снега и леда.

Козината

При животните, които живеят на открито целогодишно, се вижда втвърдяване на козината в студените месеци. Това е естествена защитна реакция против студа. Но при домашните любимци тя не е толкоз мощно изразена, тъй като през множеството време са на топло.

А какво можем да създадем, с цел да подпомогнем процеса - да даваме на кучето подобаващи витамини и да прекарваме повече време на открито.

Прегледите

Ако домашният ни любим страда от артрит, кожни или сърдечни проблеми, тези положения могат да се влошат през студените месеци. Затова е добре най-малко един път през зимата да посетим ветеринар, който да ревизира дали всичко е наред и да ни даде насоки за верните грижи.

Пътуванията

Ако кучето ни прекарва 23 от 24 часа на закрито, а планираме екскурзия с доста разходки, би трябвало последователно да го климатизираме, увеличавайки времето на открито, с цел да свикне то с ниските температури. И не трябва да си вършим опити, тъй като кучетата също могат да измръзнат и следствията не са по никакъв начин приятни.

Слънцето

За домашните любимци е от значително значение да имат директен достъп до слънчева светлина. Това важи с цялостна мощ най-много през студените месеци. Когато по обед изгрее слънце, а ние нямаме опция да изведем кучето на разходка тъкмо тогава, би трябвало да му подсигурим уютно място, от което да се радва на слънчевите лъчи. Същото важи и за котките, акцентира Pet MD. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР