Зимата е голямо изпитание не само за уменията ни да

...
Зимата е голямо изпитание не само за уменията ни да
Коментари Харесай

Намажете подметките с картоф и ще видите какво става

Зимата е огромно тестване освен за уменията ни да вървим върху лед и да си открием колата заран под снега, само че и да запазим обувките си сухи, здрави и чисти. Най-големият зложелател за тях са другите химикали, солта и пясъкът, употребявани за обработката на улици и тротоари, за това, с цел да запазим обувките по-дълго време здрави и с добър външен тип, е хубаво да знаем по какъв начин да ги почистим вярно и да ги подготвим авансово. Ето няколко съвета:

• Мокрите обувки се оставят да изсъхнат само на стайна температура, не ги сушете върху печка/радиатор или пък със сешоар. Напълнете ги със смачкани вестници и ги оставете за 24 часа.

• След като към този момент са сухи, може да намажете ботушите с багра, в случай че са от кожа, или с подобаващ прeпарат, в случай че са от велур. Накрая постоянно използвайте импрегниращ спрей.

• Следи от сол може да премахнете като натъркате кожата с глава лук и изчистите с влажна забрадка.

• Влажните или изцапани велурени обувки и ботуши можем да почистим, като ги поръсим с талк, оставим ги да престоят една нощ и на сутринта ги почистим с четка, за предпочитане със приблизително корав косъм.

• Подплатата на обувките се чисти най-лесно с парче плат, натопено в алкохол за горене.

• Най-добре е да държите обувките, които не носите, прибрани  и напълнени със смачкани вестници, по този начин не се цапат в допълнение и резервират формата си.

Съвети срещу хлъзгане:

• Трябва ви лепило и пясък - правилото на деяние е елементарен, само че доста сполучлив. Намажете подметката на обувките с лепило и посипете пясък, ще ви избави от хлъзгане до 3 дни. Този способ има и много дефекти, ходенето върху всички естествени повърхности е неприятно и също по този начин доста цапа.

• Вторият способ не е толкоз сполучлив, само че е по-чист, прави работа единствено няколко часа. Натрийте подметката на обувките с парче недопечен картоф.

• Най-надеждно е да занесете обувките си на обущар, с цел да им постави дребни шипове срещу пързаляне. Негативната страна и на този способ е, че не е изключително удобен, когато би трябвало да ходите по всички други незаледени повърхности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР