Зима е, хапвайте вкусна торта на воля, имате няколко месеца

...
Зима е, хапвайте вкусна торта на воля, имате няколко месеца
Коментари Харесай

Зимна празнична торта

Зима е, хапвайте вкусна торта на воля, имате няколко месеца до лятото след това да отслабнете

Необходими Продукти

● бишкоти - 400 г
● яйца - 5 бр.
● пудра захар - 1 ч.ч.
● прясно мляко - 300 мл
● краве масло - 250 г
● орехови ядки - 1 ч.ч.
● кристална захар - 1 ч.ч.
● ванилия - 2 бр
● какао - 3 с.л.
● вода - 3 с.л.
● захар - 3 с.л.
● банани - 2 бр.

за глазура


● белтъци - 1 бр + 1 с.л.
● пудра захар - 150 г
● лимон - 1/2

за декорация


● какаов блат - 1 бр.
● арменски сладки - 5 бр.
● локумена вафла - 1 бр.
● арония - 3 - 4 гроздчета

Начин на подготвяне

Първо се подготвят карамелизираните орехи. Една чаша захар се разтопява в съд на огъня и в нея се разбъркват орехите. Изсипват се върху парче готварска хартия върху дъска и се оставят по този начин да изстинат. След това се начукват на крокан. За да не се разпиляват, може да се сложат както са с хартията в найлонов плик и по този начин да се начукат. От тях се отделя малко за облепване на тортата в профил.

КРЕМ:

На яйцата жълтъците се отделят. От белтъците се отделя един цялостен + 1 с.л., а останалите белтъци могат да се употребяват за изработка на ореховки или целувки. Те могат да се приберат покрити в ледник за няколко дни.

Жълтъците за крема се разрушават на гореща водна баня с миксер, като към тях се прибавя пудрата захар. Бият се, да се получи бухнал крем. Отдръпват се и се прибавя размекнатото масло и ванилията.

Отделно в дребен съд на огъня се подготвя кремче от 3-те лъжици какао, дружно с 3 с.л. вода и 3 с.л. захар. Разбърква се непрестанно да се разтопи захарта и щом се сгъсти леко, се отдръпва. Полученото какаово кремче се прибавя към яйчения крем. Разбърква се с миксера. Прибавят се и начуканите карамелизирани орехи.

СГЛОБЯВАНЕ:

Всяка бишкота се потапя в студено прясно мляко, без да се подслажда. Върху бишкотата се поставя крем, а върху крема по 2-3 колелца от банан. Така намазани бишкотите се подреждат изправени в кръг спираловидно. Отвън цялата торта се измазва фино с останалия крем. Отстрани се облепва с отделените орехи.

УКРАСА:

Един цялостен белтък и още 1 с.л. белтък се разрушава с вилица, като се прибавя пудра захар /около 150 г/ или по преценка на гъстотата. Прибавя се сок от изцеден лимон 2 с.л. и се разбърква. Тортата се залива от горната страна с тази бяла глазура.

Ето по какъв начин можете да извършите по-подходяща за зимните празници тази бишкотена торта.

За да построите зимни къщички, е нужно да имате подготвен какаов блат за торта. Нарежете го на квадратчета. Могат да се употребяват и чаени бисквитки. Сглобете къщичките, като слепите квадратчетата с белтъчна глазура. За всяка къщурка са нужни по 3 бисквитки. Първата се слага като основа, а настрана се изправят две, които се приближават и образуват покривчето.

Нанесете с лъжичка малко белтък и изчакайте да се задържи, а след това повторете. Изрежете дребни правоъгълни кубчета 1.5 см/5 мм и ги закрепете като коминчета. Вътре в къщичките може да се сложат от локумена вафла изрязани триъгълни късчета, което основава заблуда за светлина в прозорец.

Поставете на места снежни топки. Това са ваниловите арменски сладки. От блата дребни късчета могат да се подредят като пътечка. Няколко плодчета от прясна арония също наподобяват добре в зимната градинка. Когато стегне белтъчната глазура, поръсете леко цялата торта с пудра захар.

Зимната празнична торта е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР