Зигмар Габриел Германският външен министър Зигмар Габриел заяви днес, че

...
Зигмар Габриел Германският външен министър Зигмар Габриел заяви днес, че
Коментари Харесай

Германия спря износа на въоръжение в Турция заради операцията в Сирия


Зигмар Габриел

Германският външен министър Зигмар Габриел съобщи през днешния ден, че Германия е спряла износа на въоръжение в Турция поради подхванатата от Анкара интервенция против кюрдските формирования в региона на сирийския град Африн.

" Що се отнася до настоящите съвещания за експорт на въоръжение, за държавното управление е ясно, че нямаме право да доставяме оръжие в район, където има напрежение, и ние няма да вършим това ", сподели Габриел, представен от в. " Шпигел ".

Министърът посочи, че това решение е било в съгласие с канцлера Ангела Меркел в сряда. Меркел и Габриел се договорили, че решението за възобновяване на доставките на оръжие ще би трябвало да се вземе от новото държавно управление след образуването му.

" Отиващото си държавно управление е единно в мнението, че не трябва да изпреварваме резултатите от продължаващите съдружни договаряния, а би трябвало да отложим приемането на решения по критически въпроси след образуването на новия кабинет ", акцентира Габриел.

Освен това немският външен министър е изискал полемика в НАТО след турската военна интервенция в Северна Сирия.

Германия доставя на Турция няколко типа въоръжение, в това число танкове Леопард. По-рано Анкара демонстрираше интерес към строителство на цех за произвеждане и рационализация на тези танкове на турска територия. На фона на влошаващите се връзки с Турция поради арестите на немски жители предходната година Берлин вкара някои ограничавания за доставка на военна техника, само че при започване на тази година, още преди интервенцията в Африн, изяви подготвеност да възобнови доставките.

Ройтерс оповестява, че немски държавен представител е удостоверил информацията на " Шпигел " за заледяване на решението за поисканата от Анкара рационализация на немските танкове Леопард, които са доставяни на Турция.

Турските въоръжени сили оповестиха на 20 януари началото на интервенция " Маслинова клонка " против кюрдските Сили за отбрана на народа /СЗН/ и Партия на демократичния съюз /ПДС/ в региона на сирийския град Африн, където живеят към 1,5 милиона сирийски кюрди.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР