Zhejiang Geely Holding Group подготвя инвестиция от 1,5 милиарда британски лири

...
Zhejiang Geely Holding Group подготвя инвестиция от 1,5
милиарда британски лири
Коментари Харесай

Geely влага два милиарда долара за развитието на Lotus. Спортната марка ще прави и кросовъри

Zhejiang Geely Holding Group приготвя инвестиция от 1,5 милиарда английски лири за възраждането на остарялата английска марка Lotus. Китайската група, която управлява още Volvo Cars, възнамерява построяването на нови производствени мощности и развоен център за Lotus в Обединеното кралство и в момента води договаряния да увеличи сегашното си присъединяване от 51%, като закупи още от каузи на малайзийския си партньор Etika Automotive.

Tози капиталов проект на китайския милиардар и притежател на Geely Ли Шуфу е да издигне групата си до равнището на такива гиганти като Toyota и Volkswagen Group. Неговата група закупи Volvo в 2010-а и похарчи над 10 милиарда евро за рационализация на произвоствените мощности на шведската марка и за превръщането й в печелившо предприятие. През този февруари Ли стана и най-големият акционер в немския луксозен производител Daimler с присъединяване над 10%.

В проекта за възраждането на Lotus фигурерат вече и кросовъри. Lotus работи сега едновреенно върху два паркетника – и двата спортни, с мощни мотори, олекотена конструкция,но без огромни офроуд амбиции, а по-скоро готови за бързо каране по асфалт.

Главната им разлика ще е в размерите – единият ще е съперник на BMW X4 и Porsche Macan. А вторият, по-голям, ще е се изправи на пазара против BMW X6, Maserati Levante и Porsche Cayenne. Техническата основа на новите Lotus-и е вече подготвена, като техниката им най-вероятно ще се доставя от Volvo.

Предполага се че новите модели на марката незабавно ще тръгнат с хибридни силови елементи въз основата на моделите Volvo XC60 и XC90 в осъществяването T8. Става дума за комбинация от двулитров двг с комбинирано наложително пълнене, електромотор и осемстепенен автоматик. Общата мощ на тази силова комбинация възлиза на 407 к.с., а оптималният въртящ момент на 640 Нм.

Засега не е ясно до каква степен ще бъдат заимствани нещата от моделите Volvo XC60 и XC90, но много от техните съставни елементи могат спокойно да бъдат употребявани, като силовите елементи, системите за безопасност и високоволтовата инсталация. Подхвърля се информация, че един от двата кросовъра ще е най-ниският, широк и лек в класа си, както и най-бърз на пистата. Очаква се първият паркетник на Lotus да излезе на бял свят през 2020-а, а след година и вторият.

Lotus не е “народна ” марка. Моделите са скъпи, само че спартанското обзавеждане и отсътвието на “глезотии ” загатват за спортната същина на колите с тази марка. Естествено, не става дума и за огромни производствени партиди – в момента годишните му продажби възлизат на около 1500 коли. С стартирането в произвеждане на двата кросовъра се чака тази цифра да нарасне на 4500–5000 реализации.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР