ZeroAvia е нова на пазара и има за цел да

...
ZeroAvia е нова на пазара и има за цел да
Коментари Харесай

След електрическите самолети идват и водородните

ZeroAvia е нова на пазара и има за цел да създава и продава самолети, които напълно работят на водород, написа The Verge.

Компанията, основана в Холистър, Калифорния твърди, че нейните самолети ще бъдат по-евтини за произвеждане и употреба от общоприетите, работещи с керосин. Същевременно те няма да изпускат въглеродни излъчвания - авиационната промишленост е един от най-тежките замърсители.

Компанията възнамерява в началото да се насочи към дребни самолети с 10-20 места, които летят на къси районни разстояние до 800 км. Компанията получи позволение от американските регулатори за полети на прототипа си по-рано т.г.

ZeroAvia към този момент са провели и редица сполучливи полети и настояват, че техният първообраз сега е най-големият в света аероплан с нулеви излъчвания и са дали отговор на в началото поставените си цели.
 Ерата на електрическите самолети е по-близо, в сравнение с смятате
Ерата на електрическите самолети е по-близо, в сравнение с смятате

Нискотарифната EasyJet възнамерява да употребява такива още през 2027

Идеята за полети с електрическо зареждане съществува от десетилетия, само че едвам неотдавна стартира да набира скорост. Днес има повече от дузина стартъпи и компании, които се стремят към електрически и хибридни прототипи.

Въпросът е какви ще са моторите, задвижващи самолетите на бъдещето.

Повечето електрически коли употребяват литиево-йонни акумулатори, само че няколко автомобилни производители оферират задвижване с водород. Той е най-разпространеният детайл във вселената, което го прави доста прелъстителен за автомобилната и галактическата промишленост, които другояче са мощно подвластни от изкопаемите горива.

Водородните горивни кафези употребяват сбит водород като гориво и отделят единствено водна пара, а технологията е развита от десетилетия. Но при летенето нещата са комплицирани. То изисква необикновено количество сила, а към момента батериите са прекомерно тежки и скъпи, с цел да се реализира нужната устойчивост.

Компанията към този момент води договаряния с няколко самолетни компании. Технологията може да бъде усвоена най-бързо тук-там като Норвегия, където държавното управление възнамерява да премине към 100% полети с нулеви излъчвания до 2040 година, само че по този начин или другояче цялата промишленост гони сходни цели. Очакванията са излъчванията да се понижат на половина до 2050 година спрямо 2005 година
 Пробив за свръхзвуковите самолети - иновация може да разреши те да се движат с над 6100 км/ч
Пробив за свръхзвуковите самолети - иновация може да разреши те да се движат с над 6100 км/ч

С сходна скорост пътуването сред Англия и Австралия би лишило 4,5 часа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР