Земята в Албания продължава да се тресе. Този следобед беше

...
Земята в Албания продължава да се тресе. Този следобед беше
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Албанските българи след земетресението

Земята в Албания продължава да се тресе. Този следобяд беше регистриран нов трус със мощ 5,1 по Рихтер. В избавителните интервенции за търсене на оживели вземат участие екипи от няколко европейски страни. Към Албания потегли и българска филантропична помощ.

Специалният ни делегат Николай Минков се срещна с българи в Албания - какви са страстите на нашите сънародници след естественото злополучие, вижте повече във видеото.

Вера Фифо е етническа българка от Голо Бърдо, Албания. Преди 10 години се мести със брачна половинка си в Тумане. Двамата към този момент втора нощ спят в колата си от боязън напуканата след земетресението къща да не рухне върху главите им. Съгласява се да ни покаже провалите и ни кани в дома си.
Вера Фифо: Много доста сме уплашени. Много боязън имаме. Нямаме сигурност да живеем към този момент в къщата. Повече сме на двора нощем, където ни носят храна, само че нямаме сигурност да живеем към този момент в къщата, тъй като с е напукала от темели до горе. Какво ще вършим, не знам. Ако има опция да ни оказват помощ.
Кутими Борани, също родом от Голо Бърдо, от 10 години живее край Тумане. Разказва за ужаса от ранната заран на 26-ти ноеври.
Кутими Борани: Много сме уплашени. Голямо земетресение. Не се е случвало такова от 30 година Много неприятно, доста неприятно. Много сме уплашени.
Сега за Вера, Кутими и техните фамилии единствената вяра за нов живот е България, която назовават " остарялата татковина ".
Вера Фифо:Аз съм българка. Нямаме пари с цел да отидем до България за паспорти, защото България е наша и няма каква да е друга. Там сме родени, там желаеме да отидем.Кутими Борани: Ние чакаме да ни помогне България - нашата страна. Тя е наша страна.
Търсим краткотрайно изпълняващия длъжността консул на България в Тирана Благой Петров. Разбираме, че никой не е е желал помощ от дипломатическата ни задача.
Благой Петров, завеждащ Консулската работа на България в Тирана: Към момента лица от български генезис не са търсили консулството за подпомагане. Това, което можем да създадем е оптимално бързо да задействаме процедурите по вероятно приемане на виза " Д " за лицата, които имат уверение за български генезис.
Вера и Кутими остават с вярата, че ще съумеят да намерят пътя към България или ще получат помощ от нея, с цел да подредят живота си още веднъж в Албания след земетресението.
 Българин, живеещ в Албания, споделя за преживения смут от земетресението Българин, живеещ в Албания, споделя за преживения смут от земетресението
Жертвите на мощното земетресение в Албания към този момент са 35, оповестяват локални медии, като се базират на публични данни. От руините досега са извадени...
Още по тематиката Смъртоносно земетресение в Албания
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР