Земята се затопля с всяка изминала година. Температурите се повишават,

...
Земята се затопля с всяка изминала година. Температурите се повишават,
Коментари Харесай

Земята се загрява, но в Атлантика става по-студено

Земята се затопля с всяка минала година. Температурите се покачват, климатът се трансформира, пожарите стават все по-чести и даже коралите умират, тъй като моретата са прекомерно горещи.

Но все пак това, има едно място на Земята, което става все по-студено всяка година. В Северния Атлантически океан, на юг от Гренландия, НАСА откри място, което става по-студено всяка година. Въздухът над тази зона също се охлажда, несъмнено. 

Учените към момента не са изцяло сигурни на какво се дъли този феномен. Изследването, оповестено в списанието Nature Climate Change, уточни няколко вероятни аргументи. 

На първо място наподобява, че измененията в океанските течения биха могли да повлияят за появяването на такава студена зона. На първо място такава смяна може да бъде забавянето на северноатлантическото течение, което пренася топла вода от тропиците на север. Учените считат, че забавянето може да се дължи и на рекордното размразяване на ледените плочи на Гренландия, които са донесли нови количества студена прясна вода в Северния Атлантически океан. Това би могло да понижи солеността на океана, да понижи плътността на водата, което би повлияло на придвижването на теченията и образуването на студената зона.

Облаците също въздействат на температурата в студената точка. Поради по-студената повърхнина на океана се основават по-ниски облаци, които са плътни. Това значи, че повърхността на океана под облаците не се нагрява, т.е. студеното място остава студено.

Your Tweet was quoted in an article by @mashable https://t.co/zuqLAwEpOb
— Recite Social (@ReciteSocial) July 1, 2020
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР