Земята, предвидена за проекта, в момента е отдадена под аренда.

...
Земята, предвидена за проекта, в момента е отдадена под аренда.
Коментари Харесай

Милиард за софийския северозапад

Земята, планувана за плана, сега е отдадена под аренда. На нея се отглежда царевица.

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Последните десетилетия София се разраства най-много към Витоша. Купувачите, бизнесмените и брокерите са фокусирани върху южните и източните квартали. Развитието на града на север за баланс е осъзната нужда, за която към този момент най-вече се приказва.

Шейсет и осем годишният кипърски бизнесмен и банкер Теодорос Аристодиму обаче от години, без доста да приказва, работи. През 2007-2009 година той интензивно купува земеделска земя северозападно от София. После дооформя масива си с обособени покупко-продажби. В момента сдружението му " Кадмос " разполага със 140 хектара до с. Волуяк, купени за 55 млн. евро. Теренът е в границите на Столична община, граничи с бул. " Ломско шосе ", близо до " Околовръстен път " и жп линията София – Волуяк – Перник.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инвестирах в земя, " визирайки развиването на съвременен вид предградие, което да бъде от висок строителен и екологичен стандарт, привличайки интернационалната и българска общественост ", споделя Теодорос Аристодиму, представен в прессъобщение, публикувано от " Тракия икономическа зона " (TEZ). Зоната, в лицето на изпълнителния шеф Пламен Панчев, е сътрудник по плана от началото на 2018 година Очаква се цялата инвестиция в комплекса, наименуван Velocity (игра на думи с колела и град, а на англ. скорост), да бъде към 500 млн. евро и да бъде осъществена за към осем години. Аристодиму взе участие със земята и ще финансира построяването на инфраструктурата. За останалото ще бъдат търсени външни сътрудници.

Проектът

" Първоначалната концепция беше планът да е напълно жилищен ", изяснява юрист Теодора Иванова, която в Търговския указател е посочена като представител на притежателя. И в този момент, съгласно общите насоки за план Velocity, жилищата имат максимален дял от 45%. Те ще са къщи и дребни жилищни блокове (в съответствие 2:1), ситуирани в сърцевината на плана. Заобиколени са от паркове и зелени площи (20%), които ги отделят от терените по периферията, планувани за логистично и комерсиално строителство (12%) и офисите (3%). Около 5% са заделени за обществено строителство – детски градини, начално и приблизително частно учебно заведение, здравни заведения, спортни стадиони и административен център. Училището ще е интернационално със съответните акредитации. Планира се центърът да е по скандинавски модел – по едно и също време културно средище с библиотека и място, където 24 часа да се дават разнообразни административни услуги за жителите.

Партньорите

" Едно от нещата, които най-вече ме впечатляват в Теодорос Аристодиму, е, че се занимава с обучение ", споделя Пламен Панчев, ръководител на Съвета на шефовете на " Сиенит холдинг " и изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона ". Кипърският предприемач е притежател на The International School of Paphos, частно учебно заведение с 30-годишна история, в което в този момент учат деца от 39 националности. " За вложителите, с които се срещаме и беседваме, образованието и квалификацията на фрагментите в България са от най-важните въпроси ", прецизира Пламен Панчев.

Той споделя, че с Аристодиму се познават от десетина години около гръцки сътрудници на TEZ. Отскоро са сътрудници и във Velocity. " Ние убеждавахме, че теренът е извънредно подобаващ за логистична зона, само че господин Аристодиму сподели, че има опит в строителството на жилища, ваканционни комплекси и ритейл центрове. В последна сметка го убедихме в плана да има и логистична част ", споделя Панчев. " Нашият принос е, че осведомяваме вложителите, с които работим, че се приготвя огромен план и когато стартира реализацията му, може да се включат ", доуточнява той.
ЖП линията Перник - Воляк, която минава наоколо, прави терена подобаващ за логистика.

Фотограф: Надежда Чипева
Набирането на такова огромно финансиране с толкоз мудна възвращаемост обаче си звучи като предизвикателна задача. Още повече че до момента финансите на плана не са цветущи. " Г-н Аристодиму към този момент е на огромна загуба от тази земя, тъй като цената с годините падна, а и е купувана скъпо ", споделя Теодора Иванова. Във финансовия доклад на " Камдос " се вижда, че земите са преоценени от 100 млн. лв., за колкото са купувани, на 38 млн. лв.. Освен това сред 2013 и 2017 година Аристодиму води каузи против медиатора, който получава 1.2 млн. евро, с цел да смени статута на купените земи, само че не извършва уговорката си. " Заради мудността на правосъдната система казусът завърши с извънсъдебно съглашение ", споделя Иванова. В този интервал Аристодиму записва и второ сдружение, " Елея България ", посредством което купува 24 декара. През 2007 година върху " Кадмос " е основан необикновен залог против заем от Алфабанк за покупка на земя. После евентуално заемът е погасен, тъй като през декември предходната година залогът е вдигнат. В последна сметка през двете си сдружения Аристодиму придобива 1 388 896 кв.м, като комасира над 150 парцела.

В презентацията на Velocity като сътрудници са изброени A1, Dr.E! (козметична хирургия), PIMK (транспорт), Agnes 96 (управление на отпадъци), SEVIC emobility (електромобили), CiViEsCo (енергийни услуги), Whitehelm Capital (мениджмънт в инфраструктурата и инвестициите).

Инфраструктурата

От асоциацията на строителните бизнесмени нееднократно са заявявали, че преди да стартират да работят на северната част на града, Столична община би трябвало да доизгради нужната инфраструктура - по-точно връзки с другите селища. Теодорос Аристодиму очевидно не е подготвен да чака този миг.

Към Velocity той има намерение да вложи 53 млн. евро лични средства в инфраструктура - ток, вода, пътища, велоалеи, газ, телекомуникации. " Целта е планът да е на положително приблизително равнище. Това е огромна територия, без добра инфраструктура няма по какъв начин да стане ", споделя юрист Иванова. " От общината непосредствено споделиха – поддържаме плана, само че не може да разчитате да изградим инфраструктурата, тъй като нямаме опция. Так че господин Аристодиму ще построи Velocity през цялото време, съобразявайки се с европейските условия за подобен огромен план ", прибавя тя.

Окрупняването

" През 2007 година търсих добра капиталова опция да разширя интернационалното си портфолио с парцели и да разрасна строителния си бизнес в Европа ", споделя Аристодиму в прессъобщението. България притегля вниманието му, тъй като е член на НАТО и Европейски Съюз, има капацитет за стопански напредък, на три часа път е от Европа, Русия и Средиземноморието, постоянна е политически и със стабилната локална валута, и популацията е образовано и интелигентно.

Кипърският предприемач стартира да работи по плана през август 2006 година Учредява " Кадмос " през 2007 година Купува земя през медиатори, които имат и уговорката да я комасират. От имотния указател излиза наяве, че предпочитано е работил с сдружението " Финдер " на Фейрас Самир Зайуд.

Проектът Velocity не може да бъде задвижен, без да се промени Общият организационен проект (ОУП) на София. В момента земите попадат в зона, отредена за земеделие. През март вложителят в плана " Кадмос ", чийто шеф и краен притежател са Аристодиму и брачната половинка му, е подал искане за клас инвестиция пред Българската организация за вложения, изясни Иванова. Получаването на документа ще им даде право да изготвят предложение за смяна в Общ устройствен план, тъй че към Волуяк да се допусне смесена многофункционална зона. За да стане факт, смяната би трябвало да бъде гласувана от Министерски съвет.

Ще търсим помощта на всички институции, тъй като замислените промени в общия организационен проект много се бавят, добави юристът. Общият организационен проект на София е от 2009 година Столичният общински съвет взе решение да се приготвят промени в него през 2015 година, само че към този момент съответни резултати няма. Тоест на плана следва дълго вървене по институциите, което да докара до опцията за промяна на предназначението на към този момент купената земя в Министерството на земеделието и храните. След това, до момента в който получим право да строим, евентуално ще ни трябват най-малко към две години, добави Теодора Иванова. И разясни " Това не е план, от който може бързо да се завоюва. Затова и господин Аристодиму взема поради не толкоз стадия на развиване на вътрешния пазар, колкото социално-икономическата непоклатимост сега в България ".

Скоростта

При икономическата рецесия в Кипър през интервала 2013-2015г. предприемачът губи цяло положение. Противно на бързото си име Velocity е замразен в очакване да му пристигна времето. Земята е отдадена под аренда за аграрни цели. После вложителят се възвръща. През 2016 година желае отчет за процедурата, през която би трябвало да се мине в България. В края на 2018 година към този момент нещата са на фаза да се приказва съответно, сподели Иванова.

По нейна информация към този момент са имали няколко срещи с кмета на София Йорданка Фандъкова и с екипа й. За прессъобщението, публикувано от TEZ, в действителност няма вест като мотив. Решили са да го разпространят в този момент, с цел да срещнат обществеността за плана на Теодорос Аристодиму, който отначало ще идва в България в края на септември, обясниха от зоната.

Кметът на регион " Връбница " Младен Младенов разяснява, че е чувал за кипърски предприемач и негов план, само че не е виждал персонално индивида, нито пък планът му е показан. Освен това и земята не е преотредена. В същото време от името на предприемача при него са идвали най-различни хора.

Младенов, който е кмет на " Връбница " от 12 години, споделя, че регионът е останал настрана от строителния взрив в София. За последното десетилетие в него са построени " сред шест и 10 жилищни блока ". Цените в " Модерно предградие ", " Връбница " и " Обеля ", които са едни от най-ниските в града, се подвигат – " там, където са създали канализация, а има и метро ". По краищата на селата никнат халета за произвеждане, само че главното произвеждане е съсредоточено по пътя за Калотина. " Връбница " попада в границите на Столичната община. Съседното Божурище е отвън, независима община е и разликата в развиването е забележима.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР